krzysiek32021 Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Witam, właśnie kupiłem kolarzówke i mam zerowe doświadczenie.Na mojej ulubionej trasie znajduje się krawężnik średniej wielkości, jak będę na niego wieżdżał to będę schodził z roweru.Ale co to zjazdu z niego... czy bezpieczne dla koła jest zeskoczenie z owego krawężnika? koła Mavic Aksium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Zwykły zjazd, lepiej nie skacz. Skakać można przy wjazdach, nawet trzeba przy wyższych. Generalnie koła nie są z plasteliny, jeśli nie ważysz tony to prędzej złapiesz gumę niż koło pokrzywisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Co to jest krawężnik średniej wielkości? Odpowiedź proszę w jednostkach metrycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Tam kraweznik.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Co to jest krawężnik średniej wielkości? Odpowiedź proszę w jednostkach metrycznych. jakieś metr siedemdziesiąt pieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Po przesiadce z MTB na szosówkę diametralnie zmienisz zdanie co do pojęcia dobra trasa, przynajmniej u mnie tak było. Jako taki asfalt okazał się niemiłosiernie wytrząsający, kostka na niektórych DDR nieprzyjemna podczas jazdy, a o trasach piaszczystych lub wiejskim kamieniu zapomnieć musiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 jakieś metr siedemdziesiąt piećPo tak wysokich krawężnikach lepiej nie skakać bo można skończyć w pierdlu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Tam kraweznik.... Klasyk! Kompletny instruktaż, jak pokonywać przeszkody szosą i jej nie uszkodzić. Ja myślę, że temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Warto tylko wspomnieć ile kół załatwił podczas kręcenia filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Co ciekawe żadnego. Chyba przy okazji TdF był w telewizorze i wypowiadał się na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Może to nie krawężnik, ale też szosa najprawdziwsza i to z wysokiej półki, plus zawodowy szosowiec: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 To tak nie działa, że bierzesz pierwszą lepszą szosówkę i idziesz uprawiać street... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Co ciekawe żadnego. Chyba przy okazji TdF był w telewizorze i wypowiadał się na ten temat.Może chodziło o inny film i inną osobę. Tutaj kawałki, które nie zostały wykorzystane lub nieudane próby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Co do zapytania autora: taką przeszkodę możesz bez problemu pokonać nawet nie mając specjalnej techniki. Ja jestem takim typem szosowca - w miejscach wątpliwych co do jakości nawierzchni jadę wolniej, to po pierwsze, przed krawężnikami zwalniam, podnoszę przednie koło a następnie pomagam sobie pedałami spd wciągnąć tylne koło. Sposób daleki od zalecanych kanonów ale sprawdza się bardzo dobrze. Chyba że chcesz takie odcinki pokonywać szybko i dynamicznie (nawet jeśli piszesz że schodziłbyś przed krawężnikiem) to wtedy musiałbyś poćwiczyć wskakiwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwybike Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Co do zapytania autora: taką przeszkodę możesz bez problemu pokonać nawet nie mając specjalnej techniki. Ja jestem takim typem szosowca - w miejscach wątpliwych co do jakości nawierzchni jadę wolniej, to po pierwsze, przed krawężnikami zwalniam, podnoszę przednie koło a następnie pomagam sobie pedałami spd wciągnąć tylne koło. Sposób daleki od zalecanych kanonów ale sprawdza się bardzo dobrze. Chyba że chcesz takie odcinki pokonywać szybko i dynamicznie (nawet jeśli piszesz że schodziłbyś przed krawężnikiem) to wtedy musiałbyś poćwiczyć wskakiwanie. Nawet nie mając spd można podrzucić tylne koło pomagając sobie przednim hamulcem.Gorzej będzie jeśli będzie jechał zbyt wolno i trafi w sam kant krawężnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Może chodziło o inny film i inną osobę. Jaki inny film j jaka inna osobe...? Sam mowi wyraznie na samym poczatku, ze to ten sam rower, te same kola, a zlapal tylko jedna detke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Po przesiadce z MTB na szosówkę diametralnie zmienisz zdanie co do pojęcia dobra trasa, przynajmniej u mnie tak było. to najsensowniejsze zdanie w tym temacie ps. mapmen, kto nie skacze ten z milicji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.