Skocz do zawartości

[amoryzator przedni] Rock Shox XC32 Solo Air 29", Motion Control, Poploc, 100mm

Keleron

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Jest to mój pierwszy post na forum wiec sie przywitam...

Zagldałem tutaj wczesniej ale teraz mam taki nie typowy problem...a konkretnie zakupiłem Cube Acid 29 er z amorkiem Rock Shox XC32 Solo Air 29", Motion Control, Poploc, 100mm i mam pytanie czy po zablokowaniu manetka na kierwnicy (blokada poplock) amortyzator powinien się ugiąćczy powinien być max sztywno

Mój ugina się około 1 cm

Po moim pytaniu przy zakupie czy tak ma być sprzedający powiedział że te RS tak mają....

Może ktoś coś na ten temat podpowiedzieć...dodam że pozostałe funkcje działają normalnie

pozdrawiam

Jest to narmalne, mam RS Torę i gdy zablokuję też ugina się ten 1 cm, nie ma się czym martwić ;)

Witajcie

Jest to mój pierwszy post na forum wiec sie przywitam...

Zagldałem tutaj wczesniej ale teraz mam taki nie typowy problem...a konkretnie zakupiłem Cube Acid 29 er z amorkiem Rock Shox XC32 Solo Air 29", Motion Control, Poploc, 100mm i mam pytanie czy po zablokowaniu manetka na kierwnicy (blokada poplock) amortyzator powinien się ugiąćczy powinien być max sztywno

Mój ugina się około 1 cm

Po moim pytaniu przy zakupie czy tak ma być sprzedający powiedział że te RS tak mają....

Może ktoś coś na ten temat podpowiedzieć...dodam że pozostałe funkcje działają normalnie

pozdrawiam

• Mod Team

i mam pytanie czy po zablokowaniu manetka na kierwnicy (blokada poplock) amortyzator powinien się ugiąćczy powinien być max sztywno

Skoro to Motion Control ... masz tam taką magiczną zaślepkę z napisem Gate, zdejmij ją, wyjmij klucz z tłumienia powrotu, wsadź tam i pokręć sobie. Tym samym sprawisz ze blokada będzie niemal zerowa lub maksymalna.

Gdybyś wjechał na duża przeszkodę to blokada powinna całkowicie odpuścić i wróci do normalnej pracy.

zwłaszcza z manetką na "klik" ;)

Uzywanie amora z zablokowanym skokiem skraca jego zycie. A tak pozatym i tak ma skrócone zycie bo fabrycznie jest w nim za malo oleju wiec jezeli jest nowy jeszcze nie skatowany to zrob mu servis lub zlec to komus w servisie.

Wiem ze to dziwnie brzmi ale taka prawa jezeli chce sie zeby amor zyl dluzej to nowy trzeba przeservisować. Mam taki sam jak ty XC32 / REBA oba 29" i oba byly suche...

W zeszlym roku w swoim Cubie mialem Foxa na ktorym jezdzilem bez wczesiejszego servisu i niestety po 5000 km zaczely sie problemy( pocenie sie i beznadziejna kultura pracy) Dla porównania w/w REBA servisowana poraz 2 po 5000 km wyglada doskonale jak nowa:P

• Mod Team

To albo suche albo miały olej i się pociły.

sucho było w środku = brak oleju, pocenie czyli krążki na goleniach = smar na uszczelkach ... to 2 różne kwestie. Ale fakt ze nowe widelce często sa za suche ...

Uzywanie amora z zablokowanym skokiem skraca jego zycie.

Wyjaśnij proszę.

Was instrukcję i dane techniczne od tego amorka ?

Tutak wystarczy ze przeczytasz sobie, jak nie masz do XC np z recona. to pewnie to samo, a na pewno działa tak samo i ilości olejów będą takie sam, podobnie jak gęstości.

A jedyne co trzeba zrobić z nowym widelcem, to zdjąć portki :D czyli golenie dolne i zobaczyć czy nie ma za sucho, jak ma wyczyścić i wlać mu 25ml oleju 10 czy 15w. Do tłumika nie zaglądamy póki nic się z nim nie dzieje, no chyba ze chcemy przestudiować jego konstrukcje.