Skocz do zawartości

[Budowa] SingleSpeed

maciomen2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuje stworzenie roweru z przeznaczeniem na asfalt z napędem Single Speed. Rower ma być używany na przebiegi (minimum 5k sezon).

Mam problem z wyborem tylnej piasty i wolnobiegu. Otóż,

1) czy lepiej kupić piastę do ostrego koła na tył typu FlipFlop np. Novatec i założyć na to wolnobieg Dicta za 20 pare złotych,

2) czy boplight race single speed (mało wiem o tego typu konstrukcji, nie wiem co to za szerokość jest) link

3) czy lepiej normalną szosową piastę  i zastosować redukcję kasety ( różnego rozmiaru podkładki).

Korbę myślałem Strumey Archer i bym sobie jeździł na szerszym łańcuchu, który podobno jest bardziej wytrzymały.

Zależy mi na trwałości układu. Myślałem o zakupie ramy z Mielca (szerokość tylnych widełęk 120 mm) wtedy był by kłopot z piastą normalną 3 opcja (na kasetę). Rama tam jest aluminiowa.
Czy może lepiej szukać starej szosy (z odpowiednimi widełkami) i ją przerobić na własne potrzeby?

Nie mam jeszcze żadnych części, ale teraz muszę podjąć kluczowe decyzje dla tego projektu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

...

3) czy lepiej normalną szosową piastę  i zastosować redukcję kasety ( różnego rozmiaru podkładki).

...

Zależy mi na trwałości układu. Myślałem o zakupie ramy z Mielca (szerokość tylnych widełęk 120 mm) wtedy był by kłopot z piastą normalną 3 opcja (na kasetę). Rama tam jest aluminiowa.

...

Sugerował bym 3 opcję, prosto, tanio i uniwersalnie. Możesz też kupić starą piastę pod wolnobieg, tam możesz podkładkami ustawić szerokość . Zapytaj się mielca może zrobią dla Ciebie ramę z rozstawem 130.

Napisano

opcja 3 jest najrozsadniejsza jeśli chodzi o stosunek cena/ jakość (rozmawiamy o piaście). Jednak stoją w miejscu z tą ramą. Ciągle poszukuje czegoś odpowiedniego. Muszę porozmawiać z Mielcem.

Myślicie, że taki single speed będzie trwalszy niż normalne przurzutki, napinacz itp.?? Argument za single speed to kąt pod jakim pracuje łańcuch i to że jest możliwość założenia grubszego (chyba bardziej wytrzymałego).

Napisano

Przy singlu jak nie masz równej linii łańcucha to dajesz napinacz, albo przerzutka pełni jego formę. Tak szersze teoretycznie bardziej wytrzymałe. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...