acocieto Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Szukam butów na 70% szosa / 30% teren. Cena do 400zł bez pedałów i bloków lub mogą być w komplecie. Proszę o poomc w wyborze między Shimano czy Specialized lub inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Bierz Shimano Design może niezbyt ciekawy ale trwałość znacznie powyżej średniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 No i znowu temat o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy, czyli ilu użytkowników, tyle opinii. Weź te, które możesz przymierzyć, są wygodniejsze i bardziej ci się podobają. Ja wybrałem Speca ze względu na body geometry, która ponoć oszczędza kolana i jestem zadowolony. Ale porównania nie mam, więc nie wiem, czy to lepszy wybór, czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acocieto Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Dobrze, jaki model Shimano polecasz Severian, a jaki model Speca polecach Grzechu83 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 3 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Shimano M088 - http://www.wiggle.co.uk/shimano-m088-spd-mountain-bike-shoes/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Tanie Shimano generalnie nie powalają na kolana, teraz są dobre ceny na modele z wyższej serii - XC50 i XC60 na karbonowej podeszwie. http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-sh-xc60-bialo-czarno-czerwone-shimano,46702.html jeżeli rozmiar odpowiada to będzie jeden z lepszych butów w tej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acocieto Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 XC60 będzie chyba dobrym wyborem. Radzicie kupić MTB, nie szukać szosówek np. http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/szosowe/p,buty-sh-r106-czarne-shimano,46671.html ? Z tego co obserwuje ceny i opisy butów Speca utrzymują się wysokie ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 3 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2013 XC60 będzie chyba dobrym wyborem. Radzicie kupić MTB, nie szukać szosówek No ale Ty chyba chciałeś but bardziej uniwersalny, w którym wjedziesz także w teren, no nie? A jak przykładowo na takim szosowym bucie podejdziesz pod błotnistą górkę, jeśli będziesz musiał zejść z roweru, hę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 3 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Przede wszystkim to przymierz, bo Spece z BG mają dość specyficzną wkładkę, która niekoniecznie może pasować. Jeździłem 3 lata w Specach Sportach, teraz mam SH-M300: http://allegro.pl/shimano-sh-m300-mtb-carbon-termo-super-cena-roz-41-i3511911571.html i są ok, sztywne, ale dość ciężkie. Najlepiej najpierw trochę poprzymierzyć i dopiero później szukać. Szosowe buty + teren... zapomnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acocieto Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Fakt, logika się kłania. Zapytałem sprzedawce SH-M300 nie maja innych rozmiarowo. Zostaje XC-60. Kwestia butów rozwiązana tylko jeszcze zostaje wybrać pedały i blogi - na co zwrócić uwagę przy zakupie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 3 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2013 wybrać pedały i blogi - na co zwrócić uwagę przy zakupie ? Na nic W opisie XC-60 stoi jak byk, że najlepiej spasowane są z XT PD-M780, a bloki będziesz miał razem z pedałami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Buty Specialized są raczej słabo wykonane. Moje Compy po dwóch intensywnych sezonach wyglądają słabo czubki się odkleiły po kilku miesiącach a po sezonie pojawiły się rozdarcia w miejscu, gdzie but się zgina i to na obydwu. Do tego polityka firmy raczej nie sprzyja reklamacji. Natomiast za wygodę dostają odemnie bardzo wysoką notę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acocieto Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Dzięki za pomoc. Wybór to XC60 plus PD-M780. Nie będę szukał innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Powinieneś być zadowolony z wyboru. Sam mam buty Shimano M088 w MTB, a w szosie R088. Jak koledzy wyżej wspomnieli chodzenie w SPD-SL to mordęga, a zwykłe nadają się do zwykłego chodzenia. Zanim zamówisz to najlepiej spróbuj przymierzyć. Shimano ma zawyżoną numerację, więc może być to trochę mylące (chodzę zwykle w 44, a SPD musiałem brać 45). Nie wiem jak w przypadku XC60, ale przy M088 początkowo odczuwałem znaczny ból stóp podczas intensywniejszej jazdy oraz dyskomfort, jednak z czasem przeszło (obstawiam że but musiał się "doprofilować" do stopy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamspeed Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A może nie ma co narażać na wysokie koszty kolegi acociento i wystarczą pedałki shimano m540? Może się nie znam jak tak jest, niech mnie ktoś poprawi http://www.forumrowerowe.org/topic/107156-pedalyshimano-deore-xt-pd-m780-wasze-opinie/ Co do XC60 fajne buciki, aktualnie w dobrej cenie. pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acocieto Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A w Białymstoku ktoś sprzedaje Shimano SPD ? W sprincie nie maja. Wg rozmiarówka Shimano powinien pasować 45rozmiar z wkładką 28,5cm. Co pedałów jeszcze poobserwuję ceny, ale jak M540 będą pasowały do XC60 to biorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 O kolejny podlasianin. A w którym Sprincie sprawdzałeś? Wątpię żeby nie mieli w głównym, tzn na Sienkiewicza. Pół roku temu, jak przymierzałem się do zakupu SPD to w Peletonie przy Jałbrzykowskiego (przy białym kościele) mieli M088, więc przymierzyłem zanim przez interent kupiłem. Jeśli jednak byś nie dorwał nigdzie tych butów to lepiej weź rozmiar większy. BTW. Straszne zdzierstwo w sklepach stacjonarnych - chcieli ok 100zł więcej niż przez Allegro. Ogólnie pedały od siebie się nie różnią kompatybilnością. Z grubsza m520, m540 i m780 powinny pasować do wszystkich butów SPD. Nie mógłbyś jedynie połączyć butów MTB z pedałami szosowymi (SPD-SL). Ale o dziwo, kombinacja odwrotna (buty SPD-SL z pedałami SPD) można by było połączyć, gdyż w przypadku butów R088 można wkręcić zarówno bloki MTB jak i szosowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acocieto Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Kupiłem XC60 + m540. Dziękuję za pomoc wszystkim i Baginsowi za PM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.