inc1dent Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Witam wszystkich odwiedzających Planuję zakup roweru do kwoty ~2300zł i potrzebuje Waszej pomocy. Mam 180cm wzrostu i ważę 64kg, potrzebuję roweru głównie do jazdy po lesie oraz do sprawnej jazdy po mieście (krawężniki i te sprawy ). W lesie nie do ścigania tylko do zabawy/jakiegoś lekkiego freeridu żeby się nie zabić, ale też nie przejechać całego lasu bez frajdy z jazdy Także po wstępnych oględzinach wymyśliłem sobie ramę z dartmoora np. hornet (lub phantom, two6player itd. - nie bardzo wiem, która z nich będzie lepsza do moich zastosowań). I niestety nie jestem przekonany czy dobre części do nich sobie dobieram Nie potrzebuje bardzo wymagającego zestawu. Wstępnie wybrałem amortyzator suntour xcr 100mm, ale co do reszty części nie mam pojęcia od której strony zacząć np. jaki suport, stery, hamulce, kasete do tyłu, korby, przerzutki no i dalej koła i reszte majdanu. Wybrałem kilka potencjalnych części (będę wdzięczny za opinie): kierownica w takim kształcie http://allegro.pl/ns-bikes-kierownica-mint-2013-freeride-dirt-jump-i3506011513.html jakiś mostek ~50zł korby http://allegro.pl/korby-sr-suntour-cw-duro-d-32-22-dh-super-cena-i3448598886.html pedały - lekkie platformy z pinami do 200zł? hamulce, klamki - nie mam pojęcia czy tarczowe czy inne chyba zadecyduje cena piasty - również nie mam pojęcia przerzutki - j.w. byleby były jakieś czytelne i małe wskaźniki na kierownicy suport - ? obręcze - wiem, tylko że 26'' ilość szprych chyba nie ma większego znaczenia, bo jestem lekki i nie będę latał zbyt wysoko:)? Chętnie przyjmę chociaż ogólne rady, ale mogą być też konkretne propozycje Pozdrawiam!
rkopec16 Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 nie bierz xcr, on sie nie nadaje do freeride .. jak już to duro. kierownicę lepiej mniej gięta, mostek jakiś krótki weź. obręcze dartmoor fortress, raider korby na pewno lepiej jakieś na hollowtechu lub sprawdzone na isis. ( duro bym nie brał ;] ) pedały - zostaw na sam koniec hamulce - koniecznie tarczowe, moga byc mechaniczne typu bb5/bb7 i tarcze ok 180/180 piasty- novatec, ns, dartmoor przerzutka, manetka - najlepiej sram x5/x7
Mod Team sznib Napisano 3 Września 2013 Mod Team Napisano 3 Września 2013 Na pedały chcesz dać 200pln a amor taki woojowy kupić? Bez sensu. nie wspominając że do Horneta nie ma sensu pchać amor z mniejszym skokiem jak 140mm. Także minimum to będzie Epicon. Na amorze nie ma co oszczędzać, razem z ramą są podstawą roweru. Korby Suntoura odradzam, nie są dobre, lepiej zainwestować w Shimano. Np: http://allegro.pl/freeride-shimano-deore-fc-m545-175mm-36-22-bc-pl-i3509345403.html Hamulce, tylko i wyłącznie tarczowe. Ani ramka ani większość z nowszych amorów nie mają mocowania pod Vki. Tu dobrze i tanio Deore 596/615. Piasty - Novateca. Obręcze, Dartmoor Raider, tanie, w miarę lekkie i wytrzymałe. Szprychy, DT. Napęd, co najmniej na poziomie Alivio.
inc1dent Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 hmm no może przesadziłem z tymi pedałami tylko wstepnie sie za nimi rozglądałem i chciałem żeby były jak najbardziej płaskie i z wymiennymi pinami. Co do amortyzatora to myślałem, że taki będzie wystarczający, bo ja naprawdę nie szaleje na rowerze jeszcze pomyślę i zobaczę jak z pieniędzmi wyjdzie. Dzięki za pomoc, dużo mi rozjaśniliście
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.