Skocz do zawartości

[Przerzutka] Deore SLX M662 HELP

mant3z

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_5W70B/SI-5W70B-001-POL_v1_m56577569830679712.pdf

Rozkręciłem bezmyślnie wózek, wyciągnąłem dwa kółeczka, wyczyściłem i "paczę" :huh:  a one są jakieś inne, to teraz mi powiedzcie które kółeczko gdzie powinno trafić.

Jest różnica jak zamieniam miejscami, luz się zwiększa lub zmiejsza.

Potrzebujecie zdjęcia czy idzie to rozpoznać po nabitych symbolach/cyferkach?

Dzisiaj będę grzebał w garażu więc live mogę pstryknąć sweetfocię.

• Mod Team
Napisano

Kółeczka mają napisy :P górne kiedyś sie nazywało G-pulley a teraz nie wiem w każdym bądź razie na górę ma iść to z "lepszym" łożyskiem.

Napisano

Jest g-pulley ale jak dam do góry ro mam większy luz. Trochę dziwne.

Wysyłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Ok luz jest ale dość ciężko się reguluje przejście z 2 koronki na 3cia a to trochę dziwne bo mam nową kasetę łańcuch i linke, pancerze są wyczyszczone.

• Mod Team
Napisano

u góry mam tension pulley, a u dołu centeron g-pulley.

tension = napięcie z ang. wiec chyba masz zamienione kółeczka :P powinno być na dole jako napinające.

A tak BTW, nie ma Deore slx ... było deore LX a teraz jest samo SLX :P

Napisano

Powitoł

Tu piszą:

http://forums.bicycling.com/eve/forums/a/tpc/f/671104717/m/4071011676

że bardzo prawdopodobne jest to co mówisz ;)

velobro.1 posted 21 April 2010 07:43 AM Hide Post

The top pulley has side to side movement in it which orignially was called "Centeron Technology." Here's your useless cycling trivia for the day:

When indexing first hit the scene, none of it was worth a crap. It required the cable tension to be dead perfect and this on six speed clusters with massive spacing gaps. Shimano was the first to discover that adding a little side to side play in the top pulley allowed the derailleur to have a little adjustment lattitude and the shifting was not just more crisp, but it was more quiet and smooth.

The Centeron Pulley nearly killed Suntour at the time and Campy took years to catch up. This was also the death of small companies like Bullseye Pulleys who made great pulleys, but due to patents on the Centeron Pulley couldn't sell them for squat.

Now, that patent has expired and most systems use a floating pulley.

Give me a whistle if you need any more trivial bike history. Big Grin

Czyli to bardziej "wiglywobly" idzie do góry. Przyjdzie przekręcić :D
Napisano

Jak widać poniżej to jednak jest coś takiego jak deore slx albo to błąd w opisie

http://sport-bike.pl/public/assets/images/2012/unibike/spec-flite-2012.JPG

No dobra to powalczyłem, pojeździłem.

Ogólnie cicho przerzuca na każdej koronce i nawet płynnie oprócz 2 i 3, tego nie mogę wyregulować. Zrzucenie jest ciut dłuższe a wrzucenie czasami trwa z 5 sec, sporadycznie to występuje... może to być wina starej spinki do łańcucha na której zrobiłem z 700~800km? Jak zmieniałem łańcuch to spinkę wykorzystałem tą z wcześniejszego.

Napisano

To trzeba będzie w Wikipedii dodać nową grupę pod hasłem Shimano :P

Ze starą spinką to zależy od tego czy łańcuch, z którego ją zdjąłeś by wyciągnięty. Aczkolwiek ja zawsze daję nową do nowego łańcucha i do końca żywota jest to nierozłączna para.

Napisano

Wszystko jest dokładnie narysowane na schemacie to kółko z metalową tuleją stałą idzie na górę. Kółko lata w lewo i prawo bo pomyliłeś śrubki. Jedna jest po prostu krótsza o 1,5mm :)

Napisano

Śruba dłuższa jest u góry a krótsza na dole. To chyba poprawnie?

Pancerze oczyściłem i psiknalem sylikonem w sprayu.

• Mod Team
Napisano

Kółko lata w lewo i prawo bo pomyliłeś śrubki

Z tego co ja pamiętam luz na kółeczku zależał od długości tulejki a nie śrubki :P

Sprawdź czy nie masz delikatnie odgiętej przerzutki do środka ... poza tym to SLX tego nie ogarniesz.

Napisano

Z tego co ja pamiętam luz na kółeczku zależał od długości tulejki a nie śrubki :P

Sprawdź czy nie masz delikatnie odgiętej przerzutki do środka ... poza tym to SLX tego nie ogarniesz.

Oba kółeczka mają te same tulejki a śrubki są inne jedna ma 13,95mm, a druga 12,45mm.

Napisano

Uznajmy, że tak to już jest bo produkt tani :) to nie jest już jakiś tam wielki problem skoro sporadycznie coś mi tam źle trybi między dwoma koronkami. Ważne że ładnie i cicho chodzi.

Dzięki za pomoc.

Jak będę w okolicach serwisu to się ewentualnie zatrzymam dopytać czy idzie z tym coś zrobić.

Napisano

Powitoł

Może fotka. Widać co? ;)

imageshack.us/scaled/landing/18/psi0.jpg

Tension-dolne ślizga się na samej tulejce i ma "szczałę". Górne-centeron kręci się na slizgowym. Śrubka górna jest dłuższa. Po odpowiednim dokręceniu nie ma wielkiej różnicy jeśli chodzi o luzy.

Napisano

2i regulaminu treść usunięta przez moderatora.

Ma znaczenie, może nie przy regulacji ale dolna będzie miała więcej luzu na boki.

Napisano

Powitoł

Na luzy? Pewnie że nie. O luzach wspomniałem, żeby się nimi nie sugerować montując kółka. Natomiast lepiej dłuższy gwint w korpus przerzutki wkręcić żeby trzymał, bo na dole i tak bezużyteczne wystaje ;)

Pytanie mam: zabezpieczać jakimś locktajtem gwinty? Nie skręciłem tego jakoś mega mocno bo bałem się że zerwę gwinty, a teraz się boję że kółka gdzieś w trawie zostawię :)

@mant3z-jeśli chodzi o luzy, to nie zauważyłem różnicy mieszając śrubki góra-dół.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...