matis1906 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Witam Mam krótkie pytanie , nie znalazłem na forum konkretnej informacji na ten temat dlatego zakładam swój własny. Chcę kupić rower , z Anglii dla przykładu , i na ogłoszeniu gumtree jest rower który kosztuje o 30/40% mniej niż u nas. Jak przekonać gościa żeby wysłał za pobraniem ? Na gumtree nie ma żadnego konta ani zabezpieczenia przed oszustami więc nie ma mowy o wpłacie na konto.Druga sprawa to koszt transportu. Czy ktoś ma informacje jakie są koszty przysłania roweru do Polski ? Są jakieś cła lub inne opłaty ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Rozumiem, że jesteś pewny 100%, że to nie oszust? Biorąc pod uwagę kurs funta, to dziwne, że jest aż tyle tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Koszt przesyłki łatwo sprawdzić samemu w firmach kurierskich. Cła nie ma. Czy Ty byś zgodził się wysłać rower za pobraniem np. na Ukrainę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeoDogg Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Zadnych opłat celnych nie ma, Anglia jest w Unii. Co do transportu to w przypadku rzeczy o niestandardowych wymiarach to moze byc nieopłacalne. Chcialem z ebaya deske surfingowa kupic z Anglii to jak mi krzykneli za transport cene to podziekowalem. Fakt ze rower jest mniejszy to moze byc taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sotnikov Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Jak przekonać gościa żeby wysłał za pobraniem ? Prościej i bezpieczniej będzie, jesli poprosisz gościa, by wystawił Ci ten rower na Ebay-u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Muszę zatem ząłożyć eBaya. Mam konto Ebay ale polskie czyli raczej odpada? Gość to raczej nie oszust , zresztą mogę do niego przedzwonić i wypytać . Rower kosztuje 720funtów czyli 3500zł , w Polsce o ile taki się trafi stoi minimum ponad 5500zł. Jakby się transport mieścił w granicach 500zł to nadal by mi się opłacało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Ta... http://www.gumtree.com/p/for-sale/cannondale-flash-carbon-3-f29-29/1030670904 720 funtów http://www.ebay.co.uk/itm/Cannondale-Flash-Carbon-3-F29-29-Hardtail-Mountain-Bike-2013-Lefty-/181208057574?pt=UK_Bikes_GL&hash=item2a30d786e6 1650 funtów IMHO gość po prostu tak o wpisał cenę, albo to jakieś oszustwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Masz oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeoDogg Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Polskie konto wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Nie tylko oko, co czujność zawsze włączoną Jeśli coś jest za tanio, to pewnie wałek, nic nie poradzisz. Chociaż tak jak pisałem - może nie tyle wałek, co po prostu zachowanie takie, jak na polskich serwisach. Potem dzwonisz i słyszysz "paaaanie to cena tylko tak o wpisana, ogólnie jest do uzgodnienia, ale tak niżej niż xxxx* nie zejdę!" *cena kilkukrotnie wyższa niż wpisana w ogłoszeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2013 No właśnie cena była baardzo kusząca. Tak kusząca że zaprzestałem dalszych poszukiwań , przestałem też doszukiwać się jakiegoś podstępu. Pomyślałem sobie że to typowy mało rozgarnięty angol , sprzedaje bo mu się znudził a mają tyle kasy że co mu tam jak odda za pół darmo Faktycznie cena to fake . Dzięki za info. Mimo to nadal będę szukał jakichś ogłoszeń , w Polsce jak zauważyłem mamy niedobór Cannondale'a a tak mi się marzy że muszę go mieć już , w tej chwili ! Zanim się rozmyślę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Żeby już nie śmiecić i nie zakładać kolejnych tematów. http://allegro.pl/show_item.php?item=3486591936 Co Panowie myślą o tym sprzęcie. I ile może być realnie wart ? Najgorzej wygląda tylny trójkąt i zarysowania od łańcucha , ciężko mi ocenić czy są głębokie ale niewątpliwie widać je wyraźnie i musiało być to dość mocne wkręcenie łańcucha. Rozmawiam z człowiekiem w tej chwili i przyznam jestem zainteresowany. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Za co tyle kasy? Za nazwę Cannon...na ramie? W życiu nie dał bym za to coś tyle kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 No właśnie cena była baardzo kusząca. Tak kusząca że zaprzestałem dalszych poszukiwań , przestałem też doszukiwać się jakiegoś podstępu. Pomyślałem sobie że to typowy mało rozgarnięty angol , sprzedaje bo mu się znudził a mają tyle kasy że co mu tam jak odda za pół darmo Faktycznie cena to fake . Dzięki za info. Mimo to nadal będę szukał jakichś ogłoszeń , w Polsce jak zauważyłem mamy niedobór Cannondale'a a tak mi się marzy że muszę go mieć już , w tej chwili ! Zanim się rozmyślę Pozdrawiam Mógłbyć jeszcze kradziony. Tu gdzie mieszkam zwinięte rowery najczęściej pojawiają się na craigslist... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Za co tyle kasy? Za nazwę Cannon...na ramie? W życiu nie dał bym za to coś tyle kasy. Mnie nie interesuje czy jeździsz Krossem za 300zł czy Jamisem za 30 000zł , tak samo dużo osób mówi że przecież za takie pieniądze to miałbyś spoko auto. Możliwe ale mnie nie interesuje auto tylko rower , a czy za 1 tys czy 10 to już mój biznes Czy kradziony tego nie jestem w stanie określić , gość pisał że jest 1 właścicielem a czy ma papiery to musiał bym zapytać. Bardziej chodzi mi o to czy jest wart tych pieniędzy , bo to już konkretna suma i trochę zgapiłem bo niedawno była aukcja flasha od 1 zł na całej grupie X0 i poszedł za 5, także różnica w cenie znaczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 No to chyba się nie zrozumieliśmy. Dla mnie ten rower nie jest absolutnie wart tych pieniędzy. A o naklejce wspomniałem w kontekście tego że gośc chyba pod tym kontem ustalał cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 No fakt , cena nie jest niska . Ale Flash na tym osprzęcie jako nowy kosztował około 13 więc połowa ceny nowego wydaje się być uzasadniona. Wstrzymam się jeszcze z zakupem , bo za te pieniądze mogę oczekiwać trochę lepszego stanu. Głównie chodzi o tylny trójkąt . Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Tak jak koledzy piszą, trzeba prosić o wystawienie na ebayu. To jedyne zabezpieczenie jakie możesz mieć. Płacisz też wtedy PayPalem, masz podwójne zabezpieczenie. Ebay+PayPal dają gwarancję i zabezpieczenie przed oszustami całkiem spore. Konta możesz normalnie pozakładać po polsku na obu serwsiach, kupując na zagranicznym ebayu jedynie będziesz musiał zatwierdzić dodatkowy regulamin, ale możesz używać tego samego konta co w ebay.pl. Na PayPala możesz zrobić Przelew Błyskawiczny, czyli z konta bankowe wpłacasz kasę na konto PayPal, nic to nie kosztuje. Tak samo wypłacenie kasy z PAyPala na konto bankowe też nic nie kosztuje, więc możesz sobie wpłacić trochę więcej, żeby się nie okazało, że po wymianie waluty (można to zrobić wewnątrz PP) zostanie Ci o parę centów, funtów czy czegoś tam za mało na zakup. Kupując z EU nie płacisz żadnych podatków, ceł itp. Czyli można śmiało kupować z Niemiec, czy UK. Przesyłki są dość drogie, ale i tak często wychodzi taniej kupić za granicą z drogą przesyłką, niż w Polsce. Poza tym czasem można trafić na bezpłatną wysyłkę do PL (w przypadku dużych sprzedawców lub sklepów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.