Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] stukanie przy rozpoczeciu hamowania z przodu

DSMP

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem niedawno rower Merida crossway TFS 100-D. Posiada on hamulce tarczowe hydrauliczne sprzodu  z przodu i z tyłu. Podczas jazdy lub kręcenia kołem i wcisnieciu hamulca słychac stuknięcie. Mysle, że jest to stukanie klocków o zacisk, gdy tarcza ciągnie klocki w góre, dlatego problem raczej nie występuje z tyłu gdzie tarcza ciągnie klocki w dół.

Jest to pojedyncze stuknięcie na poczatku hamowania lub delikatnego musniecia podczas delikatnego wciskania klamki. Potem zaciski działają cicho przez jakies 5-10  sekund lub na najechanie na wyboje a potem znów zaczyna sie od stukniecia.

Jeszcze nic nie wymieniałem, wszystko jest oryginalne, tzn 

hamulce: Tektro HDC300
klocki: Tektro E10.11 A30 

Problem pojawił sie po około 100 km. Na poczatku nie było tego problemu więc skądś sie musiał wziąć?

Dokładnie panowie. Miałem identycznie przy shimano m486 i kombinowałem z klockami, sprężynkami, ale to nic nie dało. Zapewne mogło by trochę pomóc wkręcenie śrubki w miejsce zawleczki jak w wyższych modelach. Radzę się pogodzić albo zmienić zacisk :)

A nie zniszczy to po dłuższym użytkowaniu zacisku? Jakie polecacie zaciski, w których ten problem by nie występował? Udało sie wam jakos to naprawić czy zostawiliście tak jak jest?

Czy moge czyścic odtłuszczaczem finish line tarcze hamulca?

Stukają zawleczki o zacisk, ewentualnie śrubki jak luźno siedzą, można je owinąć taśmą pare razy, przybiorą na średnicy, wejdą ciaśniej w otwór i będą siedziały sztywno :) Jak dla mnie to cykanie w Deorkach ma swój urok :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...