Wajcha Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Witam was bardzo serdecznie. Kolega zaraził mnie kolarstwem górskim. Aktualnie myślę nad rowerem na przyszły sezon. Mam dosyć ciekawy pomysł na rower. Biorę pod uwagę chyba tylko ramę sztywną. Wiele osób piszę, że lepiej zaczynać na HT, bo technika itd. itd. Wolę się nauczyć na HT, a potem kupić Stab'a/Gamblera. A więc podam niżej specyfikacje wymyślonego roweru. Jeśli zostanę przy Shimano, to jakie tarcze do tego? Bardzo was proszę o ocenienie tego i doradzenie w paru kwestiach. Rama: NS Bitch Wideł: RS Domain 318 ( i tutaj pierwsze pytanie, 160 czy 180mm skoku wybrać? ) Koła: Fortressy + Novatec 41/42SB + Schwalbe Big Betty 2.5 Hamulce: Shimano Deore M596 ( Czy one będą wystarczające do HT i późniejszego full'a? Jakaś propozycja w porównywalnej cenie od Avida? Dodam, że bardzo pasuję mi skok klamki w Shimano. Kolega ma, jeździłem, bardzo mi się podobają. Słyszałem, że zaciski lubią pękać. To prawda? ) Napęd: Sram x4/x5, truvativ holzfeller, HG40 Napinacz: ( Tutaj jestem kompletnie zielony. Doradźcie coś w rozsądnej cenie do takiego roweru ) Kokpit: Funn Fatboy 785mm. Jaki mostek i stery do tego? Lepiej kupić stery na 1,5" czy na 1, 1/8"? Wiem, że to jest zależne od ramy i rury sterowej amortyzatora. Gripy: ( Tutaj również nie bardzo się orientuję. Dobrze byłoby gdyby były skręcane. Doradźcie ) Pedały: ( Myślę nad czymś od HT. Polecicie jakiś konkretny model oczywiście w cenie adekwatnej do ceny roweru? ) Sztyca, siodło: ( Przyznam się, że nie wiem. Średnica sztycy ma wynosić 27,2mm. Doradźcie coś ) Za okazaną pomoc z góry wam dziękuję. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Roonin Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 · Ukryte przez safian, 2 Września 2013 - Brak powodu Ukryte przez safian, 2 Września 2013 - Brak powodu http://www.dh-zone.com/forum/
koziat Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 jeżeli chcesz ramę stalową zamiast bitcha szuka surge ale i tak osobiście stawiał bym na horneta, 160do sztywniaka to aż nad, napinacz dartmoor blade tani i dobry, hamulce nigdy w życiu shimano, szukaj formuli rx lub avidów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.