ajgor11 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam!Kupuję nowe hamulce hydrauliczne tarczowe (deore m596). Moje pytanie jest takie: jaka długość przewodów? W mudserwisie skrócą mi na żądaną długość. Czy mogę posłużyć się długością pancerzy i linki (mam w kawałkach tzn. trochę w pancerzu, trochę goła linka) od starych hamulców (tektro novela)? Rama to Kands energy 1300, rozmiar 19. Mówcie jakich danych potrzebujecie, wszystko podam.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Tak jeśli nie zdemontowałeś tych tektro jeszcze to możesz zmierzyć linkę od klamki do zacisku. Nowy przewód pójdzie raczej tak samo, chyba że przewidujesz jakieś zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Przewód zawsze możesz jeszcze skrócić. Ja bym poprosił o docięcie na 145cm. Na pewno nie będzie za krótki. Po założeniui, zamocowaniu przewodu i jazdach testowych skrócisz przewód do najlepszej długości. Zamów z hamulcami zestaw do skrócenia (oliwka, insert - za 6zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 @up145cm będzie ok? A co się stanie jeśli przewód będzie za krótki ,jakie skutki uboczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Wtedy będziesz musiał kupić nowy przewód. Kup nieskracane i sam skróć jak się boisz aczkolwiek sądzę, że Andrew wie co mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2013 A jeśli za długi ,to tylko będzie przeszkadzał? Czy coś się stanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Wybuchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 @ Schwefel: Jeśli go przypniesz tak, żeby nie zahaczył o coś to nic się nie stanie. Sam przez pewien czas miałem przy przednim gustowna pętelkę zrobiona z przewodu i spiętą trytytkami z kierownicą i nic się nie działo. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 A jeśli za długi ,to tylko będzie przeszkadzał? Czy coś się stanie ? Nic się nie stanie. Ja osobiście jednak nie lubię mieć przy kierze jakiejś nadmiernej plątaniny linek, pancerzy, przewodów i kabli. Jakoś tak razi to mój zmysł estetyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Ok dzięki za odpowiedzi. Mogę zrobić tak jak mówił andrew (przyciąć na 145cm) bez żadnych obaw ,że będzie za krótki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 wiesz co, zamów sobie ten hamulec z przewodem 1,8m. Przecież nikt nie wie czy puszczasz przewód pod górną rurą czy pod mufą. A niektóry jeszcze kilka razy owijają wokół mostka bo lubią sprężyny. Tak trudno jest zmierzyć stary przewód czy linke ? W czym problem? W braku miarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2013 @upW ten sposób : http://www.tinypic.pl/dnfr395l98p0 (szara gruba linia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 W czym problem? W tym, że dziś młodzi ludzie nie potrafią sami myśleć i wyciągać wniosków oraz tym, że oczekują podania odpowiedzi na tacy. Niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Tak jak miałeś puszczoną starą linkę (może być tak jak na zdjęciu). Chyba że planujesz puszczać jakoś inaczej. Nie prościej po prostu zmierzyć linkę w tej noweli? Przecież to jest praktycznie tak samo montowane, czynnik roboczy jest tylko inny. Jesli masz zamiar mierzyć tak jak na zdjęciu to dolicz jeszcze na kierownicę i zagięcie przy kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajgor11 Napisano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2013 W tym, że dziś młodzi ludzie nie potrafią sami myśleć i wyciągać wniosków oraz tym, że oczekują podania odpowiedzi na tacy. Niestety. Może po prostu nie jestem aż takim doświadczonym rowerzystą jak Ty i wolę jednak wszystko mieć na cacy ,myślałem ,że rowerzysta pomoże rowerzyście ,przekaże doświadczenie ,ale patrząc jednak się myliłem... Jeśli nie znasz człowieka nie oceniaj ,proszę. Edit: przed napisaniem tego postu mierzyłem po ramie jaka długość, jedyne po co tu napisałem ,to po to ,by spytać doświadczonych w hamulcach itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Kolego "przekaże doświadczenia" i przekazuje ale nie możesz liczyc na to ze ktoś nie widząc twojej ramy powie ci czy 145 lub 155 lub 135 będzie ok. Jedyne co możemy zrobic na podstawie naszego "doświadczenia" to podpowiedziec ci metodę pomiaru i to robimy. Nie możesz oczekiwac że ktoś ci poda gotowe rozwiązanie, każda rama jest inna i dziewiętnastka dziewiętnastce nie równa. Wystarczy że będziesz miał inną szerokośc kierownicy i pomiar jest już inny a "doświadczenia" we wróżeniu nie posiadamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.