Skocz do zawartości

[hamulec] awaria Shimano XT 785

olek123

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z hamulcem Shimano XT 785, przód.

Problem zapoczątkowało wepchnięcie tłoczków przy odwróconym do góry nogami rowerze. Polało się trochę płynu ze zbiorniczka (nie był mocno dokręcony). Po tej czynności hamulcec ma miękką klamkę (dochodzi do gripa) przy czym klocki/tłoczki ruszają się w minimalnym zakresie nie dotykając tarczy. Zdjęcie klocków i pompowanie klamką nie powoduje, że tłoczki coraz bardziej wychodzą z zacisku tak jak to powinno mieć miejsce w sprawnym hamulcu.

Zalanie na nowo układu i odpowietrzenie nie poprawia sytuacji, rozbierałem klamkę nic nie jest połamane, tłoczek wydaje się być w porządku. Dodatkowtym objawem jest brak przelewania się oleju w dół przy odkręconym odpowietrzniku lub ten ruch jest bardzo powowolny i szybko zanika. Kilka razy zdarzyło się również, że podczas odpowietrzania gdy odkręciłem odpowietrznik na zaciśniętej klamce, olej zamiast ulać się był zassany przez zacisk.

Miał ktos taki problem? Co jeszcze można zrobić by ten hamulec naprawić?

Odpowietrzanie ci nie wyszło, hamulec nie jest uszkodzony tylko porządnie zapowietrzony. Poczytaj trochę o odpowietrzaniu. Ja stosuję metodę na dwie strzykawki i wtłaczam płyn od zacisku do klamki, zacisk musi swobodnie zwisać pod kierownicą (jak masz stojak serwisowy). Rozepchnij tłoczki i odciągnij cały płyn od strony zacisku, a potem zacznij napełniać układ od nowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...