Skocz do zawartości

[Wózek] jaka długość do 11-34t.

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Witam.

Było sporo tematów, z cyklu mam 3 rzędy w korbie kasetę 11-34 i jaki wózek kupić GS czy może jednak SGS ? Ostatnio grzebałem u siebie przy napędzie i zaobserwowałem małą ciekawostkę.

Na początek troszkę teorii, nie wiem czy to są dokładnie poprawne wartości ale:

- SS ma pojemność 29t

- GS ma 33t

- SGS aż 45t.

Takie wartości można znaleźć w internecie. U mnie pojemność napędu wynosi 43t. Bohaterem odcina zaś jest Sram X9 GS (75mm) 2010r.

70rp.jpg

Jak widać na załączonym obrazku jest GS.

hnii.jpg

Przełożenie 1x9, jak widać łańcucha nie jest za dużo, w sam raz rzekłbym.

Ostatnio jak wspominałem regulowałem napęd przy biegach 2 i 3 bo tam mam troszkę zgrzytów bo mam coś krzywo ... i ciekawego wpadło mi w oko ... a no, ze jak myślałem wcześniej max mogę wrzucić 3x3 bo z 2 już mi łańcuch nie zeskoczy bez pomocy reki a na jedynce coś by sie urwało ... jednakże, wrzuciłem 3x2, 3x1 i jeszcze był luz ...

4l0l.jpg

Pojemność mojego napędu 43, pojemność mojej przerzutki 33 ... to 10t różnicy a jednak to działa jak widać.

Pisze o tym bo każdy kto ma wózek do 75mm (80mm już by chyba sie nie wszedł ale pewnie by dął rade przy 11-32) spokojnie może wziąć kasetę o do niedawna największej rozpiętości 11-34t.

Przerzutka w tym ustawieniu działa dobrze, lekko i nic nie zgrzyta ani nie ociera. Nie żebym z tego korzystał :P

No cóż, mój Sram X0, średni wózek, przy łańcuchu skróconym według instrukcji - czyli + 2 ogniwa - jedno wewn. i drugie zewn. i pojemności napędu 45 z (przód 44-32-22, tył 34-11) - wybiera tak tak samo :) nic nie wisi o dziwo ... obsługa całej kasety bezproblemowo z każdej zębatki korby....

Z jakiej okazji sprężyna ma dostawać po dupie ? przerzutka spokojnie obsługuje zębatkę 34z w kasecie i tarczę 44z w korbiej, problem jest w pojemności napędu, czyli,że może nie wybierać łańcucha przy 22 przód 11 tył (ale wybiera) ... przecież jeśli zastosował byś tarczę 50z z przodu do kasety 34z też by chodziło z dobrze dobranym łańcuchem ... prawdopodobnie jednak taką rozpiętość obsłużą tylko przerzutki Sram  ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...