Skocz do zawartości

[do 2000] pierwsza, budżetowa szosa

pikuas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

nachodziłem się, namierzyłem, nasłuchałem i wiem już mniej więcej jakie wymiary ramy mogę wybrać i co później pozmieniać, żeby moja 188 cm osoba czuła się wygodnie na rowerze.

Ale nadal pozostaje mi problem znalezienia roweru na początek. Czytałem, że lepiej szukać używanych z lepszym osprzętem, żeby zwrócić uwagę w jakim stanie jest ten osprzęt (glownie klamkomanetki i korba)...ale nie moge podjąć decyzji.

Nie będe ukrywał, że chciałbym wydać max 2000 zł ale najchętniej mniej.

Dlatego takie rowery zwróciły moją uwagę i będę wdzięczny za ich ocene jako, że macie duże doświadczenie w tym temacie

Mam takie 3 typy na początek.

Bulls Novice  - na shimano 105 co z mojej skromnej wiedzy jest atutem natomiast zastanawia mnie stan tych klamkomanetek

TREK Alpha - wydaje się atrakcyjny ze wzgledu na wagę początkową

Merida Race 880 - to chyba najtańszy rower jeśli kupowałbym nówke (ok 2000zł) ale też najcięższy - 10,5 kg

Dodam, że na co dzień jeżdże MTB i obok full'a chciałbym mieć rower na wyrabianie sobie kondycji, wypady z Otwartymi Treningami pojeździć i siąść czasem i pokręcić czymś lekkim i szybkim po asfaltach ;)

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?order=d&us_id=28673445

popatrz na aukcje tego gościa, mój znajomy składa i czyści te rowery, ręczy za nie głową :P.

Co do Twojego problemu... 2000zł to już jakaś kwota, szos w tym budżecie przewija się pierdyliard, najlepiej weź z odbiorem osobistym, pojedź pomacaj, zobacz, UTARGUJ :), zbliża się zima, ceny spadają..

Bulls fajny ale o skisporcie się nasłuchałem, często pucują rowery i sprzedają szmelc, tutaj akurat napęd 2x10, to jest plus

Merida, fajna, w miare nowoczesna ale sprzęt pozagrupowy, najniższa półka szitmano

Trek to mieszanka Sory i RSXa, dupy nie urywa, jakbyś to wyrwał za 900zł wywoławcze to będzie fajna sprawa, zostaje 1100zł na inne wydatki!

No z odbiorem osobistym mogę tego Treka i Meride kupić ale z tego co piszesz to słabo. BULLS niestety za daleko jak dla mnie.  Treka mysle ze bym utargował troche, jeszcze poza allegro i z odbiorem... ale do 900 chyba nie zejdzie.

Chcialoby się juz nabyc, wsiąść i śmigać ale chyba przeczekam do października polując na okazje skoro mowisz ze te powyzsze nic nie warte.

Z tego co podesłałeś to ogladałem i niestety w zdecydowanej większości mają za krótką rure poziomą.

A warto patrzeć w ogole na coś z Decathlonu ? Np. Triban 5A ?

Aha, i jeszcze jedno pytanie które mnie zastanawia. Jakich przełożeń szukać? 3x9 czy lepiej 2x9/10 ?

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?order=d&us_id=28673445

popatrz na aukcje tego gościa, mój znajomy składa i czyści te rowery, ręczy za nie głową :P.

Jak możesz to spytaj znajomego o te rowery na full karbonie za cene 3699zł czy warto i czy da rade cos potargować przy odbiorze osobisty. ;) W ogóle miał ktoś styczność z ramami "Alan" czy "BH Bikes"?

• 3 tygodnie później...

panowie, na wzrost 177cm jaka rame przy szosie szukac? 57 cm ? gdzies jakis kalkulator widzialem i tak mi wyszlo. ale to wydaje sie mi byc duzo za duzo. w trekingu mam 533mm i jest to za duza rama jak na mnie, kolo bylo 28''-29''. mtb 19''-kolo 29''- jest ok, choc o cal rama moglaby byc nizsza. 

pozdrawiam. 

patrzylem . wychodzi mi az 57 cm. mam trekinga 53,3cm=21 cali.  i jego rama jest za duza, jadrami w nia bym rabal, gdybym sztuki zsiadania i brania ramy miedzy pachwine a torbe z nabialem nie wyrobil u siebie. czyli co, przy moim mikrym wzroscie rama szosy , jak dla mnie, to az 22 cale ? BTW na mtb 19 calowym sobie pomykam, na kolach 29x2.25. i na mtb rama moglaby byc 18 calowa. choc i 19  daje rade. 

pozdrawiam. 

ps. zna ktos te strone i rowerki z niej? : http://pl.sportsdirect.com/cycling/road-and-city-bikes

zobacz sobie na geometrie ramy w tym rowerze.

Jeździłem na 58 z mocnym slopingiem i bylo super, siadłem na treka alpha i 58 tam jest strasznie wysokie (rozm. jako rura pozioma c-c). Super mi sie jeździło na Cube Agree w rozm. 56, ale jest tak krotka podsiodłówka, że czułem sie troche jak na dirtowym rowerze ;p 

Przy tym wzroście będziesz się w większości ram mieścił w 54. Ale to jest takie bardzo ogólnikowe stwierdzenie. Geometria w danym rozmiarze będzie się różnić u różnych producentów.

W pierwszej kolejności kieruj się długością górnej rury a nie długością podsiodlowki.

i stwierdzili

W sensie że jak... Na oko...?

Może komuś się przyda

Chyba niewielu ;) To nie Twoja wina, ale nie ma jednego standardu określania rozmiarów ram, a różnice mogą być bardzo znaczące, 54 jednej marki wcale nie musi się równać 54 innej. No i wcale nie musi oznaczać, że podsiodłówka i rura górna mają po 54 cm (pomijam już fakt różnych sposobów mierzenia rury górnej).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...