Gość Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 WItam, Mam hamulce Shimano M375, chciałbym wrzucić do nich tarczę 180 mm, teraz mam 160. Mocowanie to Post Mount. Wiem że do kupienia są adaptery PM/ PM, niestety niepokoi mnie to że spora ich część ma nierówną długość "nózek" ( pewnie pod podkładki regulacyjne, ja ich nie mam) a w sklepach takich nie mają ( obdzwoniłem i objeździłem już chyba z 5). Teraz właściwie pytanie: Mam możliwość zrobienia tulejek ( nie domowym sposobem tylko na profesjonalnym sprzęcie), czy taka tulejka 20mm wytrzyma obciążenie hamulca ( wykonana z aluminium)? Jaka powinna być grubość ścianki takiej tulejki? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miti09 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 kupujesz adapter PM/PM 160mm Przedni, i nie potrzebujesz żadnych tulejek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. 180 Chodzi mi o to: Dół i góra nie są równej długości, nie przykręce tego do amortyzatora bo śruba będzie krzywo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Tulejka to wytrzyma tylko pewnie niedługo dołączysz do użytkowników którzy rozwalili gwint w amortyzatorze. Nie ma czegoś takiego jak PM/PM160 bo do tarczy 160mm montuje się bez adaptera. Musisz kupić PM/PM180F. No i bardzo dobrze, że nie są. Nie muszą, bo ustawiają zacisk pod odpowiednim kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 160 mam teraz bez adaptera i odrazu pisałem że chce 180 No ok, a skąd wziąć takie podkładki? U siebie teraz ich nie mam, da się kupić oddzielnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miti09 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 nie potrzebujesz żadnych podkładek tyko adaptera Regulamin punkt 2 i) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 To posłuże się rysunkiem i powinien wyjaśnić wszystko raz na zawsze ( załącznik). Chodzi mi o to że jeżeli mocowanie w amorze jest "na równo", na zacisku tak samo a adapter będzie miał nóżki różnej długości to tego nie dokręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Nie bój żaby, nie będzie tak jak na twoim szkicu. Wsjo będzie pasować, o ile kupisz odpowiedni adapter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 http://img153.imageshack.us/img153/8940/img6797.jpg http://www.singletracks.com/blog/wp-content/uploads/2011/03/001.jpg http://www.komking.de/image/cache/data/Artikelbilder/Adapter/Pm%20180/pm180-1000x562.jpg http://i196.photobucket.com/albums/aa301/krzysiu4001/Picture004-1.jpg Przyjrzyj się dokładnie każdemu elementowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Jakby miało być na równo, to tak by robili lub z chęcią sprzedali by Ci dodatkowe tulejki. Nie ma ich, to znaczy, że tak ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Naprawdę pomyślałeś, że po tylu latach od wprowadzenia hamulców tarczowych i mocowania PM odkryłeś jako jedyny, że to nie tak, że wszyscy sprzedają złe adaptery? Wyobraź sobie, że tarcza jest okrągła i zakładając większą nie możesz równolegle przesunąć zacisku. Zresztą zwróć uwagę, że fabryczne mocowania PM pod 160mm w Twoim amortyzatorze też są różnej długości, teraz trzeba je proporcjonalnie wydłużyć. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Nie bój się, wszystko będzie cacy. Jak by miało być coś krzywo to by tego nie używali w różnego rodzaju zawodach. Jedyne czego nie polecam to adaptery przelotowe do tarczy 203. Lepsze są takie na 4 śruby. Ale do tarczy 180 takich nie ma bo problemu też nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.