Skocz do zawartości

[SkandiaMaraton] Kwidzyn 28-09

mant3z

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć

Ja też się wybieram, ciągle mam obawy czy z moimi oponami 700x38c (28x1,5) dam radę - ale z tego co piszecie to z piaskiem nie ma tragedii więc opon nie zmieniam.

pozdrawiam

Bartek

Napisano

Ciśnienie to najlepiej odpowiednie do wagi bikera, rodzaju ogumienia i dętki lub jej braku w oponie.

ok,

73kg, schwalbe racing ralph performance 26x2.1, dętka

Napisano

Normalnie proponowałbym 1.7 przód, 1.9 tył.

Na miękkich nawierzchniach najbardziej efektywne są niższe ciśnienia (w sensie niższej ilości mocy potrzebnej do osiągnięcia danej prędkości z uwagi na opory toczenia). Jedynie na asfalcie itp. widać zysk w tym zakresie dzięki wysokim ciśnieniom. Polecam do poczytania badania Schwalbe w tym zakresie "How to increase your speed: All about rolling resistance".

Dla nawierzchni miękkich ich zalecenia są następujące: ciśnienie rzędu 1.5 bar, opona 2.3 - 2.4". Na szutry polecają do 2.0 bar.

Jedyne ograniczenia dla niskich ciśnień to waga bikera, szerokość obręczy i opony, styl jazdy i - to ode mnie - dętka lub jej brak.

Biorąc powyższe pod uwagę, a zwłaszcza obecność dętki oraz styl jazdy amatora i trasę w Kwidzynie, moja propozycja jak wcześniej.

Napisano

Dla mnie niestety już po wyścigu.

Szykowałem się na niego, bo w końcu to u mnie w mieście, kluczowe zawody sezonu.

Przedwczoraj na trasie skandii, niedaleko Szadowa na zjeździe ktoś zrobił sobie skocznię. Nie widać było z góry, prędkość duża. Lot ze 20m i twarde lądowanie. Poobijany jestem, bolą żebra, bark i niestety złamał się obojczyk. Szkoda.

Napisano

kapec07 jak myślisz, skocznia przetrwa do maratonu czy ją usuną?

Heredot ja mam 26x2.1 NoobyNic z przodu i RacingRalph z tyłu, waga 84KG dziasiaj w błotu gliniastym cisnąłem na 2.2 Przód i 2.5 Tył. Jak jest sucho to mam 3.0 Przód i 3.2Tył.

Myślisz, że jeszcze powinienem zejść z ciśnieniem skoro trenuje w polach i piaskach nad Wisłą?

• Mod Team
Napisano

w kwestii ciśnienia - ja przy wadze ok 100 kg schodzę często poniżej 2 atmosfer. Warunkiem jest mocna opona. Np conti x-king 2.2 długo tak nie pożyła, ale będąc w górach w Kenda Kinetics przód 1,5 i tył 2,2 i błoto z piachem było mi niestraszne :)
W kwestii wyjazdu - złapałem zapalenie korzonków więc nawet się nie przygotuję, ale na początku października pewnie wyskoczę znów do Kwidzyna do siostry i pewnie zabiorę zjazdówkę. Jest coś tam do pojeżdżenia oprócz paru hopek w lasku przy strzelnicy?
Sorry że tu, ale pisałem kiedyś do ziomków, którzy w profilu podawali się za mieszkańców Kwidzyna, ale nikt mi nie odpisał.

Napisano

Jak tam Kwidzyn suchy?

N pomorzu ciężko uchwycić moment po pracy żeby nie padało, dziś trenowałem w błocie i deszczu bo od soboty nic tylko pada :(

Napisano

trasa sucha

piachy, które w lato są utrapieniem są teraz ciężkie i ubite więc jest dobrze, w niektórych miejscach może być kilka dużych kałuż ale to pikuś,

jest wilgoć radzę uważać na starcie i mecie na bruku oraz na ok. 4 km na krótkim szybkim zjeździe po nierównym bruku zakończonym ostrym zakrętem w prawo

Napisano

Błoto to było np. w Istebnej w ten weekend, nie przesadzaj ;)

Nie przesadzam, mieszkam nad wisłą, tutaj błotko jest gliniaste, opona sie z tego ciężko oczyszcza... chwila moment i cały napęd jest zaklejony.

W lesie jest znacznie lepiej ale do lasu to muszę naginać 15km asfaltem.

Napisano

trasa sucha

piachy, które w lato są utrapieniem są teraz ciężkie i ubite więc jest dobrze, w niektórych miejscach może być kilka dużych kałuż ale to pikuś,

jest wilgoć radzę uważać na starcie i mecie na bruku oraz na ok. 4 km na krótkim szybkim zjeździe po nierównym bruku zakończonym ostrym zakrętem w prawo

Zmartwiłeś mnie trochę tym brukiem, akurat mam w pobliskim lesie bruk na podjeździe, tym razem sprawdziłem zjazd właśnie brukiem po deszczu. Masakra! Na tym można wy*** niezłego gonga!

O ile przód (NoobyNic) jako tako  to tył RR tańcował sobie w najlepsze, za cholere nie umiem na tym jeździć :(

Napisano

nie martw się za wcześnie, nie jest to jakiśtrudny stromy bruk, po prostu trzeba kontrolować sytuację, ja mogę Ci radzić trzymać się prawej strony, tam jest trochę gleby tylko uważać na samym skręcie bo może wynieść na zewnatrz

Napisano

Sprawdzę sobie jeszcze na google street view... w Bytowie było podobnie, końcówka przez miasto i kwałek bruku na ostatniej prostej. Puściły mi hamulce na tym odcinku, przycisnąłem max jaki mi pozostał, miałem chyba 56~58km/h, na zakręcie który przekształcił się z asfaltu w bruk doznałem uślizgu mając RR z przodu i tyłu, całe szczęście opanowałem sytuacje i nie poleciałem w ramiona gapiów :)

Najwyżej dam z siebie max przed miastem o potem dojadę jako tako... o nic nie walczę więc lepiej zadbać o bezpieczeństwo :P

BTW jak ktoś chce uścisnąć grabę i pogadać to zapraszam, przyjadę z Tomkiem. Znajdziecie mnie na FB (mant3z@boo.pl), non stop jestem online z telefonu.

Napisano

M3 Mini 160ty, fajny deszcz na koniec :D

Jestem zadowolony bo widać u mnie znaczną poprawę!

Trasa łatwa i szybka, Susz jednak lepszy, bardziej wymagający :)

Czego się obawiałem to ten bruk w końcówce, jeszcze w dodatku deszcz pogorszył warunki. RR mi się ślizgał jak szalony z tyłu.

Napisano

no to gratuluję

ja także jestem zadowolony tym bardziej, że przed deszczem zdążyłem do mety :icon_cool:

dobrze, że było mokro bo sam widziałeś jakie piachy potrafią być w lato gdy jest sucho

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...