szewka Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Witam ! Wszystko opisane w tym artykule : http://finanse.wp.pl/kat,1033803,title,OC-dla-rowerzystow-bedzie-obowiazkiem,wid,15944630,wiadomosc.html?ticaid=1113ad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Była już dyskusja na podobny temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/110492-ubezpieczenie-czy-ubezpieczasz-si%C4%99/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewka Napisano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2013 tylko ze tu jest artykuł o obowiązkowym oc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziam Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 pomysł na nowy geszeft .bezpieczeństwo to dla nich frazesy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Problem na pewno jest bo zdarzeń z udziałem rowerów przybywa. Koszty w przypadku uszkodzenia nowego samochodu też są nie małe ale da się to załatwić inaczej. Od tego jest dobrowolność a jak ktoś nie ma to niech buli. Jak mu przyjdzie zapłacić kilka tys za naprawę to być może zmieni zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Obowiązkowe ubezpieczenie drastycznie ograniczyło by swobodę poruszania się i tym samym drastycznie spadła by liczba rowerzystów. Osobiście mam wykupione ubezpieczenie i uważam, że nadal powinno być dobrowolne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Obowiązkowe to powinno być OC w życiu prywatnym. Obejmuje sprawy mieszkaniowe (jak zalanie sąsiada), uszkodzenia przez dziecko (np. piłką wybije szybę) jak i kwestie rowerowe (choć często z wyłączeniem sportu wyczynowego). Kosz takiego ubezpieczenia na całą rodzinę to obecnie okolice 200-300zł na 3 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 @arekm Taa, no jasne. Mam 19 lat, zero domu, mieszkania i innych nieruchomości, brak dzieci, nikogo nie mogę zalać, nie mam zwierząt itd. Za co mam płacić i na wypadek czego? Np. za innych , po to chyba by mieli niższą składkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Za co mam płacić za innych , po to chyba by mieli niższą składkę Jak najszybcie się ożeń, zrób trójkę dzieciaków, kup malutkie mieszkanie za kredyt na całe życie - będzie sprawiedliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 @BikoBiko: Płaci np. jeden z rodziców obejmując ubezpieczeniem całą rodzinę. Ogólnie jeśli już mieli by przepychać obowiązkowe OC to wolał bym tego typu, a nie stricte dla rowerzystów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Artykuł zamieszczony na wp tylko po to, żeby rozgrzać dyskusję (zresztą oni coś takiego publikowali już kilka razy), bo konkretów w nim żadnych. Temat na forum był już wałkowany i nie ma sensu powielać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Jak najszybcie się ożeń, zrób trójkę dzieciaków, kup malutkie mieszkanie za kredyt na całe życie - będzie sprawiedliwie.Ironię i dobre rady zachowaj dla siebie.Widać, ze nie wiesz w jaki sposób konstruowane są tego typu ubezpieczenia i kalkulowana składka. Jestem przeciw obowiązkowym ubezpieczeniom tego typu , niezależnie czy by to miało być OC dla cyklistów, czy OC w życiu prywatnym. Jest KC w myśl jego każy odpowiada za wyrządzone szkody. Koniec kropka. Jak chcesz się zabezpieczyć kupujesz. Możesz sobie nawet wykupić ubezpieczenie od różnych dziwnych rzeczy. @arekm A jak nie mam rodziców żyjących? Albo w ogóle od dawna prowadzę swoje własne gospodarstwo, nie posiadając nieruchomości, dzieci itd. Dlaczego wszyscy mają płacić coś obowiązkowego. Nie patrzcie tylko przez pryzmat własnej osoby, jeśli miałoby to być obowiązkowe dla wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewka Napisano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2013 No dobra... A powiedzcie czy taka osoba jak ja (18lat) powinna mieć to OC ? jeżeli nie mam własnego domu itp. czy warto "inwestować" w tego typu rzecz ? w moim wypadku ? ?Jeżdżę dość dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 1 Września 2013 Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Do 10 tysi kosztuje zdaje sie 22zl za rok wiec warto. Mimo, ze sam OC posiadam (raz jedyny chcialem go uzyc jak kamieniem spod kola rozbilem boczna szybe w aucie, to jednak sie nie udalo bo policja panu z auta i przy okazji mnie wyjasnila w czym polegal JEGO blad) jestem zdecydowanym przeciwnikiem wprowadzania tego za mus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 23 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2013 to jednak sie nie udalo bo policja panu z auta i przy okazji mnie wyjasnila w czym polegal JEGO blad) Z ciekawości zapytam w czym był te błąd? Strzelające kamienie z pod kół szosy to nie rzadkość dlatego też jestem ciekaw. Każdy prędzej czy później natrafi w życiu taką sytuację która go zmotywuje do zainteresowania się pakietem OC dla rowerzysty. Przyjdzie i pora na tych najbardziej przeciwko. Chyba, że ktoś jeździ do sklepu po bułki w sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Akurat byl to teren budowy, nie bylo zakazu wjazdu ani parkowania, tluczen luzem lezal tam kilka miesiecy, bez robot. Nikt sie nie czepial bo prace mieli kontynuowac za kilka miesiecy dopiero a zawsze to kilka miejsc do parkowania wiecej na zamknietej drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Czy ktoś z mających OC na rower może wyjaśnić jak to działa? Czy i ewentualnie jaki wpływ ma posiadanie tego ubezpieczenia na OC samochodu? Czy uznanie szkody i wypłacenie odszkodowania z polisy będzie miało przełożenie na zwyżkę składki OC posiadanego przeze mnie samochodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxim Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Z całą pewnością nie będzie miało. Jest to zupełnie inna umowa, polisa i warunki ubezpieczenia. OC dla rowerzystów jest tanie i zdecydowanie warto je posiadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Raczej nie ma żadnego przełożenia, to zupełnie różne produkty i chyba żaden ubezpieczyciel nie łączy ich ze sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 ...OC dla rowerzystów jest tanie i zdecydowanie warto je posiadać. Uważam, ze OC dla rowerzystów - dokładnie taki produkt, który mają w ofercie PZU i bodajże Warta jest stosunkowo dużo droższe niż OC dla pojazdów mechanicznych. Wystarczy porównać zakres OWU i sumy gwarancyjne oraz składki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxim Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Biorąc pod uwagę chociażby fakt, że składka za oc rowerzysty stanowi większy procent sumy ubezpieczenia niż składka za oc samochodu do gwarantowanej sumy odszkodowania (ileś tam milinów euro, nie pamiętam ile, ale ogromna kwota) to faktycznie dużo. Ale niecałe 50 rocznie to mniej niż 5 zł miesięcznie czyli mało, nawet bardzo mało i warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Raczej nie ma żadnego przełożenia, to zupełnie różne produkty i chyba żaden ubezpieczyciel nie łączy ich ze sobą. O ile nie są powiązane przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny... Roczna składka w wysokości 50 zł nie jest kwotą astronomiczną, ale kiedy pomyślę że za samochód płacę 330 zł i porównam zagrożenie jakie sprawiam poruszając się po drodze rowerem i samochodem, to sądzę, że te 50 zł to wcale nie tak mało, tym bardziej że większość z nas jeździ rowerem sezonowo. Uważam, że lepiej by było, gdyby zaczęto egzekwować obowiązek posiadania oświetlenia i kasku podczas jazdy rowerem (zdaje się, że tego ostatniego ciągle nie ma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Dlatego mozna wziac na pol roku za pol ceny. Jesli dobrze pamietam to 11zl kosztuje 10 000 dla OC i podobnie NNW. Czyli za 44zl mozemy miec OC do 40 000 badz OC do 20 000 i NNW do 20 000zl. To oplata roczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Zastanawiam się, kiedy ludzie wpadną na pomysł, że OC przede wszystkim raduje tyłek sprawcy a nie poszkodowanego. Poszkodowany zawsze dostanie odszkodowanie: w sposób polubowny (oświadczenie i zgłoszenie szkody) lub przed sądem. Osobiście nie chciałbym być w skórze rowerzysty, który nie mając OC położy się na bok jakiegoś droższego pojazdu... Takie coś może zaboleć finansowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Dokladnie. To dupochron dla rowerzysty a nie innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.