Jarek4 Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Jak w temacie. Proszę o poradę. Obczytałem się już sporo i wybór padł na te dwa modele. Rozmiar ramy 54, noga 80 cm, 175 cm. Różnice w modelach: 3.0 - osprzęt 105 2x10 + korba - FSA Gossamer FOCUS MegaExo 50/34T 4.0 - tiagra 3x10 + korba Shimano TIAGRA Różnica w cenie 400 PLN. Pytanie - czy warto, czy przeznaczyć te 400 złociszy na dodatki. Jestem amatorem jeśli chodzi o szosę. Ma być na razie dodatkiem do treningu MTB ale raczej mnie wciągnie mocniej z tego co widzę po pierwszych przejażdżkach. No i czy wielkość ramy dobrałem odpowiednio. Jechałem i na 52 i na 54 i nie czułem większej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Wg mnie korba z trzema rzędami jest niezbyt przydatna w szosówkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korbotronic Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 jeszcze wczoraj sam szukałem swojej pierwszej szosy miałem podobny dylemat na temat grup osprzętu i różnica też wynosiła 400 zł koledzy podpowiadali: Jeżeli koszt podniesienia grupy osprzętu to 400 PLN, a masz tą kasę, to na pewno warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Pomijając stylówe, która notabene jest bardzo ważna na szosie, ciężko znaleźć uzasadnienie dla 3 tarcz w typowym rowerze szosowym. Ewenytualnie jeżdżąc w gorach, dla kogoś kto nie chce się zbytnio napinac, może to być dobrym rozwiązaniem. W 3 dostajesz juz dość wysoka kasetę 12-28. Rozmiarowo chyba 54 wydaje się być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek4 Napisano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2013 OK, dzięki. Różnica przy tek kwocie nie powalająca więc zamawiam na 105. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.