Skocz do zawartości

[korba] 180mm czy warto

leo2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam sie nad korbami 180mm.

Mam 193cm i nogi 94 cm, waże powyżej 100, jeżdze na 29er.

Mam korby SLX 175mm.

Naczytałem sie trochę o dopasowaniu długości korb do długości nogi, że powinno być bardziej miękko, a kolana czasami bolą.

Pytanie do ludzi jeżdźacych na takich korbach, czy warto inwestować w XT bo dopiero od XT są ramiona 180mm.

Czy zeczywiście jest wyraźna odczuwalna różnica w pedałowaniu?

Napisano

Długie korby preferują bardziej siłową kadencję, więc bardziej miękko raczej nie będzie. Jeżeli chcesz używać lżejszych przełożeń, to korby powinny być krótsze, np 172.5mm. Ale moim zdaniem długość korby ma dość marginalny wpływ na ból kolan, lepsza będzie praca nad kadencją i po prostu szybsze kręcenie.

Napisano

Dłuższe ramię to większa dźwignia wiec mniej siły trzeba przyłożyć, moim zdaniem na tym samym przełożeniu (taka sama ilość zębów na koronkach) będzie lżej kręcić, ale wiadomo delikatnie większy zamach stopami będzie. Kolega jest wysoki więc taka długość ramion korby jak najbardziej będzie mu pasować.

Napisano

Ok, dzięki za uwagi teoretyczne, ale czy ktoś testował praktycznie takie korby, bo wyrzucanie 600zł za wirtualna poprawę nie uśmiecha  mi się wcale.

Napisano

Ja zmieniłem 170 na 175 i...

Wydaje mi się, że jest lepiej, znaczy lżej. A kadencja? Nie ma żadnego problemu z kreceniem ponad 95 ;) ale ja mam tylko 181 i dla mnie korba 175 to chyba optimum.

Napisano

Tak, lżej się przy dłuższych korbach kręci ciężkie przełożenia, dlatego preferują niższą kadencję. Ale to niekoniecznie dobrze dla kolan.

Ale 170 to już wyraźnie za krótka korba przy wzroście 180cm, po prostu zmieniłeś na odpowiednie dla siebie i tyle.

• 4 miesiące temu...
Napisano

leo2,

Kupiłeś 180mm? Sprawdziłeś? Podziel się wrażeniami, please. Mam dokładnie ten sam dylemat i podobne wymiary, 192/95, a kolana już nie pierwszej młodości.

Jeżeli ktoś miał podobne doświadczenia, tj. ma te 190+ i zmienił korby na 180mm, a jeszcze nie podzielił się wrażeniami, to ja będę bardzo wdzięczny za kilka słów.

Napisano

Leży i czeka na montaż korba XT 180mm. Wzrost 197cm więc chyba to będzie dobry wybór :). Opiszę wrażenia, ale to dopiero w marcu. Teraz zajeżdżam obecny napęd do końca.

Napisano

Coś jest na rzeczy, że producenci rowerów MTB nie dają 180mm nawet do rowerów w największych rozmiarach. Na chłopski rozum chłop o wzroście 190+ powinien dostać te 3% więcej, a nie dostaje w standardzie. Dlaczego? Teorię, przewidywane wady i zalety znam, trochę poszukałem na różnych forach, ale najbardziej interesują mnie wrażenia osób wysokich, które przesiadły się z 175mm.Jeśli ktoś ma takie doświadczenia to jeszcze raz please...

Napisano

dovectra,

po pierwsze dzieki za odzew, po drugie jesteś teoretykiem, czy praktykiem? :)

Haczenie pedałami to jedna z wad dłuższych korb. Mam tylko pytanie, czy istotna. O wysokości pedałów nad terenem decyduje geometria ramy, ciśnienie w oponach, wysokość opony, ustawienia SAG, ustawienie tłumienia (dynamika pracy amorów), wysokość pedałów i oczywiście długość korb. Jest jeszcze problem haczenia dużą tarczą - mniejszy blat, mniejsze prawdopodobientwo. Jest jeszcze technika jazdy. Jak widać na haczenie wpływ ma wiele elementów, długość korb to tylko jeden z nich.

5mm, to prawie nic. Niektórzy piszą, że zmiana nieodczuwalna, inni, że niewspółmiernie duża do tych 5mm.

Jestem zdecydowany spróbować, tylko czy zaspokojenie ciekawości jest warte 600zł? Pytam, pytam i cisza. Nabial coś skrobnął na team29er, ale to jedna opinia, a ja chciałbym usłyszeć, czy przeciętny Kowalski jest zadowolony ze zmiany, czy nie.

Napisano

To, co napisałeś dotyczy haczenia, jak przypuszczam, a odczuwasz jakąś korzyść ze stosowania 180 zamiast 175?

Napisano

Ja mam korby 180 w MTB 29er, w szosie mam 175, jakiejś specjalnej różnicy w jazdach w terenie nie czuć chociaż teoretycznie powinny być. Ostatnio kupilem trenażer, testowalem oba rowery i czuć wyrażnie, źe utrzymanie kadencji ok. 120 zdecydowanie wiecej zdrowia kosztuje przy dłuższych korbach, za zdrowie rozumiem koordynację kręcenia, płynność etc.

Napisano

Wywołany do tablicy ;)

Ja jeździłem na XT M770 180mm, później przerzuciłem się na XTRa M985 175mm. Ta zmiana mi się bardzo nie podobała, czułem wyraźnie, że drobię nogami pod sobą, a na 180mm mogłem zrobić przynajmniej jakiś zauważalniejszy ruch nogą. Wróciłem do 180mm, tym razem w wydaniu Race Face Turbine.

Z rzeczy ważnych, to mam 197 wzrostu, noga 98cm. Co do haczenia, to wiadomo, że czasem się zdarza, ale na 175 też ;)

Dlaczego nie ma w sprzedaży wielu korb 180mm? Myślę, że przede wszystkim dlatego, że małe jest zainteresowanie tego typu sprzętem - kupując tani rower nikt nie zwraca na to uwagi, a z kolei ilu jest chętnych na korby 180mm z wysokiej półki? Może to kwestia świadomości kolarzy?

W każdym razie, mi na 175 jeździ się zauważalnie gorzej niż na 180

Napisano

Dzięki panowie,

zdania o różnicach podzielone. Ja niedawno jechałem kawałek na rowerze z korbami o dł. 170mm i miałem wrażenie, że właśnie ten zakres ruchu jest jakiś mały. Do 175mm jestem przyzwyczajony, ale przypuszczam, że ze 180mm będzie lepiej. Chyba się zdecyduję wydać te 600zł, jeśli tylko priorytety mi się nie zmienią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...