pikuas Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Cześć, nachodziłem się, namierzyłem, nasłuchałem i wiem już mniej więcej jakie wymiary ramy mogę wybrać i co później pozmieniać, żeby moja 188 cm osoba czuła się wygodnie na rowerze. Ale nadal pozostaje mi problem znalezienia roweru na początek. Czytałem, że lepiej szukać używanych z lepszym osprzętem, żeby zwrócić uwagę w jakim stanie jest ten osprzęt (glownie klamkomanetki i korba)...ale nie moge podjąć decyzji. Nie będe ukrywał, że chciałbym wydać max 2000 zł ale najchętniej mniej. Dlatego takie rowery zwróciły moją uwagę i będę wdzięczny za ich ocene jako, że macie duże doświadczenie w tym temacie Mam takie 3 typy na początek. Bulls Novice - na shimano 105 co z mojej skromnej wiedzy jest atutem natomiast zastanawia mnie stan tych klamkomanetek TREK Alpha - wydaje się atrakcyjny ze wzgledu na wagę początkową Merida Race 880 - to chyba najtańszy rower jeśli kupowałbym nówke (ok 2000zł) ale też najcięższy - 10,5 kg Dodam, że na co dzień jeżdże MTB i obok full'a chciałbym mieć rower na wyrabianie sobie kondycji, wypady z Otwartymi Treningami pojeździć i siąść czasem i pokręcić czymś lekkim i szybkim po asfaltach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 http://allegro.pl/listing/user/listing.php?order=d&us_id=28673445 popatrz na aukcje tego gościa, mój znajomy składa i czyści te rowery, ręczy za nie głową . Co do Twojego problemu... 2000zł to już jakaś kwota, szos w tym budżecie przewija się pierdyliard, najlepiej weź z odbiorem osobistym, pojedź pomacaj, zobacz, UTARGUJ , zbliża się zima, ceny spadają.. Bulls fajny ale o skisporcie się nasłuchałem, często pucują rowery i sprzedają szmelc, tutaj akurat napęd 2x10, to jest plus Merida, fajna, w miare nowoczesna ale sprzęt pozagrupowy, najniższa półka szitmano Trek to mieszanka Sory i RSXa, dupy nie urywa, jakbyś to wyrwał za 900zł wywoławcze to będzie fajna sprawa, zostaje 1100zł na inne wydatki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikuas Napisano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2013 No z odbiorem osobistym mogę tego Treka i Meride kupić ale z tego co piszesz to słabo. BULLS niestety za daleko jak dla mnie. Treka mysle ze bym utargował troche, jeszcze poza allegro i z odbiorem... ale do 900 chyba nie zejdzie. Chcialoby się juz nabyc, wsiąść i śmigać ale chyba przeczekam do października polując na okazje skoro mowisz ze te powyzsze nic nie warte.Z tego co podesłałeś to ogladałem i niestety w zdecydowanej większości mają za krótką rure poziomą. A warto patrzeć w ogole na coś z Decathlonu ? Np. Triban 5A ? Aha, i jeszcze jedno pytanie które mnie zastanawia. Jakich przełożeń szukać? 3x9 czy lepiej 2x9/10 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bemol14 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 http://allegro.pl/listing/user/listing.php?order=d&us_id=28673445 popatrz na aukcje tego gościa, mój znajomy składa i czyści te rowery, ręczy za nie głową . Jak możesz to spytaj znajomego o te rowery na full karbonie za cene 3699zł czy warto i czy da rade cos potargować przy odbiorze osobisty. W ogóle miał ktoś styczność z ramami "Alan" czy "BH Bikes"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 panowie, na wzrost 177cm jaka rame przy szosie szukac? 57 cm ? gdzies jakis kalkulator widzialem i tak mi wyszlo. ale to wydaje sie mi byc duzo za duzo. w trekingu mam 533mm i jest to za duza rama jak na mnie, kolo bylo 28''-29''. mtb 19''-kolo 29''- jest ok, choc o cal rama moglaby byc nizsza. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 panowie, na wzrost 177cm jaka rame przy szosie szukac? 57 cm ? gdzies jakis kalkulator widzialem i tak mi wyszlo. ale to wydaje sie mi byc duzo za duzo. patrzyłeś według tego kalkulatora? http://mathmed.blox.pl/2011/02/Dobranie-rozmiaru-ramy-szosowej-kalkulator.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 patrzylem . wychodzi mi az 57 cm. mam trekinga 53,3cm=21 cali. i jego rama jest za duza, jadrami w nia bym rabal, gdybym sztuki zsiadania i brania ramy miedzy pachwine a torbe z nabialem nie wyrobil u siebie. czyli co, przy moim mikrym wzroscie rama szosy , jak dla mnie, to az 22 cale ? BTW na mtb 19 calowym sobie pomykam, na kolach 29x2.25. i na mtb rama moglaby byc 18 calowa. choc i 19 daje rade. pozdrawiam. ps. zna ktos te strone i rowerki z niej? : http://pl.sportsdirect.com/cycling/road-and-city-bikes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Kupowałem ostatnio szosą i na 180 cm wyszedł mi rozmiar 56. Przekrok jest idealny. Rozmiar 57 na 177 cm wydaje się przez analogię cokolwiek za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 tez tak mysle. czyli jak na mnie max to 53cm, tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikuas Napisano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2013 zobacz sobie na geometrie ramy w tym rowerze. Jeździłem na 58 z mocnym slopingiem i bylo super, siadłem na treka alpha i 58 tam jest strasznie wysokie (rozm. jako rura pozioma c-c). Super mi sie jeździło na Cube Agree w rozm. 56, ale jest tak krotka podsiodłówka, że czułem sie troche jak na dirtowym rowerze ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 25 Września 2013 Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Przy tym wzroście będziesz się w większości ram mieścił w 54. Ale to jest takie bardzo ogólnikowe stwierdzenie. Geometria w danym rozmiarze będzie się różnić u różnych producentów. W pierwszej kolejności kieruj się długością górnej rury a nie długością podsiodlowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callisto Napisano 25 Września 2013 Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Byłem w sklepie i stwierdzili, że na mój wzrost 178 cm szosówka tylko 54 cm. Może komuś się przyda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 25 Września 2013 Udostępnij Napisano 25 Września 2013 To jeszcze trzeba przekonac producentow, aby ich ramy w danym rozmiarze byly jednakowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 25 Września 2013 Udostępnij Napisano 25 Września 2013 i stwierdzili W sensie że jak... Na oko...? Może komuś się przyda Chyba niewielu To nie Twoja wina, ale nie ma jednego standardu określania rozmiarów ram, a różnice mogą być bardzo znaczące, 54 jednej marki wcale nie musi się równać 54 innej. No i wcale nie musi oznaczać, że podsiodłówka i rura górna mają po 54 cm (pomijam już fakt różnych sposobów mierzenia rury górnej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 27 Września 2013 Udostępnij Napisano 27 Września 2013 co o tym sadzicie: http://tablica.pl/oferta/rower-szosowy-szosa-campagnolo-shimano-sora-ID3H4jT.html ? a tak zupelnie o czym innym, jak wygada kwestia wytrzymalosci kol i mocy hamulcow w szosowkach ? gdy na siodelku siedzi warchlak o wadze 100 kg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.