Skocz do zawartości

[Przerzutka] Deore SLX M662 HELP

mant3z

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Skoro tak wyglądają to jedynym sposobem na zmianę luzu jest zmiana długości tulejki, czyli spiłować, lub dać podkładki.

Co do czyszczenia, to z zewnątrz mona sobie patykiem, śrubokrętem, szmatką czy czym kto sobie tam chce, a do łożysk nie trzeba aż tak często zaglądać.

Napisano

Ja na razie zostawię tak jak jest. Przy następnym większym czyszczeniu poeksperymentuję z podkladkami.

Wysyłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

No można ale poniekąd fabryce ustawienia mają być optymalne. Zmieniarki shimano mają mieć luz ... Sramy nie mają go wcale i też działa to dobrze. Oczywiście każda modyfikacja sprawiająca ze coś działa lepiej jest ok, pamiętaj ze takie podkładki to najlepiej po 0.25mm a już masz 0.5mm grubości.

Napisano

Ta przerzutka o niebo lepiej pracuje z kolkami bez luzu. Zmieniłem oryginalne na takie bez luzu na lozyskach "maszynowych" i jest teraz: bang klamka - trach łańcuch na miejscu. Działa błyskawicznie.

• Mod Team
Napisano

Może i tak, dawno już shimano zmieniarki tylnej nie miałem, tylko czemu panowie inżynierowie z japończykowie dali tam ten luz ?

Napisano

Dlatego dali luz żeby pokrył wszelkie niedokładności ustawienia wózka wynikające np. z gorszej pracy linek, lub nie idealnego ciągnięcia przez manetkę. Ale efekt najczęściej jest taki że luz kołka dodaje się do luzu w przerzutce i nagle wszystko żyje swoim życiem. Po wymianie kółek przerzutka zmienia tak zdecydowanie i głośno jak kumpla X-7 9-rzędowe od srama, anie miękko i cicho jak shimano

Edit: Własne życie polega na tym, że jak wyregulujemy dobrze do zmieniania w górę to nie bardzo chce działać w dół. Jak wyregulujemy w dól to pojawiają się problemy ze zmianą w górę... U mnie tak się stało po 8kkm, Pomogły wspomniane kołka i nowy komplet linek z pancerzami. Co bardziej nie wiem ;) ale działa teraz jak głupia.

Napisano

No właśnie u mnie ten moment kiedy idealnie działa w dół i w górę praktycznie zanika. Zredukuje luz o 0.4mm, wymienię pancerze zobaczymy jaki to przyniesie efekt.

Napisano

Witam. Moglbym prosić o fotke miejsca montowania linki przy przerzutce. Ladnie zalozylem ale końcówka linki biegnie bliski szprych...

Wysłane z mojego Grand X In przy użyciu Tapatalk 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...