Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] Klocki ocierają o tarcze - regulacja

peepeepee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W skrócie zmontowałem cały rower, m.in. hamulce tarczowe hydrauliczne i pomijając, że muszę skrócić przewody (muszę kupić olej i końcówki, przeczytałem/obejrzałem parę manuali skracaniu i odpowietrzaniu) to nawet gdy nie hamuję klocki ocierają o tarcze.

Regulowałem to wg. jednego z poradników, czyli odpuściłem śruby mocujące zacisk/adapter do amora/ramy, docisnąłem klamkę i na dociśniętej klamce dokręciłem śruby.

Moje pytania :

1.Czy czegoś nie zrobiłem, może zrobiłem źle ? A może to normalne i muszą się ułożyć, bo jak zakręcę kołem to nie zatrzymuje się tylko obraca powoli zwalniając.

2. Na przodzie dałem adapter (tarcza 180), natomiast do ramy przykręciłem zacisk bez adaptera (tarcza 160) który dostałem w komplecie, czy jest on potrzebny, bo mi ten adapter w żaden sposób nie podchodzi ? (Author Egoist + Shimano XT + Shimano WH-MT55 CL).

Napisano

Przy tarczy 160 nie potrzeba adaptera (przynajmniej ja nie potrzebowałem). Przód musisz wyregulować sobie.  Poluzuj trochę śruby tak żebyś mógł przesuwać zacisk i kręcąc kołem znajdź moment kiedy klocki nie trą o tarcz. Możesz podłożyć białą kartkę papieru jak będziesz to robił, to będzie lepiej widać prześwit między tarczą a klockami i dokręć zacisk.

Powinno pomóc ;)

Napisano

wszystkie niezbędne informacje znajdziesz na forum. Nie sądzę żeby dyskusja po raz kilkunasty na ten sam temat miała sens.

Temat został usunięty.

Prawdopodobna przyczyna usunięcia:
- pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu
- podobny temat już istnieje
- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.

Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...