Skocz do zawartości

[Klocki hamulcowe v-brake] Klocki twarde/miękkie - różnica przy hamowaniu

Dorszu

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma jakichś szczególnych wytycznych. Twarde klocki stosujesz jak chcesz mieć ostre hamulce (słaba modulacja siły hamowania), ale musisz liczyć się z piskiem oraz szybszym zużyciem obręczy. Miękkie klocki przydają się w deszczu i przy potrzebie/chęci posiadania mniej ostrych hamulców (dużej modulacji). No i przede wszystkim miękkie klocki oszczędzają obręcz, gdyż zużywają się stosunkowo szybko.

Mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Obecne klocki mam tak miękkie, że widać jak się poddają pod naciskiem ramienia. Nie zapiszczały ani razu, a jeździłem w różnych warunkach. Poza tym to nawet jest logiczne. Co ma wpadać w wibracje, skoro miękki klocek tłumi drgania.

Z tłumieniem racja, na chłopski rozum tak powinno być. Ale miałem oryginały tektro, w sumie na 1 kole mam nadal, klocki twarde (pył z nich zawierał bardzo drobne opiłki metalu), w deszczu po godzinie brak jakiegokolwiek spowalniania - ale do sedna - nie zapiszczały ani razu.
Na drugim kole mam kellys'y dwuskładnikowe, ale dotykając obydwa wyroby wyraźne czuć, że obie mieszanki kellys'ów są miękksze od tektro i piszczą dość mocno, ale hamują na mokrym.

W zeszłym roku jeździłem na czerwonych Clarks'ach. Ogólnie uznawane są za miękkie klocki, ale między czerwoną a czarną mieszanką jest przepaść jeżeli chodzi o miękkość. Z pewnym zastrzeżeniem. Używałem do tej pory wymiennych wkładów. Teraz mam zapas kocków pełnych. Być może pod koniec sezonu będę zmieniał na czerwone. Zobaczymy jak sprawują się pełne.

Ludzie mówią, że piszczą i że problemem jest fakt, ze to są wkłady, a nie pełne klocki. Oczywiście jest to nieprawda - przetrenowane, na różnych kolorach. Jedyna różnica - mam wrażenie że we wkładach jest mniej materiału, więc szybciej się zużywają. Poza tym wiecznie ich nie można trzymać. Śruby jednak rdzewieją i po pewnym czasie warto by wymienić także oprawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...