mattcardan Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Witam rozglądam się za rowerem 29" i tak się zastanawiam czy przy moim wzroście 180cm lepiej brać 18 czy 19??Rower wykorzystywany będzie na początku rekreacyjnie a potem może jakieś amatorskie wyścigiMyślę o Krossie b7 lub Radon ZR Race 29er 5.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattcardan Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 ktoś coś podpowie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertsmu Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Standardowo, zmierz swoje ciało, wrzuć wymiary. Polecam skorzystać z kalkulatora dostępnego na stronie http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp Wpisujesz swoje wymiary, podaje Ci sugerowaną wielkość ramy. Warto patrzeć na efektywną długość górnej rury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Najlepiej oczywiście się zmierzyć, sprawdzić rozmiar w tabeli i dodatkowo przejechać na wybranym rowerze, bo kończyny można mieć różnej długości przy tym samym wzroście. Ja mam 181cm i Radona 18'' - jest jak dla mnie idealnie. Poprzednio w rowerze 26 miałem ramę 19,5'' i wcale nie wydawała się większa od tej w Radonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buchar69 Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Tak samo jak zed mam 180cm i on-ona 18'' - jest jak dla mnie idealnie. W rowerze 26 miałem ramę 19,5'' i było też dobrze dlatego uważam ze 29 trochę mniejsze niz 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattcardan Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Moja noga to ok. 79cm i tam samo jak wy w moim starym rowerze o kołach 26 mam 19 czy tam 19,5cala dlatego się zastanawiam w jaką ramę celować przy kołach 29. a AGang Gangsta 7.29 co o nim myślicie rama 17 lub 19cali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 (edytowane) Jeżeli masz rzeczywiście takie krótkie nogi (sprawdź jeszcze raz bo wydają się mocno krótkie w stosunku do wzrostu) to ramy 19" wielu producentów całkowicie odpadają w Twoim wypadku: - Canyon 19" ma przekrok 82-83 cm - Jamis 81 cm - Scott 81 cm Edytowane 4 Września 2013 przez Darek14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Nawet pomijając kwestie nogi, ramy w wielu 29er są długie, przy 19" wiele ma 620 mm długości horyzontalnie, a to już dużo przy 180 cm. wzrostu, większość ma 600 mm przy 17/18" i te wydają się optymalne ... i przypominam, że obecnie 29er ma alternatywę dla osób o wzroście +/- 180 cm w postaci kół 27,5" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattcardan Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 OK poczytałem jak się zmierzyć i teraz wychodzi mi krok ok 83cmto co rama 18-19cali przy kołach 29`` będzie dobra??i co z tym AGang Gangsta 7.29 o rozmiarze 17cali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Jeśli masz nogę 83 m, a ramy wielu producentów w rozmiarze 19" mają przekrok 81 cm i więcej to taka rama będzie BARDZO nieodpowiednia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattcardan Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 to co pod koła 29cali szukać ramy 17cali żeby było koło 10cm miedzy jajkami a rurą?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Szukać takiej ramy, żeby był bezpieczny przekrok, a 2 cm -moim zdaniem- bezpieczne nie jest. Być może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że część modeli Cube'a w rozmiarze 19" mogłoby pasować: w rzeczywistości jest to nie 48, a 47 cm, niska jest głowka ramy i dosyć długi "kominek" rury podsiodowej, co w sumie może dawać duży przekrok. Nie wiem jakie masz preferencje, ale część ram 17" przy wzroście 180 cm może być za krótka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 to co pod koła 29cali szukać ramy 17cali żeby było koło 10cm miedzy jajkami a rurą?? Producenci bardzo różnie interpretują wielkości ram, ponieważ maja zróżnicowane wyobrażenie o tym jaki parametr może być mniej lub bardziej istotny. Do tego dochodzi kwestia czy dana rama/rower jest u tego albo innego producenta przeznaczona do sportowej czy bardziej rekreacyjnej jazdy - wtedy ten sam rozmiar np 19 cali może dać różniące się od siebie produkty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 to co pod koła 29cali szukać ramy 17cali żeby było koło 10cm miedzy jajkami a rurą?? To nie jest takie proste, 29er ma przekrok wyżej niż rower z kołami 26", co z tego, że podsiodłówka jest krótka skoro górna rura wznosi się mocno do góry z powodu wysokiego widelca i koła. Z tego powodu w miejscu gdzie stoi się na nią okrakiem jest już wysoko. Wybór roweru to nie taka prosta sprawa ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattcardan Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 OK a takie pytanie jeśli ten rower i ta rama to 17" czy 19" wz 180cm noga 83cm http://velo.com.pl/sites/default/files/pliki/ag2013_geo_gangsta29.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Zdecydowanie 19" Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 OK a takie pytanie jeśli ten rower i ta rama to 17" czy 19" wz 180cm noga 83cm http://velo.com.pl/sites/default/files/pliki/ag2013_geo_gangsta29.pdf Kolega wybrał 17" a ma 181cm i noga 83,5cm. Sam mam tą ramę, 194cm i rama 21" - jest długa, mając mniej na pewno wybrałbym 19". Musisz się przejechać, bo jesteś idealnie pomiędzy rozmiarami. Jeżeli nie masz dostępności do tego modelu to możesz na Author Instinct 29 się przejechać, ewentualnie na Author Traction 29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Ja mam 181cm i Radona 18'' - jest jak dla mnie idealnie. Poprzednio w rowerze 26 miałem ramę 19,5'' i wcale nie wydawała się większa od tej w Radonie. To dość normalne. Potocznie rzecz ujmując przechodząc na 29er zawsze wybiera się rozmiar ramy mniejszy, niż w 26er, aby uzyskać ten sam efekt. to co pod koła 29cali szukać ramy 17cali Nie posługuj się długością podsiodłówki, bo to potocznie oznacza "rama 17 cali", tylko przekrokiem, czyli odległością rury górnej od ziemi w miejscu, gdzie się nad nią przeważnie stoi. Ramy 29er są bardzo różnie rozwiązywane jeśli chodzi o prowadzenie górnej rury i np. dwie ramy 19 cali mogą mieć mocno różny przekrok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Jamis 81 cm Ja mam Jamisa 19" - 180 wzrostu i jajka lekko pucują górna rurę Ale rama dużo lepsza niż 17" - dłuższa i stalowa.Co kto lubi. No risk no fun! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattcardan Napisano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Ja mam Jamisa 19" - 180 wzrostu i jajka lekko pucują górna rurę Ale rama dużo lepsza niż 17" - dłuższa i stalowa. Co kto lubi. No risk no fun! mówisz o rowerze o kołach 29?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 mówisz o rowerze o kołach 29?? Jasne. Dlaczego masz watpliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witam, mam gangstera 7,29 w rozmiarze 17" i po zmianie mostka jest prawie idealnie przy moim wzroście 180 cm i przekroku 84 cm.W przyszłym roku planuję zmienić sztycę na 400 mm i dorzucić SPD.Jestem pewien,że przy ramie 19" byłbym za bardzo wyciągnięty i wysiadał by mi kręgosłup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihaurs2 Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Można jeszcze "skrócić" rower zmieniając długość mostka i zakładając kierownicę z większym kątem cofnięcia i wzniosem. przydatne osobom z krótszymi rękami. Zmniejszy też to pochylenie jeźdźca do przodu i ew bóle kręgosłupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Nadmierne skrócenie mostka wypacza prowadzenie roweru, nic nie zastąpi prawidłowo dobranej ramy. Do tego w dłuższych rama jest większa baza kół, czym chcesz to zredukować ? Edytowane 30 Września 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Redukowanie ramy długością mostka oraz pozycją siodła jest złym pomysłem. Jak @Rulez napisał, rama musi być prawidłowo dobrana, potem można jedynie lekko korygować ustawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi