Skocz do zawartości
  • 0

Bóle głowy a rower

Gość Wilczyca

Pytanie

Gość Wilczyca

Hej!

Potrzebuję pomocy. Kupiłam sobie rower i czasem jeżdżę do pracy. Nie są to żadne większe wyprawy, 20-30 minut. Problem w tym, że po każdej takiej przejażdżce, niezależnie, czy było to w lecie przy 28 stopniach i zerowym wietrze, czy teraz jak jest już trochę chłodniej, boli mnie głowa, konkretnie okolica skroniowa. Jest to dość silny ból tzn. przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu, a należy zaznaczyć, że zwykle nie miewam bólów głowy. Utrzymuje się nawet cały dzień.

7 lat nie jeździłam na rowerze, więc zastanawiam się, czy mój organizm musi się przyzwyczaić. Z drugiej strony to nie jest ilość wysiłku, którą uważam za obciążającą, chodzę na fitness, od kilku tygodni biegam, nie czuję się jakoś zmęczona po przejechanej trasie.

Zaznaczam, że mam opaskę na głowę i piję dużo wody ;)

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam tak, jak Ty, ale w kwietniu, kiedy dopiero co wsiądę na rower. Systematyczna jazda, co dzień / dwa nie przysparza już takich kłopotów ;). Najgorzej jest, jak się zasiedzimy i po takich 2 leniwych dniach wsiadamy i pompujemy z siebie. Wtedy ból głowy to normalka. Systematycznie trenuj i nic Ci nie będzie :). Chyba że masz źle dobrany rower i Twoja postawa obciąża kręgi szyjne... to wtedy kłopot raczej nie ustąpi przez trenowanie.

Parę uwag:

1. LEKARZ, a nie forum - co człowiek to przypadek, niby objawy mogą być podobne a przyczyna różna.

2. Okolica skroniowa i zatoki? Ludzie litości...

3. Lekarzem (jeszcze) nie jestem ale spróbuję naprowadzić. Czy masz taki ból w przypadku innej aktywności fizycznej? Charakter bólu (pulsujący/kłujący), czas trwania? Inne objawy towarzyszące (nudn./wym./fonofobia/fotofobia)? Czy z 1 strony czy po obu?

Wszelkie porady medyczne traktuj z znacznym przymrużeniem oka.

Lekarzowi sprawiłoby trudność zdiagnozowanie na podstawie tak skąpych informacji oraz nie widząc pacjenta.

Gość Wilczyca

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Spróbuję z chustą i od małych przejażdżek wieczorem ( a nie rano, żeby mi się ból nie rzucał na cały dzień funkcjonowania) a jak nie przejdzie, to lekarz.

Zatoki do zdecydowanie sobie odpuść. Wiele lat na nie chorowałem i nie z powodu braku czapki, a krzywej przegrody i braku wentylacji. Ból zatok to przede wszystkim w okolicy czoła uczucie dużego ciśnienia. Ja polecam lekarza. Możesz sobie zobaczyć przy pomocy pulsometru jaki masz puls w momencie gdy zaczyna boleć i dodatkowo zmierzyć sobie ciśnienie. Przy wysokim ciśnieniu często boli głowa w okolicach skroni. Z tymi danymi udaj się do dobrego lekarza. Czy przy innym ostrym wysiłku np na bieżni, rowerku treningowym itp. również odczuwasz ból?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...