Skocz do zawartości

[Rama] Chińska rama z karbonu, pomoc w zakupie.

Darek1978

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jako że chce kupić rame aby złożyć sobie samemu rower zainteresowałęm się karbonem z Chin. Dlatego mam pytanie do osób które takowe kupowały, czy to z ebaya czy z FlyXii czy innych sklepów. Jak się za to zabrać czy rozmiary ram są identyczne jak u nas, co z tą geometrią, czy cło to konieczniść, jaka jakość jest tych ram ,czy nada się do ostrzejszej jazdy czy tayko turystyczna :) Troszek chaos się zrobił ale chciałbym wiedzieć jak najwięcej przed zakupem.

Dodam że szukam ramy dla osobnika o 174cm , wadze 75 i długości nogi z 80:) czy lepiej szukać 18 czy 17 ?

Np takie cudo 

http://www.ebay.pl/itm/310726460868?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2648

• Mod Team
Napisano

Było już tyle razy:

Cło może być, ale niekoniecznie,

Geometria? Każda rama ma inną, przecież masz dokładne geo w opisie.

Czy nada się do ostrzejszej jazdy? Zależy jaka sztuka Ci się trafi - pamiętaj, że nie ma żadnej gwarancji, chociaż nierzadko te ramy niczym nie ustępują markowym.

Jaki rozmiar? Zależy jak rama dokładnie - najlepiej to weź przejedź się na kilku rowerach i zobacz jakie geo Ci pasuje, po drugie często rama 17" może być dłuższa od 18" , więc zależy jakie ramy konkretnie.

Ta z linku jest dość standardowa, dla mnie (ok 178-180 cm) byłaby zapewne w sam raz.

Napisano

Poczytałbyś chłopaku to co juz napisano w temacie na tym Forum a nie leniwie mnożysz niepotrzebne tematy...

"Chłopaku"  już czytałem i się zastanawialem kto zamyka temat który się rozwiaja. Stąd ten temat i dla mnie jest potrzebny jak nie moge zadać pytania tam to gdzie mam je zadać??? Szukałem tego typu informacji,  nie rób ze mnie dzieciaka któremu nie chce się przeszukać forum. Fakt może niektóre moje wątpliwości gdzieś były omawiane i ich nie zauważyłem. 

Dalej szukam odpowiedzi.

• Mod Team
Napisano

A zadałeś sobie trud aby przejrzeć linki do MTBR? Bo skoro piszesz że "ciągle szukasz" to śmię twierdzić że nie...

Tam ludzie chiński węgiel kupują i użytkowuja juz od lat a nie nie od 2-3 sezonów jak w Kraju-Raju...

Poza tym jaki problem poprosić Adminstrację aby otworzyli temat ponownie?

Szacunek...

I.

Napisano

W tym Kraju-Raju jak napisałeś porozumiewamy się w języku polskim i jakieś linki anglojęzyczne raczej nie wnoszą zbyt dużo do tematu. Skończmy tą jałową dyskusje bo zamiast dowiedzieć się czegoś zaśmiecamy temat. Delikatnie piszać.

Dalej poprosze osoby które kupiły takie ramy i je użytkują o porady dotyczące kupna.

• Mod Team
Napisano

No i tu się bardzo mylisz. MTBR to kopalnia wiedzy, tymbardziej że nie ma co się oszukiwać, Polska jest nieco zacofana jeśli chodzi o wiele spraw, w tym rowery.

Sugeruje poczytaj co napisali chłopaki z MTBR'a. Maja naprawde duuużo opcji juz przećwiczonych i na pewno znajdziesz tam o wiele więcej opini niz na wszystki polskich forach razem wziętych.

Szacunek...

I.

Napisano

No translejtor dobry jest ale ma to ale w sobie że w tomatach technicznych wykłada się często i boleśnie, a jak ktoś potrzebuje precyzyjnego info może się nadziać.

Co do chińskich karbonów sprzedawanych w Polsce - chyba najpopularniejszymi były/są RDX. Ceny zaczynały się na początku ich kariery u nas w okolicy prawie 3 tysięcy zł, dopóki towar ten nie spowszedniał i nie rozpowszechnił się z innych źródeł, także dostępnych na allegro. Ramy te miały/mają 2 lata gwarancji i były z powodzeniem sprzedawane (tak jak pochodzące z tego samego źródła kierownice, mostki, sztyce itd). Jakakolwiek byłaby/nie byłaby to rewelacja - dało się na tym zarabiać pieniądze (chyba nadal się da), były i szosy i górale, więc chyba z jakością nie jest źle. 

Oferowane w Polsce były karbony kraciaste, w tej chwili dostępne są wersje także UD. 

Najpewniejszym źródłem zakupu zagranicznego będzie wg mnie ebay ponieważ transakcje są ubezpieczone. Tych samych sprzedawców można ewentualnie szukać w serwisach alibaba.com albo innych - tam też oferują te same produkty. Dobra opinia na ebajcu może być powodem przypuszczenia że nie zostanie się zrobionym w jajo.

Tanie karbony mejd in czajna mają dosyć fikuśne geometrie, np długość horyzontalną rzędu 560 mm dla rozmiaru 20 cali :). Patrząc na oferty ebajcowe (czy jakiekolwiek inne) trzeba się upewnić że rysunki, opisy i tabele dotyczą tego samego produktu, gdyż niekiedy to samo wystawiane jest w dwóch różnych ogłoszeniach z różnymi informacjami.

W zestawach z ramami sprzedawcy mogą oferować dodatki, takie jak sztyce, mostki, kierownice, bardzo często w zestawie (jeśli się o to poprosi) można dostać np stery. 

Przy ramach z taperowanymi główkami sprzedawcy oferują redukcje do sterów do widelców starszego typu, co do suportu można wybrać różne opcje.

Przy niektórych rozmiarach jest trudność z dostępem do nich - np ja pytałem o 20 cali dla lekkiej ramy (popularna oferta o masie 1050 gramów), okazało się że na ten rozmiar musiałbym sporo czekać (nawet jeśli jest wystawiony). 

Przy kupnie sugerowałbym dobrać zapasowy hak - te bywają także nietypowe, potem może być ból by taki zdobyć. 

W przypadku mojej waga realna i podana przez sprzedawcę w aukcji zgadzały się.

Do jakości wykonania nie mogłem się w żadnej kwestii przyczepić. 

Za moją sztukę zapłaciłem całkowitą kwotę wraz ze wszystkimi kosztami 1000 zł, ominęło mnie cło.

Napisano

No translejtor dobry jest ale ma to ale w sobie że w tomatach technicznych wykłada się często i boleśnie, a jak ktoś potrzebuje precyzyjnego info może się nadziać.

akurat merytorycznie oceniam go bardzo nisko, nie mniej jednk może tłumaczyć strony i to na takim poziomie, nawet techniczne, by ogarnąć sens wypowiedzi.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

Napisano

FTS-X

Force Transfer System X A further improved FTS free wheel system to meet the demand of intensive MTB riding as closely as possible to make the freewheel mecanism even more hard wearing

FTS-X

Siła Przeniesienie systemu XA dalszej poprawie FTS wolny system kół, aby zaspokoić popyt intensywnej MTB jazda jak najbliżej do główki mecanism jeszcze bardziej wytrzymałe

ogarnąć sens wypowiedzi.

W rzeczy samej, Tofik, miałbyś rację gdybyś napisał: bezsens wypowiedzi.

Napisano

No cóż... zastanawiał bym się nad tą główką mecanizmu, ale ogólny zarys, że chodzi o system poprawy wytrzymałości wolnobiegu jest zrozumiały. Naprawdę mie zawsze człowiek musi wiedzieć wszystko. Nie musisz wiedzieć jak jest zbudowany telefon, ani jak funkcjonują wyższe warstwy protokołów w telefonie, by go obsługiwać. Nawet z takiego bełkotu zrozumiał bym, czy ktoś poleca ramę i sprzedawcę, czy też ma z nią "wydania" ;) (jakieś pół roku temu sprawdzałem to angielskie słowo - ma 36 znaczeń)

Napisano

Hmmm... skoro tak, to powiedz mi proszę o czym mówi ten tekst:

Sztywniejszy i mocniejszy Zamiast wiercone , niższa bridge jest wciśnięty w środku, potem gwintowane umożliwienie mówił sutki być przykręcane bezpośrednio w nim, pozostawiając górny most nienaruszone.

Teraz trudniej, bo nie ma tekstu źródłowego. Przedmiot jak najbardziej rowerowy, więcej, bez niego nie dałoby się użytkować roweru.

• Mod Team
Napisano

Dajcie spokój już z tymi tłumaczeniami, bo co to tak naprawdę do tego wątku wnosi? Kolega tobo już napisał, jak sprawa z chińskim wunglem wygląda (też się zgadzam z opinią, że lepiej i pewniej ebay niż ali). A stara prawda jest taka, że jak się chce wiedzieć więcej, to języków trzeba się uczyć - zwłaszcza jak się kupuje od Chińczyka, z którym najszybciej dogadamy się po angielsku, no chyba że ktoś operuje mandaryńskim. :)

@ugupu - chodzi o obręcze? poznałem po "sutkach" :D

Napisano

Hmmm... skoro tak, to powiedz mi proszę o czym mówi ten tekst:

Sztywniejszy i mocniejszy Zamiast wiercone są, niższa bridge jest wciśnięty w środku, potem gwintowane umożliwienie mówił sutki być przykręcane bezpośrednio w nim, pozostawiając górny most nienaruszone.

Teraz trudniej, bo nie ma tekstu źródłowego. Przedmiot jak najbardziej rowerowy, więcej, bez niego nie dałoby się użytkować roweru.

Trochę nietrafione, bo używając translatora znasz przecież źródło, tak więc też znasz kontekst. 

Napisano

Fakt, przyznaję rację. Chodzi o rafkę i szczerze mówiąc, nawet wiedząc o co chodzi nie wiedziałbym co jest w niej takiego super próbując się czegoś dowiedzieć na podstawie tego tekstu.

Napisano

A stara prawda jest taka, że jak się chce wiedzieć więcej, to języków trzeba się uczyć

Znam osobe, ktora zna 4 albo 5 jezykow a nie ma w nich angielskiego. Czy to znaczy jest nieukiem albo tredowatym? ;-)
Napisano

Dodatkowo translator ma kilka trybów. W jenym z nich pod każde słowo możesz wybierać poprawne tłumaczenie poszczególnych słów lub fraz. Nie ukrywajmny, że ludzie na wyspach posługuja się łamaną angielszczyzną a i tak się dogadują.

Napisano

Za moją sztukę zapłaciłem całkowitą kwotę wraz ze wszystkimi kosztami 1000 zł, ominęło mnie cło.

Takie info właśnie mnie interesowało. A możesz mi powiedzieć od kogo kupiłeś ? jakiś nick jakbyś podał to znajde sobie na ebayu. 

Napisano

Jestem wiekowym sklerotykiem a to było 2 lata temu :) Ramę kupował dla mnie użytkownik goldbloom z tego forum, uderz do niego i zapytaj - powinien mieć w archiwach swojego konta ebajcowego informacje o tym sprzedawcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...