tokaru Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Witam, jakiś czas temu zauważyłem że jeden z tłoczków w hamulcu Shimano nie wraca na swoją pozycję. Oddałem rower do serwisu, tam zjechali mi tylko śrubkę trzymającą korpus w całości i stwierdzili że trzeba nowy zacisk ( pomijam fakt, że skasowali za odpowietrzenie przy okazji zalewając zaciski/tarczę olejem tłumacząć że były przepalane i temu tak piszczą/słabiej hamują i dotrą się w trakcie jazdy.. ). Przejrzałem z grubsza sam zacisk, jednak ta dość zjechana śrubka nie idzie współpracować a nie chcę jej dobić totalnie. Może jakieś rady jak to rozkręcić, abym mógł dostać się do tłoczka ? Macie jakieś sposoby na wykręcenie totalnie zjechanej śrubki ? Zacisk to shimano br m486 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Chyba tylko nasadka torx , którą będziesz musiał wbić ( z wyczuciem) w otwór po imbusie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokaru Napisano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2013 W tym rzecz że tu od razu była nasadka torxowa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Możesz naciąć łeb śruby i odkręć płaskim śrubokręten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Albo rozwiercić łeb śruby a to co zostanie w zacisku wykręcić kombinerkami. Tak na marginesie dobrze by wiedzieć co to za hebel bo Shimano parę ich robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Wykręć jedną śrubę. Potem można przekręcić połówkami zacisku i zluzować drugą śrubę. Prosta sprawa, wymagająca chwili pomyślenia (imadło, drewniane przekładki itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokaru Napisano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Pisałem w pierwszym poście : shimano br m486 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Przepraszam ze troszkę nie na temat ale czytam kolejny temat o hamulcach i serwisie i jestem szczęśliwy że nie korzystam z usług serwisów. Ja bym takich p.... wygonił na kopach do zamiatania ulic. Nic się nie chce ruszyć szarymi komórkami, lepiej skroić klienta na nowy zacisk. Sam pracuję jako serwisant tylko w innej branży i po prostu jak czytam forum to nie mogę wyjść z podziwu jak niekompetentni i ignoranccy potrafią być serwisanci rowerowi. Oczywiście nie mówię że wszyscy i tylko rowerowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokaru Napisano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2013 zazwyczaj serwisuję wszystko sam, ale tutaj rower był na gwarancji - bałem się cokolwiek ruszać, liczyłem ze taka rzecz obejmie po prostu gwarancja, gówno prawda.. Takze serwisuje sprzęt nurkowy, jeśli odwalałbym taką chałę to miałbym na sumieniu pewnie nie jedną osobę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Co jeszcze chciałem powiedzieć - do wyjęcia tłoczka wcale nie trzeba rozkręcać zacisku. Brake cleaner, drewniane wykałaczki, patyczki higieniczne i można serwisować zacisk w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.