Dawidos37 Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam wszystkich Mam pewien problem nie wiem który, rower wybrać w kręgu moich zainteresowań są Krossy B7 i B6. Ogólnie jestem turystą rowerowym ale powoli chcę przejść na amatorskie ściganie i chcę kupić jakiś dobry rower tak do 3100zł. Proszę o pomoc Dodam tylko że mam 186 wzrostu i ważę 85kg. http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc29/level-b7-29er tego mogę mieć za 3030 zł http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc29/level-b6-29er a tego za niecałe 2600zł I teraz mam dylemat który wybrać czy lepiej dopłacić i kupić B7 czy lepiej tańszy B6. Jakie jest wasze zdanie? Pomocy potrzebuję bardzo szybko bo jutro a najpóźniej w pt rano muszę podjąć decyzję.
Dejv47 Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Ze względu na lepszy osprzęt, bez zastanowienia brałbym B7.
Dawidos37 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Napisano 28 Sierpnia 2013 No właśnie osprzętowo przekonuje mnie bardziej B7 zresztą wyglądem tak samo. Pozostaje tylko kwestia finansowa, bo to są cięzko zarobione pieniądze z 18-stki , ale chyba warto dopłacić?
afly Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Hmm, ze względu na wadliwą serię ram Kross Bx, oraz ze względu na niekorzystny zapis w karcie gwarancyjnej brzmiący: "MTB XC Tego rodzaju rowery, a w szczególności układ hamulcowy zostały zaprojektowane do obciążenia maksymalnego nieprzekraczającego 96kg (rower + rowerzysta + bagaż) przy czym waga rowerzysty wraz z bagażem nie może przekraczać 80kg." - nie polecam tego wyboru.Jak widzisz pod ten zapis gwarancji się łapiesz co może byc podstawą do odrzucenia naprawy gwarancyjnej - musisz być tego świadomy.http://www.forumrowerowe.org/topic/133516-rama-pęknięta-rama-kross-level-b6/Osobiście doradzę Agang Gangsta 7.29 z ramą 19" (jeżeli chcesz podam namiary na sklep za 3 349zł)
Schwefel Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Dokładnie. Kross podobno poprawił coś w ramach na sezon 2014, więc kupno 2013 to proszenie się o problemy.
beskid Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Tym bardziej jeśli się utyrałeś aby zarobić trochę grosza nie kupuj nic co ma wspólnego z Krossem. Propozycja @afly jest bardzo ciekawa zarówno pod względem osprzętowym, hamulców i powietrznego widła. W tym B7 nic godnego uwagi nie ma zaczynając na g...ch hydraulikach i na kowadle z przodu kończąc.
Dawidos37 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Hmm, ze względu na wadliwą serię ram Kross Bx, oraz ze względu na niekorzystny zapis w karcie gwarancyjnej brzmiący: "MTB XC Tego rodzaju rowery, a w szczególności układ hamulcowy zostały zaprojektowane do obciążenia maksymalnego nieprzekraczającego 96kg (rower + rowerzysta + bagaż) przy czym waga rowerzysty wraz z bagażem nie może przekraczać 80kg." - nie polecam tego wyboru. Jak widzisz pod ten zapis gwarancji się łapiesz co może byc podstawą do odrzucenia naprawy gwarancyjnej - musisz być tego świadomy. http://www.forumrowerowe.org/topic/133516-rama-pęknięta-rama-kross-level-b6/ Osobiście doradzę Agang Gangsta 7.29 z ramą 19" (jeżeli chcesz podam namiary na sklep za 3 349zł) Jak byś mogł to podejślij mi ink do tego sklepu. No tylko to są dodatkowe dwie stówki niestety. A takie może głupie pytanie napęd w tym rowerzy 2x10 to nie trochę za mało?
afly Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Gdyby był to rower z kołami 26" i korbą 26/39T mogłoby być za mało. Obecie sam mam korbę z największym blatem 38T i bardzo rzadko korzystam z ostatnich dwóch przełożeń na kasecie - więc uważam, że w tej kwestii nie musisz się martwić, a napęd 2x10 ma ten plus, że nie ma efektu dublowania przełożeń jak w przypadku 3x10.Link do sklepu wysłałem na PW.
Dawidos37 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Ale kurcze w głowie mam już totalny mętlik. Czytałem o tych Krossach, kilka pękłą ale tak naprawdę pełno ludzi na nich jeździ i nic im się nie dzieje. Kross może trochę bardziej podoba mi się malowaniem no i ceną. Wiadomo że chytry traci dwa razy, ale tu nie chodzi o to że ja chcę pożałować na rower tylko poprostu tyle kasy mogę na niego przeznaczyć. Z początku rower miał być do 3 tyś, teraz przy tym Krossie limit podskoczył do 3100 i teraz doszedł jeszcze te agang ale chyba niestety jest on poza moim zasięgiem.
xawaxus Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 wiesz, ja bym się chyba bał :/ ze względu na wadliwą serię ram Kross Bx chyba mało osób się na nie decyduje. malowaniem no i ceną bardziej ważny jest osprzęt i jakość nie bierz krossów 29, to tyle ode mnie
afly Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Wyboru dokonujesz tylko i wyłącznie Ty. Jak napisałem ramy mają wadę fabryczną, albo trafisz na tą serię albo i nie, zapewne gwarancje Ci uznają, ale Kross nie zawsze działa dla dobra klienta.Jest jeszcze jedna opcja, trochę oderwana od powyższych, ponieważ tutaj kwestia rozchodzi się o ramę, u jednych ten rower powoduje pozytywne u innych negatywne uczucia - Jamis Dragon Sport 29 (2 999zł)
tobo Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Tego co się dzieje nie wiesz Dokładniejsze dane maja sprzedawcy, którzy raczej się nimi nie podzielą z szaraczkiem z ulicy. Bardzo wielu zwykłych posiadaczy rowerów nie korzysta z forów rowerowych, z różnych powodów. Nie oznacza to jednak że ich opinia będzie znacząco inna od opinii w sieci. Poza tym nie wszystkie serie produktów tej firmy są trefne a rower za kwotę, którą chcesz wydać, nie jest najpopularniejszym w polu zainteresowań przeciętnego nabywcy. Naście lat temu napopularniejszym "trendowym" rowerem był rower mtb, który sprzedawano i kupowano jako "naj" do wszystkiego. Obecnie świadomość ludzi jest jednak troszkę lepsza a zróżnicowanie oferty bardzo duże, więc 29er nie musi być Najlepszym Uniwersalnym Rowerem, stąd też nie zobaczysz na ulicach tylu posiadaczy serii B w porównaniu do polskiego Volkswagena - serii A. Do tego istotne jest że wielu nabywców rowerów nie używa ich do tego, do czego zostały stworzone. W takim przypadku - np eksploatacja roweru mtb na szosie czy w miescie - ryzyko uszkodzenia jest dużo mniejsze, więc szansa na roszczenie gwarancyjne spada. Gdyby był to rower z kołami 26" i korbą 26/39T mogłoby być za mało. To czy korba z taką kombinacją będzie wystarczająca czy nie zależy od warunków w jakich rower będzie faktycznie eksploatowany. Jeśli także na asfalcie albo autor dodatkowo mieszka na nizinach to 39 zębów będzie niewystarczające.
Dawidos37 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Wyboru dokonujesz tylko i wyłącznie Ty. Jak napisałem ramy mają wadę fabryczną, albo trafisz na tą serię albo i nie, zapewne gwarancje Ci uznają, ale Kross nie zawsze działa dla dobra klienta. Jest jeszcze jedna opcja, trochę oderwana od powyższych, ponieważ tutaj kwestia rozchodzi się o ramę, u jednych ten rower powoduje pozytywne u innych negatywne uczucia - Jamis Dragon Sport 29 (2 999zł) A gdzie go znalazłeś za taką cenę? Ja widziałem za 4tyś z groszami. wiesz, ja bym się chyba bał :/ chyba mało osób się na nie decyduje. bardziej ważny jest osprzęt i jakość nie bierz krossów 29, to tyle ode mnie Jeśli chodzi o osprzęt w tym Krossie to jak za tą cenę to nie ma o co się przyczepić
afly Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Jeśli chodzi o osprzęt w tym Krossie to jak za tą cenę to nie ma o co się przyczepić Porównując chociażby z Agang 7.29 i przyjmując jego cenę jako 3 349zł, to ten Kross powinien kosztować nie więcej jak 2700.
Dawidos37 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Dzięki za pomoc i wybicie mi Krossa z głowy. Wiadomo chciałęm wspomóc Polską markę ale coż, może za kilka lat jak odrobią dobrze pracę domową i poprawią ramy :/ Widzę że jednak trzeba będzie dołożyć do interesu co myślicie o Meridzie ja osobiście jestem jej fanem w domu stoją 4 z czego moje 2 (szosa i treking). Trzy meridy są już wiekowe i mają (9-12 lat) i trzymają się świetnie. I dlatego szukałem czegoś z Meridy znalazłem to http://www.rowerymerida.pl/produkt508/big-nine-tfs-500-d-rower-merida.html co o niej myślicie mogę ją mieć za 3400. Ewentualnie jak nic nie znajdę w rozsądnej cenie to wrócę do kół 26 chociaż testowałem 29 i jak dla mnie to jest bomba
Rulez Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Są jeszcze kółka 27,5", na 2014 będzie wiele nowych modeli rowerów z tymi kołami, może warto poczekać ?
Dawidos37 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Są jeszcze kółka 27,5", na 2014 będzie wiele nowych modeli rowerów z tymi kołami, może warto poczekać ? Jeśli chodzi o czekanie to zwlekam już od zeszłego roku i nie widzi mi się czekać jeszcze rok. Bo forma jest tylko nie ma czym startować.
Davken Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Może cos lepszego od tej meridy? Naprzykład Scott Scale 970 katalogowo za 3090pln : http://www.scott.pl/product.php?id_cat=700&id_prod=4504 Dołożyć do niego poźniej amor i hample i maszyna rewelka! Dużo lżejszy od b6 i b7. AGang też fajny tylko te hamulce tektro... Ja bym brał Scotta
Rulez Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Jeśli chodzi o czekanie to zwlekam już od zeszłego roku i nie widzi mi się czekać jeszcze rok. Bo forma jest tylko nie ma czym startować. Na pewno nie rok, te modele już "na dniach będą w sprzedaży, skoro czekasz tyle, to jeszcze wytrzymasz ...
Dawidos37 Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Napisano 30 Sierpnia 2013 Na pewno nie rok, te modele już "na dniach będą w sprzedaży, skoro czekasz tyle, to jeszcze wytrzymasz ... Jeśli chodzi o 27,5 to wytargowałem coś takiego http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1812/Haibike.Big.Curve.SL.275/ mogę go mieć za 3100zł. Co o nim myślisz?
Rulez Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Moim zdaniem w rozm. 49 cm. ta rama jest dla Ciebie za krótka, a w rozm. 53 cm za wysoka ...
Micen Napisano 5 Listopada 2013 Napisano 5 Listopada 2013 Czekam z dużą niecierpiwością na test modeli 2014. Mnie kusi b7 ze względu na amor powietrzny :-)
mklos1 Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Modeli B6 z 2012-2013 trzeba unikać. Ale tak czy inaczej Kross przestał być liderem osprzęt vs cena. Romet wyszedł z niezłą ofertą na 2014 rok. RS XC 32 TK można mieć już w budżecie 3400 PLN. http://romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_Rline_30,10,485,13748,2014.html
afly Napisano 11 Listopada 2013 Napisano 11 Listopada 2013 Romet zatrzęsie teraz naszym rynkiem i bardzo mnie to cieszy, oby bez wpadek się rozwijali do przodu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.