tokaru Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Trochę się naczytałem o SPD, jako ze jest w fazie wymiany osprzetu i mam jako taki budzet chciałbym zmienić tez pedały. Naczytałem się o Shimano 520/540, ale cięzko cos znalezc o systemie Click'r shimano. Jestem ciekaw jak to się sprawuje i do jakiej jazdy się nadają ? Na codzien w ciągu dnia jezdze głównie po miescie do/z pracy ( cały rok ), ale jak tylko jest mozliwosc uderzam w las gdzie najlepiej mi sie szaleje, takze potrzebuje SPD do mtb. Jak się mają buty do tych systemów ? Jak jest w takich butach zima? Po wielu postach wywnioskowałem, ze jak ktos zasmakuje SPD to nie bedzie chcial uzywac blokow, jednak czasem korzysta ktos z rodzinki z mego roweru i musza takze wchodzic w opcje.. Budzet to tak 400-500 zł na pedały i buty, nie chciałbym byle gówna ale tez na "ferrari" to zapewne nie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Click'r To nowy system - turystyczno miejski, co kolwiek to znaczy. Bloki są takie same jak do pedałów 520/540. Więc czy to się nadaje do bardziej intensywnej jazdy po lesie (błoto, śnieg itp.) trzymać stopę będzie - gorzej z czyszczeniem z syfu. Do 520/540 można dokupić zakładane nakładki (platformy) co umożliwi używanie ich w zwykłych butach. Zimą (prawdziwą zimą) buty tylko zimowe, lub dobre sprawdzone ochraniacze neoprenowe np. Endura MT500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Raczej odgrzewany kotlet niż nowy system. Zwykłe SPD z miękką platformą i pewnie lżejszą sprężyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Platforma/ramka + słabsza sprężyna (Sh. pisze o 60%) + bloki wielokierunkowe w standardzie + mniej sztywne buty. Ot cała tajemnica systemu. Słabsza sprężyna i bloki wielokierunkowe przydają się na początki nauki, ale zwiększa się ryzyko przypadkowych wypięć, jak chce się np. mocniej pocisnąć i przy pociągnięciu zatrzask puszcza (a my walimy kolanem w kierownicę). Stanowczo odradzam używania takich bloków do prób w podrzucania roweru (skoki z wykorzystaniem jedynie spd). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Przeczytałem powyższe posty i zgłupiałem. Warto się pchać w ten system? Zastanawiam się nad zakupem butów i pedałów Shimano w systemie Click R. Wpadły mi w oko te buty http://rowertour.com...pd-zielone.html i te pedały: http://rowertour.com...pd-click-r.html lub te http://rowertour.com...c-r-czarne.html Interesują mnie pedały jednostronne ponieważ w tygodniu jeżdżę do pracy, czasami zdarza się, że jadę do knajpki na pizzę itp i nie będę śmigał w butach SPD. Za to w weekendy kręcę trochę kilometrów i tu SPD by się przydało. Co sądzicie o mojej propozycji, czy ktoś korzystał z pedałów Click R? Jak sprawdza się ten system? Dzięki za odpowiedź. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wniosek nasuwa się jeden - to jednostronne SPD ze zmniejszoną siłą sprężyny. Wadą wszystkich pedałów jednostronnych jest to, że mechanizm służący do wpinania non stop odwraca się w kierunku ziemi. Ale jeśli już muszą być takie, tańsze są "zwykłe SPD" PD-M324. Natomiast skoro nie chcesz butów typowo MTB, przemyśl zakup takich czy trekkingowych i użytkowanie ich na co dzień, z dwustronnymi PD-M520/540. W pracy zawsze można mieć drugą parę, a na pizzy nikt Cię nie zje za takie buty, bo nawet nie zauważy bloków. A jeśli musiałbyś pokonać odcinek w "cywilnym" obuwiu, nawet bez nakładek (a są takie) da się niewielkie dystanse przejechać bez większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 To w takim razie może PD-MT50? Są dwustronne i można też ich używać ze zwykłymi butami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 polecam Ci takie pedały http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m424-bloki-i3712940101.html Jeździłem do pracy w pedałach 520 z nakładkami plastikowymi - ale to jest wyjątkowa nędza - nie dość że nakładka zawsze grawitacyjnie idzie w dół i trzeba butem wywijać pedałem, do tego jak mocniej depniesz to te nakładki są śliskie i noga potrafi się ześlizgnąć co nie jest fajne. Kupiłem te pedały z linka i te zadziory plastikowe trzymają but bardzo solidnie. Wiadomo że nie jest to platforma zupełnie płaska i but nie jest idealnie na płasko na pedale (bez spd) ale do pracy te kilka kilometrów jeździ mi się dużo lepiej. Do tego pedały spoko do spd - mam wrażenie że środek pedała to 520 z dodatkowym oparciem dookoła tej platformy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.