Skocz do zawartości

[Trasa] Świdnica - Broumov(Czechy), którędy?

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W Czechach mamy ciągle asfalt, nierówny szuter jest jedynie od samej granicy do Głuszycy Górnej.

Mi się strasznie ciężko jechało bo byłem cholernie zmęczony i był to wtedy najcieplejszy dzień w tym roku i po jeździe w takim słońcu miałem tylko ochotę się położyć :) Ogólnie podjazd nie jest taki zły bo nawierzchnia jest dobra i się po prostu jedzie, ale jeśli dochodzi zmęczenie to może to być frustrujące, bo do samiutkiej granicy mamy pod górę. Miejscami więcej miejscami mniej 

• 4 miesiące temu...
Napisano

Po wielu godzinach namysłów zdecydowałem się, że również wyruszę w tą trasę jak tylko zrobi się ciepło. Planowałem zrobić to na majówkę, ale każdy wie jak to może być z pogodą. Chcę przejechać tą trasę z kimś, ale to nie zależy od-mnie. Jeden kolega z którym wcześniej jeździłem ma rower w rozsypce, kolejny też problemy, jeszcze inny zastanawia się nad kupnem roweru i mogę tak wymienić resztę znajomych i podać powody dlaczego nie jest pewne to, że nie pojadą. Trasę planuję przejechać w nie więcej jak 8h i wybrałem następującą trasę: Świdnica - Lubachów - Zagórze Śl. - Głuszyca - Głuszyca Górna (tu chcę przejechać przez granicę, ale nie wiem jak wygląda ten kilometr szutru, który tam się znajduje) - Broumov (to już z górki). Wiem, że trasa do samej granicy jest pod górkę i liczę się z pewnymi trudnościami, ale mimo to nie chcę zrezygnować z wycieczki. Cała trasa z drogą powrotną to jakieś 80km. Myślę, że drużyna jednak jakoś się zmobilizuje i pogoda dopiszę, a wtedy nic tylko jechać. Pozdrawiam.

Napisano

Właściwie to być może też zdecyduje się na taką traskę. Musisz się liczyć z tym kolego, że z Zagórza trasa nie jest zbyt przyjemna w stronę Wałbrzycha i tam nie radzę jechać w drogę powrotną jak będziesz zmęczony, w stronę Świdnicy jest już dużo lepiej.

Napisano

Wiem, że ciężka trasa. (w końcu góry :D) Ale myślę, że dam radę, bo jechałem już w tamte okolice, a dokładnie do rzeczki. - Droga męcząca, ale idzie ujechać. Nie wiem natomiast jak to wygląda w Jedlinie i Głuszycy, ale myślę, że nie będzie problemów. Wybrałem sobie taką trasę i myślę, że będzie dobrze. Tak na marginesie to mam starszy rower, ale odpukać nic w nim nie stuka i nie puka. - Na wszelki wypadek oddam go przed wyjazdem na jakiś przeglądzik i oczywiście wezmę podstawowy sprzęt naprawczy. :D

https://maps.google.pl/maps?saddr=%C5%9Awidnica&daddr=Broumov,+Czechy&hl=pl&ie=UTF8&sll=50.717713,16.409269&sspn=0.326491,0.727158&geocode=FTPoBwMdH2b7AClR5TGnNk0ORzFug2ysTaFyfA%3BFTrgAwMdJzT5AClTHC5uF0MORzHjLfvExY98WA&oq=Broumo&t=h&dirflg=w&mra=mrv&z=11

Napisano

Jeśli chodzi o przejście Głuszyca Górna-Janovicki to tam jest ok. kilometra twardej, ubitej, wysypanej trochę tłuczniem drogi. Jak się uweźmiesz to nawet szosą pojedziesz. Równo z linią granicy zaczyna się znowu asfalt. Droga z Zagórza do Jedliny jest ok - pod górę, ale spokojnie. Było tam też trochę kostki, ale ostatnio z tego co pamiętam to drogę poprawili i wylali asfalt.

Napisano

Dobrze ubita droga nie będzie sprawiać problemu. Nie jadę na szosówce, bo zwyczajnie jej nie mam. :D Co do tej kostki to chyba dalej jest tam ten kawałem, ale nie są to na szczęście typowe "kocie łby". Mam nadzieję, że jakoś to będzie. c:

Napisano

To powodzenia, robilem podobną trasę w zeszłym roku, super tereny, tylko jeździc :D

Wysłane z mojego HTC Desire przy użyciu Tapatalka

Napisano

Broumov to ciekawe miasto. Jak byłem w Głuszycy na weekend na zeszłych wakacjach to też odwiedziłem Czechy, a dokładniej Broumovskie Steny - polecam wszystkim! To Góry Stołowe, a ten czeski fragment jest w sam raz do objechania w jeden dzień, a jest świetny. Można podjechać do polskiej wioski o nazwie Pasterka - ten fragment szlaku jest super! Ogólnie piękne widoki, niesamowite są te góry.

Napisano

No to bardzo dobrze, mam nadzieję, że zobaczę jak najwięcej ciekawych miejsc. Z pewnością zaliczę przejażdżkę po Broumov.

Napisano

Broumov to ciekawe miasto. Jak byłem w Głuszycy na weekend na zeszłych wakacjach to też odwiedziłem Czechy, a dokładniej Broumovskie Steny - polecam wszystkim! To Góry Stołowe, a ten czeski fragment jest w sam raz do objechania w jeden dzień, a jest świetny. Można podjechać do polskiej wioski o nazwie Pasterka - ten fragment szlaku jest super! Ogólnie piękne widoki, niesamowite są te góry.

Broumovske Steny objechałem dookoła. Super widoki, super trasa. Polecam wszystkim. Załączam zdjęcie z telefonu.

post-170978-0-84266700-1392553761_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...