Skocz do zawartości

[licznik] Sigma sts 1009 - zużycie baterii

mrukas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od 3 lat uzywam licznika sigma sts 1009 i nie mialem z nim wiekszych problemow. Do teraz. Otoz, od pewnego czasu licznik zzera mi baterie jedna na tydzien. Tzn. wymieniam baterie i za tydzien znowu jest skonczona i musze wymienic. Co to moze byc?? I co moge z tym zrobic??

Napisano

Być może jest zwarcie w układzie. Druga możliwość to - nie wiem jak działa system takiego licznika - wzmożony pobór mocy w celu kalibracji? Miałem zegarek z ciśnieniomierzem/termometrem i przy zgubieniu znajdującej sę w środku sprężynki zamykającej układ zegarek po uruchomieniu ciągle próbował sprawdzić szczelność układu, testował jego sprawność aż do wyczerpania baterii. Być może jest to też jakiś błąd oprogramowania.

Napisano

hmm no i jak to naprawic?? Oprogramowanie to watpie, bo przeciez nic nie robilem z licznikiem. Kalibracja?? 

• 2 tygodnie później...
Napisano

I znowu po wymianie baterii to samo, zuzycie baterii po tygodniu:( wymienilem zaslepke (wzialem z drugiego licznika) i nadal to samo:( co moze byc przyczyna??

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jest mi w stanie ktos cos podpowiedziec, co zrobic z tym fantem?? Napisalem do Sigmy, ale nie odpisali...A niedlugo wydam wiecej kasy na baterie, anizeli kupilbym nowy licznik:(

Napisano

jakie bateryjki zakładasz ?

Najtańszy chińczyk z "targu" czy coś normalnego typu Varta, Panasonic, Duracell kupione w pewnym punkcie tak aby były jeszcze w terminie ważności ? 

Pozdro

Napisano

Czy licznik mial styczność z większą ilością wody przed wystąpieniem problemu lub był uderzony w jakiś sposób?

A może problem leży po stronie czujnika/nadajnika na widelcu...

Poza zjadaniem baterii wszystko działa normalnie? Próbowałeś zrobić wszystko tak jak podczas pierwszego montażu licznika po kupnie?

Napisano

Czy licznik mial styczność z większą ilością wody przed wystąpieniem problemu

Moja Sigma ostatnio przetrwała pełny cykl prania w pralce, jeżeli licznik nie paruje to nie ma co się czepiać szczelności. 

Pozdro

Napisano

Przechodzi w stan uspienia normalnie. Wszystko poza zzeraniem baterii dziala normalnie. W czujniku baterii nie wymianialem. Mam ten licznik juz ponad 3 lata i nie bylo zadnych problemow, baterie wymienialem raz na okolo rok. Do teraz. Uderzony rowniez nie zostal. Jedynie co to jazda w delikatnym deszczu, ale to juz duzo wczesniej tez jezdzilem i nigdy nie bylo problemow z bateria...

Da sie jakos ten licznik zrestartowac?? Moze to by pomoglo...Moze zgrywanie za pomoca stacji dokujacej na komputer jest tego powodem? No ale zgrywam juz tak 3 lata i nigdy takich problemow nie bylo

Napisano

Stacji dokującej bym w to nie mieszał ...

Piszesz że nie wymieniałeś baterii w nadajniku ... a czy komunikat o stanie baterii przypadkiem nie dotyczy właśnie czujnika ?

Pytanie może wydawać się głupie ale chce wykluczyć każdą możliwość pomyłki :).

Pozdro

Napisano

No to po wykluczeniu raczej wszystkich możliwości mogę powiedzieć że to by było na tyle ...

Nie znam procedury która robi ewentualny reset licznika ...

Coś w takim razie przywiera ... słowem uszkodzony ...

Jak masz gwarancje to do sprzedawcy, jak nie ...

Z tego co pamiętam był przypadek /przypadki na forum gdzie odsyłali liczniki po gwarancji bezpośrednio do Sigmy i wracały nowe sztuki . 

Pozdro

Napisano

Restart licznika moze by pomogl, ale jak to zrobic?? Gwarancji chyba nie mam, bo mam licznik ponad 3 lata, a gwarancja chyba jest 2 lata. Dobrze mowie? A nawet jest poza gwarancja wyslac, to gdzie to sie wysyla do tej Sigmy?

Napisano

Napisalem do dzialu serwis, zobaczymy co odpisza...Wczesniej, rok temu jak licznik mi nie chcial liczyc to pamietam, ze wysylalem go do Niemiec, do Norymbergi czy jakos tak, ale gdzies mi ten adres zaginal:( a teraz jak juz jest poza gwarancja to nie wiem czy cokolwiek by zrobili...

Napisano

Spróbuj jeszcze wymienić baterię w czujniku. Jeszcze mam taki pomysł, że być może zostawiłeś rower w takiej pozycji, że czujnik był cały czas naprzeciw magnesu. Płytka się na magnesowała, o ile to działa na zasadzie płytki i cały czas jest zwarcie jakby koło się kręciło cały czas. Pewnie nie, bo wtedy wykazywałby, ze jedziesz i nie pokazywałby dobrej prędkości. Ewentualnie jak trzymasz rower w domu, a licznik niedaleko to być może on się do końca nie rozłącza z czujnikiem i pobiera więcej prądu. Opcja tez raczej nie trafiona. Obydwie opcje przekombinowane, ale już chyba lepszych pomysłów nie będzie. Coś z elektroniką musi być nie tak najprawdopodobniej.

Napisano

Rower trzymam w piwnicy, a licznik w mieszkani, bo za kazdym razem zgrywam dane na kompa. Cos pochrzanilo sie calkowicie:( najchetniej wyslalbym do NIemiec i albo odesla taki sam, albo nowy (bo gwarancji juz nie ma). Tylko nie pamietam na jaki to adres sie wysylalo:( z eurobike nikt nie odpisuje, do Sigmy napisalem ale tez bez odzewu:(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...