Skocz do zawartości

[Ból/zakwasy(?)] dłoni po 20-30km

Narodowiec1920

Rekomendowane odpowiedzi

Masz przy tym drętwienie?

Być może spowodowane jest to uciskiem na nerwy wynikające z zbytniego obciążenia rąk podczas jazdy.

Połóż ręce na kierownicy i zaobserwuj czy oby nie są za bardzo nienaturalnie przygięte lub odgięte.

Sam mam lekkie parestezje po tym jak przez dłuższą chwilę siłowo jeżdżę na stojąco.

Z własnego doświadczenia mogę jeszcze dodać, że ból może wynikać ze zmiany chwytu na kierownicy. Chodzi mi tutaj o np przesiadkę z chwytu występującego w rowerach MTB na chwyt w rowerach szosowych. W tym przypadku obciążone są inne mięśnie dłoni, co doprowadza do ich przemęczenia i bólu. Sam tak miałem, lecz po ok. 2 tyg. przeszło.

Traktuj to jako moje własne przemyślenia (powiązane z fizjologią człowieka), a nie jako 100% rowerowy pewniak.

• Mod Team

Na tej fotce nic nie widać, aczkolwiek TEORETYCZNIE (oczywiście nie musi tak być dokładnie) klamki powinny być ustawione na przedłużeniu wyprostowanej ręki.

Podczas jazdy wyprostuj ręcei wyciągnij palce (tak, żeby wszystko było w jednej linii), klamki powynny być na tej wysokości, u Ciebie wydają się sporo za wysoko, aczkolwiek oczywiście są to tylko wytyczne dobre jako ustawienie wstępne)

Po drugie: ból występuje na przykład podczas jazdy po asfalcie, czy tylko w terenie? Pytam, bo może masz duże ciśnienie w oponach, niedziałający widelec, twarde gripy, źle ustawione klamki, no i następuje kumulacja szczególnie odczuwana na nierównościach.

Ja kiedyś w samochodzie stwierdziłem, że bolą mnie mięśnie rąk. Po krótkim śledztwie okazało się, że mam tak spięte i sztywne ręce (ze stresu), że po jakimś czasie napięte mięśnie zaczynały boleć. Może to samo dotyczy w Twoim przypadku roweru - ręka spięta na całej długości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...