Skocz do zawartości

[hamulce V] Avid 7 czy XT BR-M760 co wybrac?

Dombek

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

zastanawiam sie nad kupnem nowych v-brakeow w cenie do 200 zl,na allegro znalazlem dwie oferty:

http://allegro.pl/item104333921_nowe_avid_..._na_2_kola.html

lub

http://allegro.pl/item104427233_nowe_v_bra...et_okazja_.html

chcialbym prosic o rade ktore wybrac,jesli macie jakies inne dobre oferty do 200 zl to rowniez piszcie.

pzdr

Szansa ze znajdziesz ludzi którzy jezdzili dluzsza chwile na obu szczekach jest niewielka, a tylko takie osoby obiektywnie moga doradzic.

Ja sam mam XT i nie wyobrazam sobie lepszych. Z klamkami 7.0 dzialaja rewelacyjnie. Najlepsze jest czucie hamulca, masz kontrole na kazdym etapie hamowania. Nie martwil bym sie o luzy ktore podobno powstaja przy rownoleglym prowadzeniu. Moje mimo ze przez jakis czas jezdzily w trialy nie maja zadnego luzu. Moze poza waga XT uwazam je za perfekcyjne!

Ja jako zagorzały przeciwnik Shimano polecam Avida. Miałem szczęki Srama 7.0, LX'a (z równoległym prowadzeniem). Obecnie mam Avidy SD7 i moim zdaniem to najlepsze hamulce w swojej klasie cenowej. Równoległe prowadzenie klocków może i daje coś ale szybciej dostaje luzów i moje poprzednie LX'y pięknie "dzwoniły" podczas jazdy... Jeśli miałbym kupować koniecznie Shimano to na pewno bez tego "ulepszającego" systemu... Avid jest mocniejszy niż LX, sam się o tym przekonałem :) Przy dobrej jakości klamkach, dobrych linkach i sztywnych pancerzach Avid jest niepokonany :) Do tego niska masa :) To tylko moje spostrzeżenia i opinie, choć podejrzewam, że znajdzie się jeszcze kilku amatorów Avida ;)

Zresztą poszukaj trochę postów na Forum na temat tych hamulców. Takich postów było już kilka...

Ja mówię jedynie o systemie równoległego prowadzenia klocków, który w LX i XT jest jednakowy i działa tak samo. Odnośnie masywności ramion to mam doświadczenie z szczękami LX starszego typu (nie pamietam dokładnie modelu, chyba rocznik 2003, kolor był grafitowy jeszcze, tak jak kiedyś stare przerzutki LX). Nowe LX są dość zmodyfikowane konstrukcyjnie (delikatniejsze).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...