Skocz do zawartości

[wybór roweru] Giant Talon 29er 0 2012 czy Unibike EVO 29

mojak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam pytanie i proszę pilnie o odpowiedź

Zarezerwowałam sobie rower w sklepie rowerowym Giant Talon 29er 0 2012 za 3300zł.... mam go dziś odebrać, zapłacić... - ale dalej główkuje.

Byłam dziś w Warszawie... sprzedawca powiedział mi żebym rozglądnęła się za rowerem Unibike... chociażby EVO 29 który kosztuje prawie 800zł taniej a w rezultacie ma lepszy osprzęt. Znajomy rowerzysta powiedział mi natomiast żeby osobiście nie brał Unibika...

Patrzyłam też na inne jego modele np.: Unibike Flite 29", już nie mówiąc o tym...Expert 29" .. .ale już nie chce przeginać... cena początkowo miała się kończyć na 2500zł - max.

Napisano

Zadaj sobie pytanie jakiego roweru potrzebujesz. Czy chcesz jeździć w maratonach, czy może bliżej Ci do niedzielnego kierowcy, który wyjeżdża jak jest ładna pogoda. 
Kolejnym pytaniem jest ile możesz max przeznaczyć na zakup roweru. Od tego sporo zależy - gdyż ciężko jest porównywać kilka modeli z różnych przedziałów cenowych - wiadomo, że sporo droższe rowery teoretycznie powinny mieć lepszy osprzęt. 
Jak dobrze znalazłem - model Gianta o którym pisałAŚ katalogowo kosztował 4 tyś zł. 
http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.0/9166/55327/#specifications

J
est to model męski. Tak samo jak modele Unibike. 
Nie napisałaś ile masz wzrostu, jaka waga. Widzę, że kuszą Cię rowery na kołach 29er.
Takie koła dedykowane raczej są pod wyższych bikerów ~180+ 
Oczywiście nikt nikomu nie zabroni kupić modelu na dużych kołach komuś kto ma ~160 cm - jednak czy jest sens ? 
Nie wiem, gdzie mieszkasz (czy w bloku, czy w domku) - czy będziesz wnosić rower po schodach - 29er zawsze troszke więcej waży.
Sporo niewiadomych, ciężko coś jednoznacznie wybrać. 
Postaraj się dać więcej informacji o sobie, o jeździe jaką preferujesz i czego oczekujesz oraz jaką kwotę możesz na to przeznaczyć.
I czy poważnie szukasz modelu męskiego (jeśli tak, szukać musisz modelu z górną rurą ramy z większym skosem.

Napisano

dziękuję za odpowiedź. 

pytam tylko o te modele... już mierzyłam się do gianta talon 29er 0 rama 18 . testowałam... przymierzałam się. Jestem kobietą która trenuje wyczynowo sporty walki... A rower "damka" mi się poprostu nie podoba wizualnie. Rower górski jest sportowy.

Chcę wydać ok. 3300 + buty + pedały spd + kask... O reszcie bede myśleć później :) 

.... i jeszcze jedno pytanie - najpierw kupuje się buty .. - potem pedały? czy wszystkie buty typu MTB pasują do pedałów spd do MTB,.. przy pedałach w katalogach jakich oznaczeń szukać do w-w typów rowerów?

pozdrawiam

Zadaj sobie pytanie jakiego roweru potrzebujesz. Czy chcesz jeździć w maratonach, czy może bliżej Ci do niedzielnego kierowcy, który wyjeżdża jak jest ładna pogoda. 
Kolejnym pytaniem jest ile możesz max przeznaczyć na zakup roweru. Od tego sporo zależy - gdyż ciężko jest porównywać kilka modeli z różnych przedziałów cenowych - wiadomo, że sporo droższe rowery teoretycznie powinny mieć lepszy osprzęt. 
Jak dobrze znalazłem - model Gianta o którym pisałAŚ katalogowo kosztował 4 tyś zł. 
http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.0/9166/55327/#specifications

J
est to model męski. Tak samo jak modele Unibike. 
Nie napisałaś ile masz wzrostu, jaka waga. Widzę, że kuszą Cię rowery na kołach 29er.
Takie koła dedykowane raczej są pod wyższych bikerów ~180+ 
Oczywiście nikt nikomu nie zabroni kupić modelu na dużych kołach komuś kto ma ~160 cm - jednak czy jest sens ? 
Nie wiem, gdzie mieszkasz (czy w bloku, czy w domku) - czy będziesz wnosić rower po schodach - 29er zawsze troszke więcej waży.
Sporo niewiadomych, ciężko coś jednoznacznie wybrać. 
Postaraj się dać więcej informacji o sobie, o jeździe jaką preferujesz i czego oczekujesz oraz jaką kwotę możesz na to przeznaczyć.
I czy poważnie szukasz modelu męskiego (jeśli tak, szukać musisz modelu z górną rurą ramy z większym skosem.

Napisano

Nie każdy rower górski jest sportowy. Trenujesz sporty walki, ok, przymierzałaś się do ramy w rozm 18. A jaki masz wzrost ? 
Dlaczego pytam - bardzo często sprzedawcy w sklepach rowerowych proponują to co im nie zeszło, i niektórzy niestety nie przykładają dużej wagi do doboru prawidłowego rozmiaru ramy pod wysokość bikera. Źle dobrany rozmiar skutkować będzie najkrócej rzecz ujmując niewygodą. Mogą plecy boleć, ręce, szyja itp itd. 
Ale nie wnikam, skoro mierzyłaś 18 i Ci pasuje - ok - wierze na słowo :)
Z tego co zauważyłem - buty shimano (SPD)  pasują do pedałów SPD tej firmy, bloki shimano pasują też do exustarów.
Poza tym znanym mi połączeniem - dalsze łączenia marek kończą się. Jak masz Cranki to na pedałach shimano nie podeździsz.
Czyli najlepiej kupować buty tej firmy co pedały. Koniecznie przymierz buty w sklepie - nie zamawiaj w ciemno, producenci stosują bardzo różną rozmiarówkę i można się mocno zdziwić przy zakupach w ciemno przez internet.
Z butów SPD wyróżniamy 2 rodzaje - Szosowe i MTB. 
Do roweru górskiego preferowane są te drugie.
Buty SPD to wydatek minimum 200 zł+, pedały które troche pojeżdża 60 zł +, ceny kasków z atestami zaczynają się od ok 120 zł w górę (pierwsze firmówki) 

Napisano

miałam rower giant z ramą 17 , koła 26.... nie mogę na nim jeżdzić... mam wrażenie że się nie mieszcze... czuje się jak na rowerze dziecięcym... a plecy pękają mi na wysokości lędźwi.

wracając do kupna mojego roweru - kupiłbyś tego gianta czy unibika - to prawda ze evo ma lepszy osprzęt i płacę tylko za firme giant?

Nie każdy rower górski jest sportowy. Trenujesz sporty walki, ok, przymierzałaś się do ramy w rozm 18. A jaki masz wzrost ? 
Dlaczego pytam - bardzo często sprzedawcy w sklepach rowerowych proponują to co im nie zeszło, i niektórzy niestety nie przykładają dużej wagi do doboru prawidłowego rozmiaru ramy pod wysokość bikera. Źle dobrany rozmiar skutkować będzie najkrócej rzecz ujmując niewygodą. Mogą plecy boleć, ręce, szyja itp itd. 
Ale nie wnikam, skoro mierzyłaś 18 i Ci pasuje - ok - wierze na słowo :)
Z tego co zauważyłem - buty shimano (SPD)  pasują do pedałów SPD tej firmy, bloki shimano pasują też do exustarów.
Poza tym znanym mi połączeniem - dalsze łączenia marek kończą się. Jak masz Cranki to na pedałach shimano nie podeździsz.
Czyli najlepiej kupować buty tej firmy co pedały. Koniecznie przymierz buty w sklepie - nie zamawiaj w ciemno, producenci stosują bardzo różną rozmiarówkę i można się mocno zdziwić przy zakupach w ciemno przez internet.
Z butów SPD wyróżniamy 2 rodzaje - Szosowe i MTB. 
Do roweru górskiego preferowane są te drugie.
Buty SPD to wydatek minimum 200 zł+, pedały które troche pojeżdża 60 zł +, ceny kasków z atestami zaczynają się od ok 120 zł w górę (pierwsze firmówki) 

sprzedawca w sklepie powiedział że mimo tego że mam 170cm to nie oznacza że na 17 będzie mi dobrze... mam dość długie ręce. 

myślę że sprzedawca od gianta nie chce koniecznie wcisnąć mi tego modelu.... bo przerabialiśmy prawie wszystko na sklepie.

powiem szczerze... że kupno roweru sprawia mi większą trudność niż kupienie samochodu... 

na samochód jestem od dawna zdeklarowana.... więć wiem że jeśli bede zmieniać zamienie tylko i wyłącznie na tą samą marke i model... z młodszym rocznikiem.

a tutaj - to dla mnie kosmos...

jestem napaleńcem - to prawda... ale jak już coś kupuje... Staram kupować się tak aby nie żałować że nie dołożyłam ... i teraz żaluje...

Zamierzam dużo jeździć po ... różnorakim terenie... Chciałabym się wkręcić tak aby  .... pomyśleć w przyszłym roku o bagażniku na rower do auta i weekednowych wyprawach.

:) pozdrawiam serdecznie!

miałam rower giant z ramą 17 , koła 26.... nie mogę na nim jeżdzić... mam wrażenie że się nie mieszcze... czuje się jak na rowerze dziecięcym... a plecy pękają mi na wysokości lędźwi.

wracając do kupna mojego roweru - kupiłbyś tego gianta czy unibika - to prawda ze evo ma lepszy osprzęt i płacę tylko za firme giant?

Napisano

W/w przez Ciebie model Giant jest lepszy niż podel Evolution firmy Unibike z 2013r.
Giant ma lepszy amortyzator,przerzutki i moim zdaniem lepszą ramę. 
Jeśli rozważasz zakup któregoś z tych dwóch rowerków - zdecydowanie w tej konfrontacji lepiej wypada Talon Gianta. 

Napisano

Ktoś Ci tu (nie powiem kto) koleżanko trochę miesza w głowie, a na dobrą sprawę nie odpowiedział na żadne Twoje pytanie :whistling:

Jasne, że Unibike Evo jest lepszy sprzętowo i głównie chodzi mi o amortyzator. Ten w Giant'cie jest niby ogólnie lepszej firmy, ale to ich najniższy model z cieńszymi lagami co przekłada się na małą sztywność i może Ci dzwonić tarcza hamulcowa, a przy mocnym hamowaniu przodem będziesz odczuwać bicie i luzy dość szybko się pojawią. Na XCRze zrobiłem już kawał drogi i mogę polecić chociaż jakiś kosmos to też nie jest. Reszta sprzętu może z delikatną przewagą w stronę Gianta, ale nie jest to warte tej kasy...

Ogromną przewagą UNIBIKE jest właśnie cena. 800 zł spokojnie Ci wystarczy na to co chcesz dokupić i jeszcze zostanie. Do tego wspierasz polską firmę.

Bzdurą jest, ze kaski za mniej niż 100 zł nie mają atestu. Bez atestu nie wszedłby do sprzedaży, bo przecież równie dobrze sobie można garnek na głowę nadziać :teehee: Chociaż osobiście nie polecałbym styropianowego kasku z supermarketu (za wyjątkiem Lidla, z którego sportowy sprzęt jest przyzwoity). Do pedałów SPD pasują wszystkie buty podpisane jako SPD (shimano, exustar, Louis Garneau, itp). Nawet do takich butów pasują pedały innej marki np. Exustar, jeśli jest wyraźne napisane, że to SPD. SPD to system Shimano, ale inne firmy korzystają z niego z powodzeniem.

Faktem jest, że nie powinno się kupować tych butów bez przymierzania, bo rozmiarówka jest troszkę inna.

Za 800 zł więcej lepiej jest wziąć najsłabszego RS'a i  przerzutkę SRAM X5, która jest odpowiednikiem Deore? Po czym wnosisz, że Unibike ma gorszą ramę? Podaj proszę jakiś przykład na jej wady w porównaniu do zalet Gianta oprócz firmy...

Za 800 zł plus cena sprzedaży nowego XCR'a koleżanka kupi sobie nowy POWIETRZNY amortyzator i świetnie na tym wyjdzie  :thumbsup:

Napisano

BARDZO DZIĘKUJE !!! :-)

W/w przez Ciebie model Giant jest lepszy niż podel Evolution firmy Unibike z 2013r.
Jeśli rozważasz zakup któregoś z tych dwóch rowerków - zdecydowanie w tej konfrontacji lepiej wypada Talon Gianta. 

o! i również bardzo dziękuję :)

w takim razie .... ide dalej szukać :)

Ktoś Ci tu (nie powiem kto) koleżanko trochę miesza w głowie, a na dobrą sprawę nie odpowiedział na żadne Twoje pytanie :whistling:

Jasne, że Unibike Evo jest lepszy sprzętowo i głównie chodzi mi o amortyzator. Ten w Giant'cie jest niby ogólnie lepszej firmy, ale to ich najniższy model z cieńszymi lagami co przekłada się na małą sztywność i może Ci dzwonić tarcza hamulcowa, a przy mocnym hamowaniu przodem będziesz odczuwać bicie i luzy dość szybko się pojawią. Na XCRze zrobiłem już kawał drogi i mogę polecić chociaż jakiś kosmos to też nie jest. Reszta sprzętu może z delikatną przewagą w stronę Gianta, ale nie jest to warte tej kasy...

Ogromną przewagą UNIBIKE jest właśnie cena. 800 zł spokojnie Ci wystarczy na to co chcesz dokupić i jeszcze zostanie. Do tego wspierasz polską firmę.

Bzdurą jest, ze kaski za mniej niż 100 zł nie mają atestu. Bez atestu nie wszedłby do sprzedaży, bo przecież równie dobrze sobie można garnek na głowę nadziać :teehee: Chociaż osobiście nie polecałbym styropianowego kasku z supermarketu (za wyjątkiem Lidla, z którego sportowy sprzęt jest przyzwoity). Do pedałów SPD pasują wszystkie buty podpisane jako SPD (shimano, exustar, Louis Garneau, itp). Nawet do takich butów pasują pedały innej marki np. Exustar, jeśli jest wyraźne napisane, że to SPD. SPD to system Shimano, ale inne firmy korzystają z niego z powodzeniem.

Faktem jest, że nie powinno się kupować tych butów bez przymierzania, bo rozmiarówka jest troszkę inna.

Za 800 zł więcej lepiej jest wziąć najsłabszego RS'a i  przerzutkę SRAM X5, która jest odpowiednikiem Deore? Po czym wnosisz, że Unibike ma gorszą ramę? Podaj proszę jakiś przykład na jej wady w porównaniu do zalet Gianta oprócz firmy...

Za 800 zł plus cena sprzedaży nowego XCR'a koleżanka kupi sobie nowy POWIETRZNY amortyzator i świetnie na tym wyjdzie  :thumbsup:

Napisano

W moim środowisku słyszałem już o przynajmniej kilku pękniętych ramach w okolicy suportu właśnie w modelu Evolution, (także w Viper - ale nie o tym jest ta rozmowa)

O Talonie pękniętym słyszałem tylko raz (z tego forum) - dodam, że Talon jest bardzo popularny w moim mieście - wiele osób znam - wszyscy sobie chwalą. Oczywiście na pęknięcie ramy ma wpływ wiele czynników m.in waga użytkownika, jazda niezgodna z przeznaczeniem roweru, zbyt wyciągnięta sztyce etc itd - tego sprawdzić nie mogę - wróżką nie jestem - więc zakładam, że każdy dba o rower i korzysta z niego zgodnie z przeznaczeniem. 

I rama talona bardziej mi się podoba - dlatego pozwoliłem sobie wyrazić opinie o tej ramie (pisząc "moim zdaniem")

Odpowiedziałem na pytania zadane przez w/w Panią - zarówno co do roweru jak i spd - sugerujesz, że każde buty spd będą pasować do pedałów w systemie spd ? 

A co powiesz o crankach, time  itp ? 

W necie sporo jest informacji, że bloki nie pasują z shimano do ich pedałów. Coś w tym jest.

Mówisz, że można zmienić amortyzator, sprzedać XCR i kupić powietrzny - ok - pomysł bardzo dobry - POD WARUNKIEM - że człowiek zna się na rzeczy - wie czego chce - potrafi to wykorzystać i nie boi się utraty gwarancji - wiele razy było słychać, że producent odrzucił roszczenia reklamacyjne ramy - ze względu na wymianę m.in amortyzatora - i nie trafiało do niego że amor ma ten sam skok, taką samą rurę sterową - zwyczajnie reklamacja została odrzucona. 

Napisano

A co powiesz o crankach, time  itp ?

TAK, twierdzę, że każde buty SPD pasują do pedałów SPD, bo SPD - Shimano Pedalling System jest systemem zatrzaskowych pedałów zupełnie różnym od systemu Crank Brother, Time itp i nie można tego mylić. To co wymieniłeś to w żadnym razie nie jest SPD i na żadnych pedałach i butach to Crank'ów czy Time'ów nie znajdziesz oznaczenia SPD.

Masz trochę racji z tą wymianą, ale orientowałem się i akurat Unibike dopuszcza wymianę amortyzatora bez utraty gwarancji pod warunkiem, że jego skok będzie taki sam (oczywiście trzeba doliczyć koszt samej wymiany, jeśli nie robimy tego w domu). Myślę, że rama przy normalnym użytkowaniu nie powinna sprawić problemów, a nawet jeśli miałaby to gwarancja to uwzględni i nieprzyjemności z tym związane nie są warte różnicy w cenie między rowerami.

No, ale to są wszystko nasze opinie i zawsze chyba lepsza jest dyskusja pod tematem od odpowiedzi pojedynczego eksperta czyż nie?

Pozdrawiam

Napisano

Na kupionym w tym roku Unibike Evo 29 zrobiłem już ponad 4000km i naprawdę złego słowa nie powiem, nie jest to może Spec/Giant ale w amatorskim użytkowaniu nie będzie tego widać a pieniądze które zostaną wykorzystać na coś innego.

Przemyśl np taki rower http://www.romet.pl/Rower,JOLENE_29er,10,485,2275.html jeżeli w sklepie była by możliwość dodatkowo wymienić amortyzator na np. powietrznego Epicona miała byś fajny rower na początek.

Tutaj masz przykładowy test Rometa http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a15/10730/29-tka%20od%20Rometa/ moim zdaniem w tym przedziale cenowym i wykorzystaniu amatorskim nie ma co oglądać się za marką tylko skalkulować opłacalność osprzętu.

Napisano

Buty dedykowane do MTB pasują do wszystkich rodzajów zatrzasków, pod warunkiem że posiadają miejsce na wkręcenie bloków, które to dodawane są do pedałów. Nie ma znaczenia czy buty będą Shimano, Spec, Scott czy cokolwiek innego, będą pasować i do SPD i do Cranka.

Btw. zdecydowanie ciekawszym rozwiązaniem są platformy Cranka.

Napisano

Ten Romet Jolene 29er to dobry wybór, w swoim przedziale cenowym jest znakomity pod względem jakości do ceny. Niby dużo waży- katalogowo 15kg, a w realu http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=126&mar=210&art=4570 Talon to porażka, amor słaby lepszy już podstawowy suntour, nie opłaca sie za tą cenę. Za naklejkę Gianta trzeba więcej dać- płaci się za firmę

(widac to co napisalem o giancie bo ja na swoich kompie tej czesci posta nie widze, zmaiana posta i wylogowanie i reset tez nic niedalo)edit:po usunieciu enterow reszta posta sie pokazala- zawsze robie wiersz przerwy jak pisze o czyms innym zeby było przejzyście. Miałem juz tak pare razy choć nie w każdym przypadku. Powie mi ktoś o co z tym kaman?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...