Skocz do zawartości

[prawo] OC Dla cyklistów

szewka

Rekomendowane odpowiedzi

Problem na pewno jest bo zdarzeń z udziałem rowerów przybywa. Koszty w przypadku uszkodzenia nowego samochodu też są nie małe ale da się to załatwić inaczej. Od tego jest dobrowolność a jak ktoś nie ma to niech buli. Jak mu przyjdzie zapłacić kilka tys za naprawę to być może zmieni zdanie.

Obowiązkowe to powinno być OC w życiu prywatnym. Obejmuje sprawy mieszkaniowe (jak zalanie sąsiada), uszkodzenia przez dziecko (np. piłką wybije szybę) jak i kwestie rowerowe (choć często z wyłączeniem sportu wyczynowego). Kosz takiego ubezpieczenia na całą rodzinę to obecnie okolice 200-300zł na 3 lata.

Jak najszybcie się ożeń, zrób trójkę dzieciaków, kup malutkie mieszkanie za kredyt na całe życie - będzie sprawiedliwie.

Ironię i dobre rady zachowaj dla siebie.

Widać, ze nie wiesz w jaki sposób konstruowane są tego typu ubezpieczenia i kalkulowana składka.

Jestem przeciw obowiązkowym ubezpieczeniom tego typu , niezależnie czy by to miało być OC dla cyklistów, czy OC w życiu prywatnym.

Jest KC w myśl jego każy odpowiada za wyrządzone szkody. Koniec kropka. Jak chcesz się zabezpieczyć kupujesz. Możesz sobie nawet wykupić ubezpieczenie od różnych dziwnych rzeczy.

@arekm

A jak nie mam rodziców żyjących? Albo w ogóle od dawna prowadzę swoje własne gospodarstwo, nie posiadając nieruchomości, dzieci itd.

Dlaczego wszyscy mają płacić coś obowiązkowego.

Nie patrzcie tylko przez pryzmat własnej osoby, jeśli miałoby to być obowiązkowe dla wszystkich.

Do 10 tysi kosztuje zdaje sie 22zl za rok wiec warto.

Mimo, ze sam OC posiadam (raz jedyny chcialem go uzyc jak kamieniem spod kola rozbilem boczna szybe w aucie, to jednak sie nie udalo bo policja panu z auta i przy okazji mnie wyjasnila w czym polegal JEGO blad) jestem zdecydowanym przeciwnikiem wprowadzania tego za mus.

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team

to jednak sie nie udalo bo policja panu z auta i przy okazji mnie wyjasnila w czym polegal JEGO blad)

Z ciekawości zapytam w czym był te błąd? Strzelające kamienie z pod kół szosy to nie rzadkość dlatego też jestem ciekaw.

Każdy prędzej czy później natrafi w życiu taką sytuację która go zmotywuje do zainteresowania się pakietem OC dla rowerzysty. Przyjdzie i pora na tych najbardziej przeciwko. Chyba, że ktoś jeździ do sklepu po bułki w sobotę.

• 2 tygodnie później...

Biorąc pod uwagę chociażby fakt, że składka za oc rowerzysty stanowi większy procent sumy ubezpieczenia niż składka za oc samochodu do gwarantowanej sumy odszkodowania (ileś tam milinów euro, nie pamiętam ile, ale ogromna kwota) to faktycznie dużo.

Ale niecałe 50 rocznie to mniej niż 5 zł miesięcznie czyli mało, nawet bardzo mało i warto.

Raczej nie ma żadnego przełożenia, to zupełnie różne produkty i chyba żaden ubezpieczyciel nie łączy ich ze sobą.

O ile nie są powiązane przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny... Roczna składka w wysokości 50 zł nie jest kwotą astronomiczną, ale kiedy pomyślę że za samochód płacę 330 zł i porównam zagrożenie jakie sprawiam poruszając się po drodze rowerem i samochodem, to sądzę, że te 50 zł to wcale nie tak mało, tym bardziej że większość z nas jeździ rowerem sezonowo. Uważam, że lepiej by było, gdyby zaczęto egzekwować obowiązek posiadania oświetlenia i kasku podczas jazdy rowerem (zdaje się, że tego ostatniego ciągle nie ma).

Zastanawiam się, kiedy ludzie wpadną na pomysł, że OC przede wszystkim raduje tyłek sprawcy a nie poszkodowanego. Poszkodowany zawsze dostanie odszkodowanie: w sposób polubowny (oświadczenie i zgłoszenie szkody) lub przed sądem. Osobiście nie chciałbym być w skórze rowerzysty, który nie mając OC położy się na bok jakiegoś droższego pojazdu... Takie coś może zaboleć finansowo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...