Baikal Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 mam już dosyć hałasów które wydaje to moje ustrojstwo, kilka dni temu rozebrałem hamulce wypucowałem w acetonie technicznym + leżakowały w nim, wygładziłem papierem i po przejechaniu 10km dalej mnie dreszcze przechodzą jak hamuje - w warunkach +23 stopnie i kompletna susza ani grama wody błota - szosa dzieje się tak z przodem i tyłem - tył jakoś przeżyje bo rzadko używam. (większość wątku o konserwacji, i o tym jak zlikwidować hałas) co posiadam: wygląd tarczy: klamko-manetki: znalazłem też takie klocki jak mam, niestety nie znalazłem żadnej innej wersji, podejrzewam, że mój rower jest na tyle stary, że tego modelu może nie być: http://hurtowniarowerowa.com/index.php?id_product=9053&controller=product mocowanie: felga: Zastanawiałem się nad - tylko znalazłem je w dziale rowerów górskich - ale chyba mocowanie to samo i wielkość? Shimano BR-M590 TEKTRO 855 ALU klocki: MERIDA MD-003 Author ABS-3CC-P powinny pasować? do tego jakaś linka + pancerz ale z tego co zdążyłem wyczytać i poszukać to dosyć tanio można mieć. czy może jakiś inny zestaw - w planach jest przedni hamulec - za około tydzień (no chyba, że jakaś aukcja będzie ciekawa) Dzisiaj trochę już miarka się przebrała jechałem sobie wałem koło rzeki i przy rozlewisku stała sobie czapla siwa, plan był podjechać pstryknąć fotkę (jeszcze nie dorobiłem się lustra z jakimś teleobiektywem) więc robię fotki małpką lub telefonem zazwyczaj są to jakieś pomniki kościoły które nie uciekną , starałem się lekko przyhamować więc zacząłem już dalej- myślałem, że jakiegoś potwora z bagien obudzę fotki robione telefonem, nie ma problemów z dokładniejszymi jak czegoś brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Linkę i pancerz to możesz wykorzystać tą którą masz (no chyba, że jest postrzępiona czy zatarta) , hamulce - raczej Deore, tym bardziej, że w zestawie są już klocki i to z szufladkami (no chyba, że hamulce to są używki bez klocków)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Dobre szczęki to tylko połowa sukcesu, druga to klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 w tym wypadku 99% sukcesu leży w prawidłowym ustawieniu klocków i ich jakości. Klamki i ramiona hamulców mają się nijak do głośności pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorszu Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Moje doświadczenie jest takie, że v-brakei, nawet nowe i wyregulowane zawsze wyją kiedy jest wilgotno. Także jadąc w porannej mgle na Wisłą też raczej nie ma szans na bezgłośne podjechanie do czapli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Moje doświadczenie jest takie, że v-brakei, nawet nowe i wyregulowane zawsze wyją kiedy jest wilgotno. To czy wyją czy nie zależy w głównej mierze od ich twardości. Trenowałem różne. Od super miękkich do super twardych. Weź sobie np zielone Clarks'y do ceramicznych obręczy i załóż na alu... Nie opanujesz piszczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Moja żona miała jakieś v-brake, potem deorki i obie opcje były cicho. Ja mam w szosie zwykłe kloce Shimano i też jest cisza. W żadnym rowerze z tarczówkami takiej ciszy nie miałem gdy było mokro. Przy obręczowych heblach zawsze. Doskonale rozumiem założyciela tematu. Masz klamkomanetki Shimano, dorzuć hamulce S i będziesz zadowolony. Łatwo je regulować, dają dobre, "twarde" uczucie przy docisku klocka do obręczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Ja ostatnio założyłem czrne klocki Clarks. Są bardzo miękkie. Ani pisną, mimo różnych warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 nie tak miękkie, jak czerwone. I o dziwo, jakoś dają radę zimą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Na czerwonych też jeździłem i mam wrażenie że są ciut twardsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorszu Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Czy to zatem oznacza, że im twardsze, tym głośniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 W ogólności tak, w szczególności muszą być poprawnie wyregulowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.