Narodowiec1920 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Mianowicie po dłuższej jeżdzie wogole mnie nie bolą nogi i ramiona(tylko minimalnie) ale rece mam całe obolałe wiec czasami musze zsiadać z roweru i go ciągnąć 1km od domu bo nie umiem trzymać rąk na kierownicy z tego powodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Jaki masz rower ? To może być przez złą pozycję na rowerze, tzn. ręce masz za bardzo obciążone ciężarem ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Kands Energy 1300, kierownica jest odp. ustawiona ale specjalnie sobie zmierzyłem moj kąt siedzenia i wychodzi ok.40 stopni Jaka powinna być pozycja przy wadze ok.100kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Masz przy tym drętwienie? Być może spowodowane jest to uciskiem na nerwy wynikające z zbytniego obciążenia rąk podczas jazdy. Połóż ręce na kierownicy i zaobserwuj czy oby nie są za bardzo nienaturalnie przygięte lub odgięte. Sam mam lekkie parestezje po tym jak przez dłuższą chwilę siłowo jeżdżę na stojąco. Z własnego doświadczenia mogę jeszcze dodać, że ból może wynikać ze zmiany chwytu na kierownicy. Chodzi mi tutaj o np przesiadkę z chwytu występującego w rowerach MTB na chwyt w rowerach szosowych. W tym przypadku obciążone są inne mięśnie dłoni, co doprowadza do ich przemęczenia i bólu. Sam tak miałem, lecz po ok. 2 tyg. przeszło. Traktuj to jako moje własne przemyślenia (powiązane z fizjologią człowieka), a nie jako 100% rowerowy pewniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Rozgrzewasz w jakikolwiek sposób ręce przed jazdą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Rozciągam tylko nogi, rąk nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Miałeś może długą przerwę od roweru? Jeździsz "na stojąco"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 A to nie Ty miałeś w tym Maestro tak dziwnie ustawioną kierownicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Nie miałem przerw. Ja miałem energy 1300 z dziwnie ustawioną kierownicą nie maestro ale normalnie już ustawiłem ją. oto zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 To jest normalne ustawienie? Nie sądzę. Pokaż zdjęcie roweru z lewego profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 7 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Na tej fotce nic nie widać, aczkolwiek TEORETYCZNIE (oczywiście nie musi tak być dokładnie) klamki powinny być ustawione na przedłużeniu wyprostowanej ręki. Podczas jazdy wyprostuj ręcei wyciągnij palce (tak, żeby wszystko było w jednej linii), klamki powynny być na tej wysokości, u Ciebie wydają się sporo za wysoko, aczkolwiek oczywiście są to tylko wytyczne dobre jako ustawienie wstępne) Po drugie: ból występuje na przykład podczas jazdy po asfalcie, czy tylko w terenie? Pytam, bo może masz duże ciśnienie w oponach, niedziałający widelec, twarde gripy, źle ustawione klamki, no i następuje kumulacja szczególnie odczuwana na nierównościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Głownie po asfalcie. U mnie klamki są dostepne, ale jak trzymam to minimalnie w lokciu mam zgietą reke a nie całkiem wyprostowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorszu Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Ja kiedyś w samochodzie stwierdziłem, że bolą mnie mięśnie rąk. Po krótkim śledztwie okazało się, że mam tak spięte i sztywne ręce (ze stresu), że po jakimś czasie napięte mięśnie zaczynały boleć. Może to samo dotyczy w Twoim przypadku roweru - ręka spięta na całej długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxim Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Klamkomanetki zdecydowanie zbyt poziomo ustawione są. Przy takim ustawieniu podczas ich używania nadwyrężasz ręce. Zacznij od ich ustawienia i to nie parę stopni ale sporo w dół. Pojeździj i sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.