Skocz do zawartości

Zmiana blatu z 44 na 42 lub na 40 zębów w SLX FC-M660; czy możliwa?

jeda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Jakoś nie znalazłem podobnego problemu na forum więc pozwalam sobie zapytać Was czy jest technicznie możliwa taka zamiana jak w temacie.

Mam 29-era, korba slx M660 44-32-22, kaseta 12-36, 3x9 biegów.

Jeżdżąc w terenie 44 zęby nie zachęcają do korzystania z zębatek kasety poniżej 5 biegu (licząc od największej, 36 zębów). Oczywiście gdy trudniej to korzystam z 32 zębów w korbie ale pomyślałem sobie by dokonać wymiany blatu na nieco mniejszy - 42 zębowy a nawet na 40 zębów. Na prędkości szosowej mi nie zależy a w terenie jak znalazł. Problem w tym, że takie blaty są dedykowane do napędów 10-rzędowych. Czy to oznacza definitywną niemożność zastosowania ich w mojej 9-rzędowej korbie? Czy nie będą dopasowane do mojej korby na złączach? 

Pomysł pojawił się, gdy zobaczyłem nowe grupy Shimano mające korby zredukowane nawet do 40-30-22 zębów (SLX FC-M672), ponoć dedykowane właśnie do 29-erów. Tyle że ja nie chcę wymieniać całej korby a jedynie blat.

I co Koledzy na to - da się? Łańcuch 9-rzędowy będzie się dobrze trzymać na takim blacie? Bo obawiam się, że blat jest chyba ciut cieńszy skoro dedykowany do łańcucha 10-rzędowego, który też musi być nieco węższy. 

Będę wdzięczny za Wasze sugestie. 

Pozdrower!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...