Skocz do zawartości

[piasta tył]Luz na bębenku

YOGI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jak w temacie. Mam problem z tylną piastą, ponieważ od jakiegos czasu mam luz na bębenku, strzela przy nagłym mocniejszym depnięciu. Moje pytanie brzmi: czy mozna to jakos naprawić czy nie warto sie w to bawic i po prostu kipic nowa piastę? Będę wdzięczny za radę.

Pozdrawiam!

Napisano

Pewnie że można <_< ty chciałeś już nową piaste kupować?? Najlepiej oddaj do serwisu, wezmą koło 20 zł , nie powiem ci jak to wyregulować bo ja jeszcze tego nie regulowałem

Pozdrower

Napisano

Ja też mam jakiś problem z bębenkiem :D

Podjeżdzałam dzisiaj pod górke i nagle jak gdyby nigdy nic tylnie koło staneło w miejscu.

I żadna siła go nie ruszy!

A piaste wymieniałam jakieś 3 tygodnie temu...jakoś bębenek nabrał luzów i zablokował ośke,takie coś usłyszałam od kumpla :D

Miałam tyle szczęścia,że nie jechałam z górki tylko pod górke,bo nie było by miło!

Ale czy komuś się przytrafiło to co mi?bo nie wiem co mam z tym zrobić :!!:

Napisano

Heh miałem ten sam problem o czym mowa w wątku, więc dzisiaj poszedłem do zaprzyjaźnionego serwisu i gościu wyjął taką mega grubą podkładkę

f52fcbd158a239ffm.jpg

i luzu nie ma, a przy okazji dowiedziałem się, że jak zrobie z 1000 km, to czeka na moje kółka dociąganie szprych, bo zaczynają chodzić. Cała operacja trwała 20 min. i kosztowała 10 zł.

Napisano

Moja historia skończyła się na wymianie piasty...kołnież bębenka został zmielony przez kuleczki :)

Tylko czy to moja wina :) mama troche siły w nogach,ale nie na tyle,żeby zmielić stalową część :P

A serwis zmieniam na pewno!

Napisano

Moja historia skończyła się na wymianie piasty...kołnież bębenka został zmielony przez kuleczki :(

Tylko czy to moja wina :) mama troche siły w nogach,ale nie na tyle,żeby zmielić stalową część :P

A serwis zmieniam na pewno!

:) kobieta heros :P

hehe :P a jakie macie te piasty ? ze sie wam tak psuja ?

Napisano

To była dość dobra piasta Shimano,ale oddałam ją do reklamacji,bo nie mogła się po prostu tak całkowicie zużyć po niecałych 3 tygodniach... :confused: może jakaś wada produkcyjna...

Czekam na decyzje producenta.

• 2 lata później...
Napisano

Witam ostatnio pojawił się sie problem w moim rowerze gdyż napęd z tyłu zaczął wydawać dźwięki, gdy regulacja przerzutek nie pomagała to zacząłem szukać innej przyczyny i mianowicie zauważyłem ze kaseta się rusza postanowiłem to sprawdzić odkręciłem kasetę, która była bardzo mocno przykręcona i spostrzegłem ze mogę poruszać bębenkiem i ma on niewielkie luzy zdziwiło mnie to ze to luzy są znacznie mniejsze niż na kasecie

Odkręciłem go, ale nic tam nie zauważyłem gdyż jest on raczej nierozbieralny

Dokręciłem go bardzo mocno, ale nadal jest to samo założylem nową kasetę i zakręciłem ją także najmocniej jak mogłem, ale nie dało to żadnych rezultatów i jest tak samo czy mogę coś jeszcze z tym zrobić czy juz tylko wymiana piasty?

Czy można kupić jakieś podkładki pod kasetę, bo myslałem tez ze to może być wina ze jest lekki luz na kasecie żeby tam dać jakąś podkładkę?

Ale z drugiej strony, gdy ruszam kaseta to rusza sie także nakrętka kasety

Czy da sie to jeszcze naprawić??

Napisano

jest to piasta SHIMANO FH-M475 luz na kasecie jest znaczny ale na samym bębenku z 1 mm tak na oko

znaczy sama kaseta porusza sie od i do koła tak ze nie kreci sie w linii z łancuchem

Napisano

Radzę skorzystać z wyszukiwarki - a następnym razem uczynić to przed założeniem tematu. Wątków o luzach na bębenku jest tutaj już kilka - jak np. ten, z którym połączyłam twój temat...

Napisano

W tej klasie sprzętu takie luzy to prawie że norma. Można to zrobić jeżeli faktycznie to przeszkadza jakoś w jeździe. Kwestia takiej podkładki jak na zdjęciu wyżej.

• Mod Team
Napisano
A wystarczy wymienić bębenek!

No to zalezy bo ceny nowych siegają nawet 60-70zł w sklepach czyli lepej kupić nową piaste i ew. przełożyć bebenek lub wymienić całość :icon_mrgreen:

Na allegro sie pojawiły ostatnio ale jak szukałem na wakacjach to nie było ani jednego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...