Mod Team Maniak Napisano 5 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Miałem kiedyś historię z hayesami nine, po skróceniu przewodu i założeniu "oryginalnej" oliwki, wyjechałem na ulicę żeby sprawdzić jak hamuje, przycisnąłem i nagle puf przewód wystrzelił z klamki rozbryzgując dot'a pięknym pióropuszem.. no nic pomyślałem że coś zrobiłem źle.. druga oliwka, drugie podejście, tym razem już w domu, niby naciskam, naciskam i ok, no to pomyślałem że przyduszę tak jak czasem w sytuacjach awaryjnych i nagle przewód trzask znowu wystrzelił z klamki... Wniosek? Hamulce do d.... Ale ale skoro wcześniej działały? Wydobyłem starą oliwkę z uciętego przewodu, zamontowałem.. i ? Działało idealnie przez lata... Teoretycznie oliwka była oryginalna, od dystrybutora, teoretycznie do tego modelu a z jakiegoś powodu nie działała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 U mnie w hujesach trail które obecnie użytkuje przewód wystrzelal z klamki gdy nakrętka przy klamce była zbyt słabo przykręcona . Była do pierwszego większego obrotu a jest prawie cała tak że zostało z 3 zwoje gwintu i działa już długi czas okej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 No więc tak dzisiaj doszły do mnie niby oryginalne końcówki od pana Sebastiana z Extremebike, i o dziwo kształt baryłki różni się od tego co miałem w hamulcach - wtf !?. Pstryknę jutro fotkę dla porównania. Nowa końcówka jest tak jakby bardziej ostra z jednej strony, dodatkowo ma przetoczenie, którego baryłka, która była na starym przewodzie nie miała... . Coraz bardziej zastanawia mnie fachowość Extremebike - poza tym na plus muszę tym razem ocenić kontakt z panem Sebastianem, który nie zlał mnie a szczegółowo wszystko wytłumaczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 6 Września 2013 Udostępnij Napisano 6 Września 2013 >>>doooopy<<<< nie tolerujemy na forum takich słów! mrmorty Przepraszam, że sie wtrącam i odrobinę nie na temat - a to niby dlaczego? Słowo nic nie wyszło (o, jednak cenzura) zostało publicznie i oficjalnie użyte już przez Melchiora Wańkowicza w „Karafce La Fontaine’a” i jakoś nikomu korona z głowy nie spadła. Chyba, że modowi idzie o zniekształcenie, czyli "dooopa" zamiast po prostu i po polsku "nic nie wyszło (cenzura)":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Hamulce zrobione, problemem według mnie była na odwrót zamontowana baryłka (ostrą końcówką miałą być do śrubki dociskowej a była na odwrót, stąd przewód giął się). Mimo to niesmak do hamulców pozostał i idą na sprzedaż - jeżeli ktoś byłby chętny na hample o wadze < od XTR kontakt na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Masz obiecane zdjęcia? Pstryknę jutro fotkę dla porównania. Nowa końcówka jest tak jakby bardziej ostra z jednej strony, dodatkowo ma przetoczenie, którego baryłka, która była na starym przewodzie nie miała... . No nie wiem, czy ktokolwiek chciałby kupić te hamulce po tym co tutaj napisałeś. BTW. Poza tym samodzielny montaż hamulców podnosi koszt zakupu - osprzęt do odpowietrzania, płyny. Jak Ciebie słucham to widać, że pracujesz w serwisie. Próbujesz nadać serwisowi rowerów nadprzyrodzonych zdolności. Wszystko można robić we własnym zakresie. Ta teoria, że samemu jest drożej może być prawdziwa (i to i tak nie zawsze) jeżeli zakładamy, że kupujemy wszystko oryginalne jak producent każe co jest bzdurą i naciąganiem ludzi, że np. płyn, smar czy cokolwiek innego może być tylko oryginalny, bo inaczej grozi to wybuchem atomowym. Popieram Maniak'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Jak Ciebie słucham to widać, że pracujesz w serwisie. Próbujesz nadać serwisowi rowerów nadprzyrodzonych zdolności. Wszystko można robić we własnym zakresie. Problem w tym,że nie każdy chce lub potrafi . Lub po prostu wychodzi z załozenia,ze od tego jest serwis ,żeby z niego korzystać. Poza tym z lektury ( nawet pobieżnej ) naszego Forum wynika,że coraz większa grupa rowerzystów korzysta z serwisu - bo tak jest łatwiej i czyściej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Niestety to prawda, ale nie od tego jest forum, żeby radzić komuś, aby wybrał się do serwisu. Wygląda na to, że propaganda producentów działa. Chodzi mi o np. takie teksty: "te prace może przeprowadzać tylko wykwalifikowany mechanik" i bla bla bla. Robi się off top. Koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Jak Ciebie słucham to widać, że pracujesz w serwisie. Nie "słuchasz" mnie Co wychodzi taniej: kupić w sklepie cały, przygotowany do montażu hamulec z przyciętym do Twoich potrzeb przewodem (zakładamy że sprzedawca umie i chce prawidłowo odpowietrzyć hamulec), czy dostać go w częściach - zaciski, przewody, końcówki, klamki i do tego kombinować/kupować zestaw odpowietrzający plus płyn? Warto byłoby uwzględnić w tym momencie posiadanie lub nie umiejętności wykonania tego zabiegu - jednym wystarczy papierowa instrukcja, innym informacje na forum a komuś trzeciemu film instruktażowy - a czwartej osobie brak odwagi mimo tego, by wykonać taki montaż. Do tego powinieneś mieć na uwadze że niektórzy nie chcą zamienników i czują się pewniej stosując "oryginalne" płyny, np DOT "Avida", czy "mineralny Shimano". Ta "teoria" nie jest możliwa - to prawda - czyba że te wszystkie dodatki dostaniesz w prezencie, lub je posiadasz. Zazwyczaj jednak ktoś początkujący nie ma nic z dodatków. Niestety to prawda, ale nie od tego jest forum, żeby radzić komuś, aby wybrał się do serwisu. Nie, forum jest od tego by sugerować ludziom różne rozwiązania a nie od tego żeby odstraszać ich od serwisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Właśnie podstawowym kryterium jest cena , zestaw do odpowietrzania, płyny wiedza i czas kosztują. Jeżeli sami to posiadamy ok można działać, jeżeli jednak nie samo kupowanie na raz jest bez sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.