RadekW95 Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Witam, widzę, że nikt nie praktykuję pewnego rozwiązanie w kwestii czyszczenia i smarowania łańcucha. O tej metodzie powiedział mi mój wujek którą on wymyślił i stosuję ją. Metoda: 1. Ściągamy łańcuch i wkładamy do butelki, po czym wlewamy(tak do 1/3 objętości) tam zużyty lub nowy olej silnikowy i ropę(olej napędowy). Szejkujemy. 2. Wylewamy tą mieszankę. Wlewamy teraz benzynę. Szejkujemy i wylewamy. 3. Bierzemy czystą butelkę, wkładamy łańcuch i wlewamy czysty olej silnikowy i ropę. Chwilę mieszamy, po czym wyciągamy łańcuch i wieszamy żeby skapał nadmiar płynu, przecieramy łańcuch do sucha i zakładamy. Płyny po szejkowaniu najlepiej zlewamy do jakiegoś pojemnika w którym będą sobie stać i czekać na następne czyszczenie. Butelka najlepsza jest z mleka 1l, taka z szerokim otworem. Praktykuję to od dłuższego czasu i moim zdaniem nie ma lepszej metody czyszczenia łańcucha i smarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Spoko, ale po co pkt 1. skoro pkt 2 wszystko rozpuści i wypłucze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekW95 Napisano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Spoko, ale po co pkt 1. skoro pkt 2 wszystko rozpuści i wypłucze? Olej silnikowy i ropa lepiej wypłukuje piasek i brud niż benzyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 To ciekawe, bo ja po szejku w czystej benzynie, mam łańcuch czysty jak nowy... Pomysł z szejkiem w oleju jest dobry, ale czasochłonny i brudny dość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narodowiec1920 Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Można tak łancuch wyczyścić w bidonie? bo nie wiem czy po wlaniu do niego ropy i benzyny po wyczyszczeniu bede mogł go wogole używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Możesz, tylko pozostanie taki dziwny posmak w ustach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 I piasek będzie między zębami zgrzytał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekW95 Napisano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Można tak łancuch wyczyścić w bidonie? bo nie wiem czy po wlaniu do niego ropy i benzyny po wyczyszczeniu bede mogł go wogole używać. Czytaj ze zrozumieniem a na dobre Ci wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 OMG, kolejny temat o tym samym - jak zwykle nagradzam punktem i zamykam... [konserwacja] czyszczenie łańcucha - sposoby [smarowanie] Zalety i wady olejów do łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.