Skocz do zawartości

[budowa] dobór kół pod ostre koło

DostojnyKocur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zabrałem się za budowanie ostrego...

Mam ramę pod 28`, baranka i parę innych rzeczy, ale jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o koła i blaty.

http://tablica.pl/oferta/kola-do-roweru-szosowego-28-ID3wWOW.html

Czy z tej tylnej piasty da się coś zrobić pod ostre?

I jakie przełożenie wybrać? Możliwie jak "najszybsze".

Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o ostre koło, każda porada mile widziana.

Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Odpuść sobie te kółka, ten udziwniony zaplot może Ci sprawiać tylko problemy przy użytkowaniu. Poza tym piasty na bęben nie zafiksujesz, a przynajmniej nie w bezpieczny sposób.

Poszukaj jakichś innych używanych kółeczek ale z normalnym zaplotem. Z tylnym kombinuj tak, żeby wsadzić tam np. piastę Novateca (w dobrych cenach na Allegro) albo przednią piastę pod tarczówkę (przykręcasz specjalną koronkę na śruby).

Poza tym, jak jesteś zielony to poczytaj sobie trochę. Tego typu pytań było już miliard.

Napisano

Odpuść sobie te kółka, ten udziwniony zaplot może Ci sprawiać tylko problemy przy użytkowaniu.

tutaj się muszę nie zgodzić :] mam identyczny zaplot w ostrym na tylnym kole od początku sezonu i żadnych problemów nie odnotowałem

Napisano

po za tym że brzydko wygląda to piszą ludzie że daje rade 

to już kwestia co kto lubi, mnie się 3 i 4 krzyże znudziły :P na nowy sezon zaplotę coś innego

a tak na marginesie to zaplatałem wczoraj piastę torową 36h na obręcz 28h, 3h siedziałem i kombinowałem aby dobrze trzymało i ładnie wyglądało :D

• Mod Team
Napisano

skoro jesteś "zielony" to przygodę z forum radzę zacząc od wyszukiwarki i przeczytania istniejących(nawet podpiętych) tematów...

zamykam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...