Skocz do zawartości

[krawężnik vs kolarzówka]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie kupiłem kolarzówke i mam zerowe doświadczenie.
Na mojej ulubionej trasie znajduje się krawężnik średniej wielkości, jak będę na niego wieżdżał to będę schodził z roweru.
Ale co to zjazdu z niego... czy bezpieczne dla koła jest zeskoczenie z owego krawężnika?

koła Mavic Aksium

Po przesiadce z MTB na szosówkę diametralnie zmienisz zdanie co do pojęcia dobra trasa, przynajmniej u mnie tak było. :teehee:

Jako taki asfalt okazał się niemiłosiernie wytrząsający, kostka na niektórych DDR nieprzyjemna podczas jazdy, a o trasach piaszczystych lub wiejskim kamieniu zapomnieć musiałem. :teehee:

Co do zapytania autora: taką przeszkodę możesz bez problemu pokonać nawet nie mając specjalnej techniki. Ja jestem takim typem szosowca - w miejscach wątpliwych co do jakości nawierzchni jadę wolniej, to po pierwsze, przed krawężnikami zwalniam, podnoszę przednie koło a następnie pomagam sobie pedałami spd wciągnąć tylne koło. Sposób daleki od zalecanych kanonów ale sprawdza się bardzo dobrze. Chyba że chcesz takie odcinki pokonywać szybko i dynamicznie (nawet jeśli piszesz że schodziłbyś przed krawężnikiem) to wtedy musiałbyś poćwiczyć wskakiwanie.

Co do zapytania autora: taką przeszkodę możesz bez problemu pokonać nawet nie mając specjalnej techniki. Ja jestem takim typem szosowca - w miejscach wątpliwych co do jakości nawierzchni jadę wolniej, to po pierwsze, przed krawężnikami zwalniam, podnoszę przednie koło a następnie pomagam sobie pedałami spd wciągnąć tylne koło. Sposób daleki od zalecanych kanonów ale sprawdza się bardzo dobrze. Chyba że chcesz takie odcinki pokonywać szybko i dynamicznie (nawet jeśli piszesz że schodziłbyś przed krawężnikiem) to wtedy musiałbyś poćwiczyć wskakiwanie.

Nawet nie mając spd można podrzucić tylne koło pomagając sobie przednim hamulcem.Gorzej będzie jeśli będzie jechał zbyt wolno i trafi w sam kant krawężnika ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...