slomaa Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Witam Wszystkich ponownie W dniu wczorajszym pokonałem trasę z Włocławka do Torunia w jedną i drugą stronę. Dystans całkowity to 120,9 km w łącznym czasie 5 h 23 min. Z czego trasa do Torunia zajęła mi 2h 50 min. Natomiast trasa powrotna trwała 2h 33 min, Średnia prędkość całej trasy to 22,4 km/h. Nie uważam by była to jakaś genialna średnia, no ale zawsze może być lepiej. Na całej trasie raczej bezwietrznie. Dla tych którzy trasy nie znają -> jest to czerwony szlak rowerowy prowadzący wzdłuż brzegu Wisły. Został otwarty bodajże w 2004 roku. Szlak od Włocławka prowadzi przez miejscowości Gąbinek, Kucerz, Nieszawa, Ciechocinek, Otłoczyn, Czerniewice do Torunia. Po wyjechaniu z Włocławka droga jest cały czas asfaltowa. Droga prosta z niewielkimi zjazdami i podjazdami. Dopiero 4 km przed Nieszawą mamy do czynienia z szutrem. Od Nieszawy do Ciechocinka prowadzi dosyć zniszczona droga z licznymi dziurami przez co nie jedzie się zbyt wygodnie z prędkością ok. 25 km/h. Od Ciechocinka do Otłoczyna jest ponownie asfalt. Ten jednak jest równy i bez dziur. Od Otłoczyna w kierunku Torunia prowadzi stara droga asfaltowa która miesza się z piachem, po czym całkowicie przechodzi w drogę utwardzoną w lesie. I niestety... na trasie pojawia się dość spory problem. Otóż dojeżdżając do drogi 258 w miejscu gdzie był szlak w tej chwili jest ogrodzone pole bez żadnego wytyczonego objazdu! Postanowiłem dowiedzieć się co jest grane i natknąłem się na właściciela posesji. Po krótkiej rozmowę dowiedziałem się, ze taka sytuacja ma miejsce od 4 lat! (sic!) i, że ten Pan zgłaszał do urzędu ze zamierza teren ogrodzi, a urząd żadnych działań nie podjął. Bardzo mnie ciekawi w takim razie czy szlak został wytyczony zanim Pan kupił działkę, czy już szlak został poprowadzony po kogoś prywatnym terenie. Jeśli ta druga opcja to jakim prawem jest to możliwe ?. Zaraz po powrocie wysłałem mail'a do zarządcy szlaku. Od tego momentu droga prowadzi jeszcze przez około 5 km lasem po żwirze. Od zjazdu na A1 droga jest już asfaltowa do samego Torunia. Droga powrotna wyglądała tak samo jak droga dojazdu Zapis trasy -> TU Zdjęcia 1. 2. Tężnie w Ciechocinku 3. Panorama Starego Miasta w Toruniu 4. Brama wjazdowa na starówkę 5. Pomnik Kopernika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Z Ciechocinka do Torunia jest inna droga . Dojeżdża sie do stacji PKP Otłoczyn a nastepnie droga pożarowa nr 8 przez las obrzeżami poligonu wojskowego dojeżdżamy do Torunia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 5 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Dokładnie - przez poligon fajniej i ciekawiej i z reguły bez przeszkód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slomaa Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 o tym wariancie o którym mówicie w ogólę nie wiedziałem czy mógłbym prosić o przedstawienie tej opcji na mapie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 5 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2013 czy mógłbym prosić o przedstawienie tej opcji na mapie ? Chyba nawet nie ma większego sensu tego na mapie zaznaczać - tam ciężko się zgubić. Tak w skrócie: jeśli jedziesz w kierunku Włocławek - Toruń, to w Ciechocinku odbijasz na Wołuszewo i dobijasz do Otłoczyna. Na skrzyżowaniu w Otłoczynie przekraczasz A1 i jedziesz ulicą Leśną (droga nr 291), kierując się do torów kolejowych na północ dojeżdżając do ulicy Toruńskiej. Później, kierujesz się na płn-zach. w stronę Podgórza (zerknij na Google Maps) i w zależności od wybranego wariantu - można drogą którą wskazał kolega zadra1965, albo jeśli nie ma akurat strzelania lasem przez poligon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slomaa Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 dziękuje ! już wstepnie obczajone. Przyda się przy trasie z Włocławka do Bydgoszczy, która w najbliższych dniach ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KakinPL Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Super, mam zamiar taki dystansik zrobic na trasie Swidnica-Wroclaw, ale nwm czy sie uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.