RuinPL Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 Witam, Wstęp: Stoję przed decyzją zakupu nowej ramy do roweru. Mam z tym ostry dylemat, ponieważ chętnie bym wypróbował ten cały karbon, tym bardziej, że ostatnio na forum krążą plotki, że jest jakiś chiński dostawca, który oferuje dobrą jakość za rozsądną cenę. Jest jednak rzecz, która mnie od karbonu odwodzi a mianowicie wyprawy rowerowe (z sakwami) w których biorę co jakiś czas udział. Problem jest taki, że jeszcze nie widziałem ramy karbonowej z możliwością zamontowania tradycyjnego bagażnika i podejrzewam, że nie spotkam. Oczywiście, istnieje możliwość kupienia ramy karbonowej pod "górala" i nabycia innej tańszej ramy z możliwością zamontowania bagażnika... Z tym że taka rama musiałaby mieć identyczną (powiedzmy) geometrię a druga rzecz to to, czy faktycznie ma sens kupowanie całej ramy tylko po to aby móc na niej zamontować bagażnik? Tym bardziej, że wybiegając w przyszłość planuję jeszcze zaopatrzyć się w kolarzówkę i nagle zaczyna się robić sporo tych ram. Myślę więc, że rozsądnie będzie się zaopatrzyć w dobrą ramę aluminiową z możliwością zamontowania bagażnika (bo z kolei składanie całego roweru trakkingowego też raczej nie wchodzi w grę bo będę miał już sporo wydatków związanych ze samą zmianą ramy w aktualnym rowerze...). Temat główny: Tak więc na ten moment jestem zainteresowany ramą Cube LTD. Jest jednak rzecz która nie daje mi spokoju a mianowicie jej specyfikacja. Na podanej stronie allegro nie widnieje żadna informacja z którego roku jest ów rama i tak na dobrą sprawę to nie ma wielu szczegółowych informacji na jej temat. Pytania do Was mam takie: Co wpływa na barwy ramy (bo w ogóle tego nie ogarniam. Domyślam się, że jednym z czynników jest rok produkcji ale jak wpisuję w grafikę googla Cube LTD disc to wyskakuje mi masa rowerów o różnym wyglądzie i nie wiem o co kaman). Czy orientujecie się z którego roku jest ta rama? (Jeśli tak to skąd bierzecie takie informacje lub po czym to rozpoznajecie? Bo nawet na oficjalnej stronie Cubea nie mogę znaleźć takiej informacji. Jeśli bierzecie te info z jakiejś za######istej stronie to dajcie proszę namiary na nią, żeby na przyszłość zaoszczędzić zbędnych pytań...) Czy wiecie ile waży ta rama??? (Bo tej informacji tez nie moge nigdzie znaleźć. W ogóle mam problem ze znalezieniem jakiejkolwiek informacji na temat wagi samej ramy jakiegokolwiek modelu Cube, którymi się interesowałem - wszędzie podają ile waży cały rower...) Czy macie może jakieś sugestie, w jaki inny sposób mógłbym rozwiązać moje dylematy? PS. Dodam, ze mam 196 wzrostu co może być przydatne jeśli będziecie chcieli pomóc w wyborze jakiejś innej ramy czy coś. Bo z tego co widzę to na rynku nie ma super dużego wyboru ram w rozmiarze 22" - 23"... Za waszą pomoc będę bardzo wdzięczny . Pozdrawiam serdecznie.
gastechnic Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 Grafika zgadza się z modelem LTD z 2012 r. http://www.bikekatalog.pl/2012/rowery/407/foto:2/ Wymiary chyba takie same, jak w 2011. http://www.bikekatalog.pl/2011/rowery/312/foto:4/ Waga, strzelam -2000-2050 g
RuinPL Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 Dzięki za zainteresowanie moim tematem . Dobrze. Z tego co widzę to rama którą podesłałeś to Cube LTD Race a tamten to zwykłe LTD i czy to faktycznie można ze sobą połączyć? Z resztą tamten ma niebieskie akcenty a ten z allegro szare. Powiem szczerze, że mam pewną teorię, że kolor ramy jest w jakiś sposób zależny od jej rozmiaru. Wysnułem to w momencie, kiedy interesowałem się ramą Cube Reaction i pisałem do sprzedawcy na allegro, czy ma ramę w rozmiarze 22" - 23" okazało się, że ma ale jest ona w zupełnie innej kolorystyce niż ta którą widziałem uprzednio. Powiedział mi też, że nie robią ramy w tym rozmiarze w innej kolorystyce... Opierając się na wypowiedzi tego sprzedawcy wywnioskowałem właśnie takie cuda ale fajnie by było znaleźć potwierdzenie tego... Mówisz, że na oko waży 2000 - 2050 g. No właśnie na oko dla mnie też waży około 2 kilo ale jak wielu tutaj doskonale wie 50 g w jedną 50 g w drugą nie jest bez znaczenia %D. I szczerze mówiąc raczej mam cichą nadzieję, że ona mogłaby ważyć około 1700 g bo 2 kilo to już jednak sporo jest... Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.