Skocz do zawartości

[Kierownica] Dobranie kierownicy do mtb.

Gość Goral96

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Goral96

Witam. Jeżdżę mtb po szosie i go przerabiam na bardziej szosowego. Chcę zmienić kierownicę, na aluminium, krótszą i prostą. Bo moja ma 600mm i jest krzywa ( wiecie o co chodzi). Ile bym musiał wydać na kierownicę i jaką szerokość polecacie ? Bo puki co to jest dla mnie za szeroka dużo.

Gość Goral96

Hmm przecież ja mam kierownicę giętą 600mm, to prosta 580mm to nie jest wielka różnica, a wolałbym mieć trochę krótszą. Kupię i tak, bo chcę alu i zdecyduję wtedy :P

Gość Goral96

mimo wszystko wolał bym mieć dłonie troszke szerzej nisz szerokość barków, masz więkrzą kontrole nad rowerem

Z pewnością, ale żeby dłonie, nadgarstki były prosto , a niewychodziły na zewnątrz, jak kierownica jest za szeroko.

Gość Goral96

Kierownica jak kierownica. Z MTB szosy i tak nie zrobisz, a im węższa kierownica, tym mniejsza kontrola nad rowerem, więc pakować się w 560 czy mniej nie ma większego sensu. 

To jest 585.. A czemu nie zrobię ? Jeśli chcę jechać z ciężkimi sakwami, to właśnie mtb przerobione na szosę sprawi sie lepiej :)

Gość Goral96

Widzę, że 585mm. Miałem na myśli docinanie. IMHO 560mm to (przy sensownej długości mostka) wartość poniżej której jazda przestaje być komfortowa.

A do jazdy z sakwami kupuje się trekkinga. 

Jakbym miał tyle kasy, żeby mieć na treninga dobrego, a nie na przeróbkę mtb, to byłoby dobrze :D A z resztą każdy ma swoje przekonania i tego nie zmienimy, ale co do kierownicy, to się zgodzę - za bardzo nie przesadzać, z przecinaniem :)

Gość Goral96

Jeśli zamierzasz dawać rogi, to 580mm minimum. Mi fajnie się jeździło na 560mm, ale chcę rogi i trochę krótkawo teraz.

Mam 600mm i rogi, a teraz chcę mieć 580 - 585 i też rogi :D Bo jak się wspina z rogami, to nie jest aż tak fajnie i wygodnie, z krótką kierownicą :P Ja bym wcale nie zmieniał tej kierownicy, gdyby chodziło tylko o długość, bo bym przyciął i git. Ale chodzi o to, że mam stal i giętą, a chcę alu i prostą :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...