Skocz do zawartości

[Buty] Shimano czy Specialized

acocieto

Rekomendowane odpowiedzi

No i znowu temat o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy, czyli ilu użytkowników, tyle opinii. Weź te, które możesz przymierzyć, są wygodniejsze i bardziej ci się podobają. Ja wybrałem Speca ze względu na body geometry, która ponoć oszczędza kolana i jestem zadowolony. Ale porównania nie mam, więc nie wiem, czy to lepszy wybór, czy nie.

Tanie Shimano generalnie nie powalają na kolana, teraz są dobre ceny na modele z wyższej serii - XC50 i XC60 na karbonowej podeszwie. http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-sh-xc60-bialo-czarno-czerwone-shimano,46702.html jeżeli rozmiar odpowiada to będzie jeden z lepszych butów w tej cenie

• Mod Team

XC60 będzie chyba dobrym wyborem. Radzicie kupić MTB, nie szukać szosówek

No ale Ty chyba chciałeś but bardziej uniwersalny, w którym wjedziesz także w teren, no nie? A jak przykładowo na takim szosowym bucie podejdziesz pod błotnistą górkę, jeśli będziesz musiał zejść z roweru, hę?

• Mod Team

Przede wszystkim to przymierz, bo Spece z BG mają dość specyficzną wkładkę, która niekoniecznie może pasować.

Jeździłem 3 lata w Specach Sportach, teraz mam SH-M300: http://allegro.pl/shimano-sh-m300-mtb-carbon-termo-super-cena-roz-41-i3511911571.html i są ok, sztywne, ale dość ciężkie.

Najlepiej najpierw trochę poprzymierzyć i dopiero później szukać.

Szosowe buty + teren... zapomnij :P

Buty Specialized są raczej słabo wykonane. Moje Compy po dwóch intensywnych sezonach wyglądają słabo czubki się odkleiły po kilku miesiącach a po sezonie pojawiły się rozdarcia w miejscu, gdzie but się zgina i to na obydwu. Do tego polityka firmy raczej nie sprzyja reklamacji.  Natomiast za wygodę dostają odemnie bardzo wysoką notę.

Powinieneś być zadowolony z wyboru.

Sam mam buty Shimano M088 w MTB, a w szosie R088.

Jak koledzy wyżej wspomnieli chodzenie w SPD-SL to mordęga, a zwykłe nadają się do zwykłego chodzenia.

Zanim zamówisz to najlepiej spróbuj przymierzyć. Shimano ma zawyżoną numerację, więc może być to trochę mylące (chodzę zwykle w 44, a SPD musiałem brać 45).

Nie wiem jak w przypadku XC60, ale przy M088 początkowo odczuwałem znaczny ból stóp podczas intensywniejszej jazdy oraz dyskomfort, jednak z czasem przeszło (obstawiam że but musiał się "doprofilować" do stopy).

A może nie ma co narażać na wysokie koszty kolegi acociento i wystarczą pedałki shimano m540?

Może się nie znam jak tak jest, niech mnie ktoś poprawi ;)

http://www.forumrowerowe.org/topic/107156-pedalyshimano-deore-xt-pd-m780-wasze-opinie/

Co do XC60 fajne buciki, aktualnie w dobrej cenie. 

pozdrower.

O kolejny podlasianin. :laugh:

A w którym Sprincie sprawdzałeś? Wątpię żeby nie mieli w głównym, tzn na Sienkiewicza.

Pół roku temu, jak przymierzałem się do zakupu SPD to w Peletonie przy Jałbrzykowskiego (przy białym kościele) mieli M088, więc przymierzyłem zanim przez interent kupiłem.

Jeśli jednak byś nie dorwał nigdzie tych butów to lepiej weź rozmiar większy.

BTW. Straszne zdzierstwo w sklepach stacjonarnych - chcieli ok 100zł więcej niż przez Allegro.

Ogólnie pedały od siebie się nie różnią kompatybilnością. Z grubsza m520, m540 i m780 powinny pasować do wszystkich butów SPD.

Nie mógłbyś jedynie połączyć butów MTB z pedałami szosowymi (SPD-SL). Ale o dziwo, kombinacja odwrotna (buty SPD-SL z pedałami SPD) można by było połączyć, gdyż w przypadku butów R088 można wkręcić zarówno bloki MTB jak i szosowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...