Skocz do zawartości

[Tylne koło - poderwanie] w stylu Martyna Ashtona

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Od pewnego czasu ćwiczę różne drobne i łatwe triki na starym góralu, "sztywniaku" bez amortyzacji.

Sporo rzeczy wychodzi, co do jednej nie mam jednak pojęciA jak to ugryźć.

Martyn Ashton też jeździ na sztywniaku i wykonuje ten trik leciutko. Chodzi o poderwanie tylnego koła nie podczas jazdy. Podczas jazdy umiem wzbić w powietrze cały rower. Jednak wielu magików potrafi powolutku podjechać do przeszkody - np. murku 30 cm., poderwać przednie koło i postawić na nim (tyle umiem), a potem dosłownie stojąc poderwać tylne i dostawić na murek. Tutaj próbka w przyspieszeniu, w momencie 5:20.

Czy to sprawa SDP, czy czego innego?

Oczywiście, że on ma też super lekki rower, ale ja nie mogę poderwać tego koła stojąc nawet na 5 cm.

Bardzo proszę o nie odpowiadanie w stylu "trzeba być Martynem Ashtonem". Nie jestem nim i nigdy nie będę, ale będąc zwykłym gościem z Warszawy też chciałbym się nauczyć, choćby wersji demo. :)

Sorry, jeszcze link:

Napisano

Podnosisz rower całym ciałem jeśli wiesz co mam na myśli. Szczególnie muszą jednak zadziałać stopy, musisz je odpowiednio ustawić. Jeśli umiesz robić bunnyhopa to wiesz o co chodzi. podeszwy ustawione prostopadle do ziemi i dociskasz do pedałów. Ładnie obrazują to filmy instruktażowe do bunnhopa właśnie.

Napisano

Przecież widać na filmiku, że Ashton nie ma spdów. Z spdami jest podobno o niebo łatwiej. Nie będę się wymądrzał, bo od biedy umiem podnieść tylne koło tylko na stromym zjeździe hamując za mocno przodem, i wcale nie jest mi wtedy do śmiechu ;), ale sztuczka polega jak dla mnie na zablokowaniu przodu hamulcem i szarpnięciu ciałem w przód.

Napisano

Przedni hamulec, sztywno przednie macki na kierownicy, balans ciałem i odwłokiem w górę trochę w bok tak by dolne macki nie oderwały się od pedałów, ot cała sztuka :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...