Skocz do zawartości

[Przyczepka] Problem z zaczepem po zmianie piasty

rooger

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam jeszcze wolnobieg w swoim rowerze, nie zmieniałem ponieważ nie było takiej potrzeby ale niestety po 10 latach jazdy padł mi konus więc kupiłem nowy i niestety po około 600 kilometrach znowu go trafiło. Dowiedziałem sie że niestety teraz już nie robią zbyt porządnych konusów wiec postanowiłem zakupić nowe koło z kasetą (9 biegów). Problem polega na tym że doczepiam często do roweru przyczepkę montowaną do ośki koła natomiast teraz stosowane są zaciski do którego raczej przyczepki nie da sie przykręcić. Nie chce inwestować w stare rozwiązanie czyli następne koło z wolnobiegiem. Myślałem o przykręcaniu przyczepki do mocowania na hamulec tarczowy tyle że boje się iż zostanie ono wygięte lub urwane.

Może mieliście podobny problem?

Napisano

Nie ma przeszkód, żebyś wymienił samą oś na klasyczną, przykręcaną nakrętkami.

hmmm, nie wiedziałem że można zmienić oś na zwykłą, poszukam gdzieś opisu bo podejżewam że wymiana samej ośki nie wystarczy, pewnie trzeba pokąbinować jeszcze coś z łożyskami :icon_question::thanks:

Nie masz przypadkiem Croozera?

Nie jest to Croozer

Napisano

A jaką masz piastę? Zazwyczaj wystarczy sama wymiana ośki, którą kupisz z konusami itd. Średnica jest ta sama, więc obecne łożyska mogą zostać.Ważne żeby długość była ok.

Napisano

A jaką masz piastę? Zazwyczaj wystarczy sama wymiana ośki, którą kupisz z konusami itd. Średnica jest ta sama, więc obecne łożyska mogą zostać.Ważne żeby długość była ok.

Piasta jest schimanowska alr dokładnie modelu nie pamiętam, jak wróce to spróbuje wymienić ośkę:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...