Skocz do zawartości

[korba] brak na rynku korb 22-32-44?

ziembol87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jestem Maja żeby się co 10 metrów wypinać i przenosić rower. Rower służy do jeżdżenia. No chyba, że się ma składaka - tak jak niektórzy w tym wątku - wtedy się przepycha rower...

Napisano

Przy dużych nachyleniach/trudnym terenie wymagających bardzo niskich przełożeń bardziej opłaca się rower przepchać/przenieść. Oczywiście ktoś może mimo wszystko chcieć jechać, ale tu przechodzimy od efektywności do podejścia ambicjonalnego.

Co się komu opłaca to jego sprawa, ja po prostu jadę tam gdzie inni pchają, i po to potrzebuję korby 3 tarczowej, nie ma to nic wspólnego z ambicjami.

Napisano

Przy dużych nachyleniach/trudnym terenie wymagających bardzo niskich przełożeń bardziej opłaca się rower przepchać/przenieść. Oczywiście ktoś może mimo wszystko chcieć jechać, ale tu przechodzimy od efektywności do podejścia ambicjonalnego.

Dobre podejście. Jeszcze lepiej wjechać tam quadem, albo dać się wnieść w lektyce. W ogóle- po co pchać się w góry na rowerze?? 

Napisano

Jeden z najbardziej upierdliwych podjazdów zaliczanych przeze mnie to wjazd na Szrenicę, drugi Pod Łabski Szczyt. Całkiem spore odcinki o sporym nastromieniu wolałem jechać niż pchać. Poza tym wolę miękko mielić niż gnieść siłowo. No ale dyskusja zmierza w innym kierunku :)

Napisano

Znowu zaczyna się przepychanka co lepsze , każdy który tu się wyprodukuje o przewagach korby 2 tarczowej powinien dostać bana, może by wiedział, że nie o tym temat.

Napisano

Jeden z najbardziej upierdliwych podjazdów zaliczanych przeze mnie to wjazd na Szrenicę, drugi Pod Łabski Szczyt. Całkiem spore odcinki o sporym nastromieniu wolałem jechać niż pchać. Poza tym wolę miękko mielić niż gnieść siłowo.

Tak jest!! A korba zaproponowana przez Mapmena po prostu nie pozwoliła by na to.

każdy który tu się wyprodukuje o przewagach korby 2 tarczowej powinien dostać bana, może by wiedział, że nie o tym temat.

Popieram. Ban dla tych co popierają 2 rzędowe korby lub 3-rzedowe z 24 zębami! - Bo ja już się zdecydowałem na FC-M590 44-32-22

Napisano

Jeden z najbardziej upierdliwych podjazdów zaliczanych przeze mnie to wjazd na Szrenicę, drugi Pod Łabski Szczyt. Całkiem spore odcinki o sporym nastromieniu wolałem jechać niż pchać. Poza tym wolę miękko mielić niż gnieść siłowo. No ale dyskusja zmierza w innym kierunku :)

Wystarczy teraz zobaczyć ile osób wjeżdża na Szrenicę i zrozumienie dlaczego Shimano ma w nosie niszowe zapotrzebowanie przyjdzie znacznie łatwiej.

ziembol87 nie stresuj się, dziś Shimano wykonało ostatni przelew za robienie PR i od jutra mogę zmienić zdanie jak ktos lepiej zapłaci. Jak odpowiednio zapłacisz to "JESTEM ASFALCIARZEM" mogę sobie wytatuować nawet na pośladkach

Napisano

Wystarczy teraz zobaczyć ile osób wjeżdża na Szrenicę i zrozumienie dlaczego Shimano ma w nosie niszowe zapotrzebowanie przyjdzie znacznie łatwiej.

ziembol87 nie stresuj się, dziś Shimano wykonało ostatni przelew za robienie PR i od jutra mogę zmienić zdanie jak ktos lepiej zapłaci.

O jak dobrze, że ten koszmar się jutro skończy.

Napisano

ziembol87 nie stresuj się, dziś Shimano wykonało ostatni przelew za robienie PR i od jutra mogę zmienić zdanie jak ktos lepiej zapłaci. Jak odpowiednio zapłacisz to "JESTEM ASFALCIARZEM" mogę sobie wytatuować nawet na pośladkach

Widzę, że niektórzy mają problem ze zrozumieniem co to jest rower MTB.

Napisano

Ewentualnie mtb kojarzą z maratonami skandia ;)

A przy temacie zawodów: bardzo żałuję, że nie miałem aparatu na zawodach xc w Żerkowie. Nawet w elicie zdarzały się osoby, które prowadziły rower na podjeździe pod wieżą, imo raczej tracili wobec tych, którzy jednak wjeżdżali, no ale co kto lubi :)

Napisano

A przy temacie zawodów: bardzo żałuję, że nie miałem aparatu na zawodach xc w Żerkowie. Nawet w elicie zdarzały się osoby, które prowadziły rower na podjeździe pod wieżą, imo raczej tracili wobec tych, którzy jednak wjeżdżali, no ale co kto lubi :)

To oni, to oni mieli korby z 24 zębami albo 2-rzędowe!!

A swoją drogą właśnie to mnie skłoniło do rozważań na forum o korbach. Właśnie podczas maratonów prowadząc widać ile się traci - a wysiłek podobny. Tutaj nawet koronka mogłaby mieć 20 zębów, aby szybko ale lekko można było kręcić przy tego typu akcjach.

Napisano

Niedługo trzy zębatki w korbie będą "nietaktem na imprezach sportowych, dwukołowych" :)

Czytam też w prasowych testach że napędy 3x z przodu należą do minusów przy ocenie roweru.... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...