Skocz do zawartości

[pedały]Shimano Click'r

tokaru

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się naczytałem o SPD, jako ze jest w fazie wymiany osprzetu i mam jako taki budzet chciałbym zmienić tez pedały. Naczytałem się o Shimano 520/540, ale cięzko cos znalezc o systemie Click'r shimano. Jestem ciekaw jak to się sprawuje  i do jakiej jazdy się nadają ? Na codzien w ciągu dnia jezdze głównie po miescie do/z pracy ( cały rok ), ale jak tylko jest mozliwosc uderzam w las gdzie najlepiej mi sie szaleje, takze potrzebuje SPD do mtb. Jak się mają buty do tych systemów ? Jak jest w takich butach zima? Po wielu postach wywnioskowałem, ze jak ktos zasmakuje SPD to nie bedzie chcial uzywac blokow, jednak czasem korzysta ktos z rodzinki z mego roweru i musza takze wchodzic w opcje..

Budzet to tak 400-500 zł na pedały i buty, nie chciałbym byle gówna ale tez na "ferrari" to zapewne nie wystarczy.

Click'r

To nowy system - turystyczno miejski, co kolwiek to znaczy. Bloki są takie same jak do pedałów 520/540. Więc czy to się nadaje do bardziej intensywnej jazdy po lesie (błoto, śnieg itp.) trzymać stopę będzie - gorzej z czyszczeniem z syfu.

Do 520/540 można dokupić zakładane nakładki (platformy) co umożliwi używanie ich w zwykłych butach.

Zimą (prawdziwą zimą) buty tylko zimowe, lub dobre sprawdzone ochraniacze neoprenowe np. Endura MT500

Platforma/ramka + słabsza sprężyna (Sh. pisze o 60%) + bloki wielokierunkowe w standardzie + mniej sztywne buty. Ot cała tajemnica systemu.

Słabsza sprężyna i bloki wielokierunkowe przydają się na początki nauki, ale zwiększa się ryzyko przypadkowych wypięć, jak chce się np. mocniej pocisnąć i przy pociągnięciu zatrzask puszcza (a my walimy kolanem w kierownicę). Stanowczo odradzam używania takich bloków do prób w podrzucania roweru (skoki z wykorzystaniem jedynie spd).

• 4 miesiące temu...

Przeczytałem powyższe posty i zgłupiałem. Warto się pchać w ten system?

Zastanawiam się nad zakupem butów i pedałów Shimano w systemie Click R. Wpadły mi w oko te buty http://rowertour.com...pd-zielone.html i te pedały: http://rowertour.com...pd-click-r.html lub te http://rowertour.com...c-r-czarne.html Interesują mnie pedały jednostronne ponieważ w tygodniu jeżdżę do pracy, czasami zdarza się, że jadę do knajpki na pizzę itp i nie będę śmigał w butach SPD. Za to w weekendy kręcę trochę kilometrów i tu SPD by się przydało. Co sądzicie o mojej propozycji, czy ktoś korzystał z pedałów Click R? Jak sprawdza się ten system? Dzięki za odpowiedź.

Pozdro!

Wniosek nasuwa się jeden - to jednostronne SPD ze zmniejszoną siłą sprężyny.

Wadą wszystkich pedałów jednostronnych jest to, że mechanizm służący do wpinania non stop odwraca się w kierunku ziemi. Ale jeśli już muszą być takie, tańsze są "zwykłe SPD" PD-M324. Natomiast skoro nie chcesz butów typowo MTB, przemyśl zakup takich czy trekkingowych i użytkowanie ich na co dzień, z dwustronnymi PD-M520/540. W pracy zawsze można mieć drugą parę, a na pizzy nikt Cię nie zje za takie buty, bo nawet nie zauważy bloków. A jeśli musiałbyś pokonać odcinek w "cywilnym" obuwiu, nawet bez nakładek (a są takie) da się niewielkie dystanse przejechać bez większych problemów.

polecam Ci takie pedały

http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m424-bloki-i3712940101.html

Jeździłem do pracy w pedałach 520 z nakładkami plastikowymi - ale to jest wyjątkowa nędza - nie dość że nakładka zawsze grawitacyjnie idzie w dół i trzeba butem wywijać pedałem, do tego jak mocniej depniesz to te nakładki są śliskie i noga potrafi się ześlizgnąć co nie jest fajne. Kupiłem te pedały z linka i te zadziory plastikowe trzymają but bardzo solidnie. Wiadomo że nie jest to platforma zupełnie płaska i but nie jest idealnie na płasko na pedale (bez spd) ale do pracy te kilka kilometrów jeździ mi się dużo lepiej. Do tego pedały spoko do spd - mam wrażenie że środek pedała to 520 z dodatkowym oparciem dookoła tej platformy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...