Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Problemy XT Shadow

Miner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Żeby już nie odgrzebywać poprzedniego tematu, zakładam ten. Problem jest taki: kaseta XT 11-32 9 rz. , manetki Deore M590, przerzutka XT Shadow M772. Wyregulowana dokładnie wg. "sztuki" regulacji przerzutki w serwisie, a potem samodzielnie, w dół kasety łańcuch schodzi elegancko, w górę działa ok, ale "myśli" przy przełożeniach 7 -> 6 i czasami 6 -> 5. Minimalne napięcie linki (wykręcenie baryłki o około  1/5 , czasami 1/4 obrotu) powoduje, że łańcuch ładnie wchodzi w górę kasety i nie "myśli", ale za to wtedy w dół praktycznie na całej rozpiętości przerzutka nie chce zrzucać biegów na wyższe (niższe koronki). Jak dla mnie niemożliwe jest znalezienie takiego ustawienia, żeby nie "myślała" ale jednocześnie żeby zrzucała ładnie łańcuch. Spotkałem się tu z opiniami ludzi, że u nich Shadow działa dobrze, więc dodaje filmik obrazujący problem i proszę o porady. Przerzutka prosta, nie ma luzów, hak prosty, poprzednie Alivio działało jak ogień. Dodam, że ten sam problem z Shadowem ma kolega przy kasecie HG61 (lub 63, nie pamiętam) 11-28 9 rz. i manetkach również Deore M590, u niego też myśli z 7 -> 6.

http://www.youtube.com/watch?v=hni1sH4mHN4

P.S. Dodam tylko, że ten problem nie występuje za każdym razem, ale losowo. Wygląda ewidentnie na za lekko napiętą linkę, ale większe napięcie "sypie" wszystko jeszcze bardziej...

• Mod Team
Napisano

Zakładam że linka i pancerz bez zarzutu?

U mnie jak linka ma konkretny przebieg objaw jest podobny, w dół idzie elegancko, w górę trzeba odrobinę przeciągnąć manetkę. Naciągnięcie linki powoduje problemy ze zmianą w dół a w górę ok.

Przerzutka xt klasyczna,manetki xt więc mała różnica sprzętowa ale objawy podobne.

Napisano

Wszystko jest nowe, czyste i nasmarowane, linki w pancerzach chodzą płynnie, a przerzutka reaguje nawet na drobne drgnięcie manetką :) Od nowości ten problem jest...

Napisano

Linka przykręcona po właściwej stronie do przerzutki?

Jak wrzucisz na najwększą koronkę kasety to czy między kółkiem przerzutki a koronką jest prześwit? Jak duży?

Napisano

Linka przykręcona w tym rowku, prześwit jest około 5 mm, ale to nie ma nic do rzeczy, próbowałem już regulować śrubą B w skrajne położenia, nie wpływało to na pracę przerzutki, ustawiłem prześwit zalecany i tyle...

Napisano

Przejdz na Sram to nie bedziesz mial takich problemow. Ja tak zrobilem bo mialem ten sam problem z moja XT. Teraz nie wiem co to regulacja przerzutki w mojej X9. Wszystko plynnie chodzi.

Sprawdzic mozesz jeszcze hak przerzutki i czy kolka nie maja za duzego luzu.

Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Przejdz na Sram to nie bedziesz mial takich problemow. Ja tak zrobilem bo mialem ten sam problem z moja XT. Teraz nie wiem co to regulacja przerzutki w mojej X9. Wszystko plynnie chodzi.

Sprawdzic mozesz jeszcze hak przerzutki i czy kolka nie maja za duzego luzu.

Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 4

Tak najlepiej niech se cały napęd od razu kupi srama. Albo najlepiej nowy rower. Człowieku jak masz udzielać takich rad to już lepiej nic nie pisz. 

Mam ten sam model i wszystko chodzi idealnie. 

Do autora, spróbuj ustawić kółeczka przerzutki bliżej kasety, w shadowach jest bardzo ważne to, żeby górne kółeczko przerzutki było najbliżej jak się da kasety. 

Napisano

Tak najlepiej niech se cały napęd od razu kupi srama. Albo najlepiej nowy rower. Człowieku jak masz udzielać takich rad to już lepiej nic nie pisz. 

A w czym Ty widzisz problem? Wystarczy zmienić przerzutkę i manetkę - koszt +/- 350 zł jak dobrze poszuka + wpadnie grosz ze sprzedaży wymienionych części, więc koszt zakupu się zredukuje trochę. 

Sam miałem problemy z przerzutką XT - jak góra była ok, to z dołem były problemy... jak dół był ok, to góra była nie do wyregulowania i to nie są tylko takie moje negatywne doświadczenia. Nawet po wizycie w serwisie i wyregulowaniu jej, to było ok tylko przez ok 30 km - 3 kółka na trasie XC. Teraz to ja nie wiem co to regulacja i z pewnością może potwierdzić to wiele osób. Stałem się "wrogiem" modeli z grupy XT i prędko zdania o nich nie zmienię.

Tak jak pisałem wyżej, sprawdź hak przerzutki i jej korpus. Często właśnie przez nawet minimalnie krzywy hak są spore problemy z regulacją.

• Mod Team
Napisano

Panowie :D nie kłuć ta sie, sam autorowi radziłem brać X9 ... wolał XT bo mu sie podobała wizualnie :P no teraz jest problem :P

Napisano

Łańcuch nie jest wyciągnięty, był założony za jednym zamachem razem z przerzutką, manetkami i kasetą, wszystko było nowe, linki dołączone do manetek, pancerze też nowe i te problemy są od nowości. Tak się zastanawiam, czy to może być wina tych linek Deore? Może one jakieś tandetne są i to przez to? No, ale przecież linka to linka... Zauważyłem wczoraj, że wszystko chodzi idealnie, ale pod warunkiem, że pchnie się manetkę trochę dalej niż "klik" i przytrzyma mocno dosłownie sekundę, co to może oznaczać? Coś z manetkami nie tak? Dodam, że z przodu też jest przerzutka XT i manetka 590, wszystko działa ok, nic nie myśli, wyregulowane raz przy montażu działa jak igiełka cały czas...

Napisano

Ponieważ jest bardziej niezawodny. 9 rzędowe shimano pozostawia wiele do życzenia.

Tak najlepiej niech se cały napęd od razu kupi srama. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...