Skocz do zawartości

[rower] Hornet 2012 Dartmoor do zwykłej jazdy bez szaleństw ?

KapitanC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jak w temacie, szukam roweru do zwykłej jazdy bez szaleństw, zwykłe wycieczki z dziewczyną, mam też las obok tu gdzie mieszkam tam tez będę jeździć oczywiście turystycznie :P po czytałem różne opinie ale nić konkretnego sie nie dowiedziałem :/ co sądzicie o tym rowerze ? od razu napisze ze jestem laikiem i nie znam sie na rowerach za bardzo :P może polecicie cos innego w podobnym stylu jestem otwarty na propozycję :) 

(nie chce składać roweru , wole kupic cały)

POZDRO! :) 

• Mod Team
Napisano

Hornet to rower AM/Enduro. Będzie wygodny, nawet wygodniejszy niż typowy rower XC, ale na prostych i podjazdach zdecydowanie wolniejszy. Za to na zjazdach będzie lepszy, ale tylko takich w trudnym terenie, na prostych, zwykłych dużej różnicy nie będzie. także przy "zwykłej jeździe bez szaleństw" będzie się zwyczajnie marnował.

Napisano

Hornet to rower AM/Enduro.

No właśnie z tym jest lekki problem.

Kolego ja powiem tak:

Mam rower złożony na ramie Horneta używam go do różnej jazdy ale ogólnie chodziło mi o mocny rower bo lekko nie ma (90% teren, korzenie, kamienie, zjazdy itp..), przdtem miałem typowego sztywniaka do XC i nie powiem żeby Hornet był specjalnie wolniejszy ale....

Wszystko zależy do konfiguracji. Rwoer proponowany na stronie Dartmoora nie zupełnie odpowiada mojemu wyobrażeniu o rowerze AM/Enduro bo....

Co to za rower AM/Enduro z jednym małym blatem z przodu? A na stronie Dartmoora rower jest opisywany jako FR/Dirt/Lrkkie DH.

Ja mój mam skonfigurowany bardzo podobnie (mocne koła, mocne piasty, dobre heble, itp) z tym że przerzutkę przednią też posiadam.

Więc według mnie jak byś się chciał pobawic i zmienic troszkę konfigurację tego roweru to czego nie, niejeden już się przekonał że Hornet może byc baardzo szybki ;)

Moim zdaniem....

Jak masz zamiar kupic Horneta takiego jak na stronie Dartmoora to zapomnij o długich wycieczkach bo na tym jednym blaciku się zapedałujesz na śmierc. Po lekkich zmianach bardzo fajny i wygodny rowerek. Jak na razie mój najbardziej udany (mocny i wcale nie ciężki) sztywniak.

Napisano

@SZNIB mam mu zamiar dać czasem w kość :P:) nie bez tego ale ogolnie to ma byc wygodny rower do jazdy :P 

@Roonim myśle ze 1 blat mi nie bedzie przeszkadzac :P 

a co powiecie o pękaniu ramy , łamaniu sie itp . itd ? 

• Mod Team
Napisano

@Roonim myśle ze 1 blat mi nie bedzie przeszkadzac :P

Zawsze możesz wywalić napinacz i założyć mała zębatkę i przerzutkę. Zresztą ja bym na dzień dobry korbę wymienił bo Ruktiony/Hussefelty to ciężkie kowadła, a taka Deorka spokojnie starczy.

Ja swój rower składałem z podobnymi założeniami, miał być wygodny i umożliwiać poszalenie w trudniejszym terenie od czasu do czasu. I w tym się sprawdza, jestem zadowolony, ale czasem jak pojechałem w trasę z ludźmi na sztywniakach XC ważących 3-4kg mniej to na podjazdach zawsze z tyłu...

Napisano

Mam trochę podobnego horneta i uwierz do tego co Ty chcesz go używać to się on nie sprawdzi. No chyba ,że chodzi Ci tylko o lans i amor o "dużym" skoku.

Napisano

A jaki to lans na Hornecie?

Tylko ludzie w temacie wiedzą co to za rower czy rama.

Nie ma to jak wypierdowo pomalowany Cube z XCR z przodu, to dopiero lans, malowanko pierwsza klasa ;)

A tak na poważnie to:

Rama jest fajna i można na niej złożyć naprawdę fajny, w miaarę szybki, i wygodny rower, ale...

Fakt że do rekreacji to przerost formy nad treścią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...