Skocz do zawartości

[V-brake] Zmiana z tarczówki na coś cichego

Baikal

Rekomendowane odpowiedzi

mam już dosyć hałasów które wydaje to moje ustrojstwo, kilka dni temu rozebrałem hamulce wypucowałem w acetonie technicznym + leżakowały w nim, wygładziłem papierem i po przejechaniu 10km dalej mnie dreszcze przechodzą jak hamuje - w warunkach +23 stopnie i kompletna susza ani grama wody błota - szosa dzieje się tak z przodem i tyłem - tył jakoś przeżyje bo rzadko używam. (większość wątku o konserwacji, i o tym jak zlikwidować hałas)

co posiadam:

6trg.th.jpg

hsoz.th.jpg

wygląd tarczy:

yyia.th.jpg

klamko-manetki:

xu5b.th.jpg

znalazłem też takie klocki jak mam, niestety nie znalazłem żadnej innej wersji, podejrzewam, że mój rower jest na tyle stary, że tego modelu może nie być:

http://hurtowniarowerowa.com/index.php?id_product=9053&controller=product

mocowanie:

pnzn.th.jpg

felga:

o9dm.th.jpg

Zastanawiałem się nad - tylko znalazłem je w dziale rowerów górskich - ale chyba mocowanie to samo i wielkość?

Shimano BR-M590

TEKTRO 855 ALU

klocki:

MERIDA MD-003

Author ABS-3CC-P

powinny pasować?

do tego jakaś linka + pancerz ale z tego co zdążyłem wyczytać i poszukać to dosyć tanio można mieć.

czy może jakiś inny zestaw - w planach jest przedni hamulec - za około tydzień (no chyba, że jakaś aukcja będzie ciekawa)

Dzisiaj trochę już miarka się przebrała jechałem sobie wałem koło rzeki i przy rozlewisku stała sobie czapla siwa, plan był podjechać pstryknąć fotkę (jeszcze nie dorobiłem się lustra z jakimś teleobiektywem) więc robię fotki małpką lub telefonem zazwyczaj są to jakieś pomniki kościoły które nie uciekną :), starałem się lekko przyhamować więc zacząłem już dalej- myślałem, że jakiegoś potwora z bagien obudzę

fotki robione telefonem, nie ma problemów z dokładniejszymi jak czegoś brak

Linkę i pancerz to możesz wykorzystać tą którą masz (no chyba, że jest postrzępiona czy zatarta) , hamulce - raczej Deore, tym bardziej, że w zestawie są już klocki i to z szufladkami (no chyba, że hamulce to są używki bez klocków)...

Moje doświadczenie jest takie, że v-brakei, nawet nowe i wyregulowane zawsze wyją kiedy jest wilgotno.

To czy wyją czy nie zależy w głównej mierze od ich twardości. Trenowałem różne. Od super miękkich do super twardych. Weź sobie np zielone Clarks'y do ceramicznych obręczy i załóż na alu... Nie opanujesz piszczenia...  

Moja żona miała jakieś v-brake, potem deorki i obie opcje były cicho. Ja mam w szosie zwykłe kloce Shimano i też jest cisza. W żadnym rowerze z tarczówkami takiej ciszy nie miałem gdy było mokro. Przy obręczowych heblach zawsze. Doskonale rozumiem założyciela tematu. 

Masz klamkomanetki Shimano, dorzuć hamulce S i będziesz zadowolony. Łatwo je regulować, dają dobre, "twarde" uczucie przy docisku klocka do obręczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...