Skocz do zawartości

[rower] Kross B6 czy B7

Dawidos37

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Mam pewien problem nie wiem który, rower wybrać w kręgu moich zainteresowań są Krossy B7 i B6. Ogólnie jestem turystą rowerowym ale powoli chcę przejść na amatorskie ściganie i chcę kupić jakiś dobry rower tak do 3100zł. Proszę o pomoc :)

Dodam tylko że mam 186 wzrostu i ważę 85kg.

http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc29/level-b7-29er tego mogę mieć za 3030 zł

http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc29/level-b6-29er a tego za niecałe 2600zł

I teraz mam dylemat który wybrać czy lepiej dopłacić i kupić B7 czy lepiej tańszy B6. Jakie jest wasze zdanie? Pomocy potrzebuję bardzo szybko bo jutro a najpóźniej w pt rano muszę podjąć decyzję.

Napisano

No właśnie osprzętowo przekonuje mnie bardziej B7 zresztą wyglądem tak samo. Pozostaje tylko kwestia finansowa, bo to są cięzko zarobione pieniądze z 18-stki :D, ale chyba warto dopłacić?

Napisano

Hmm, ze względu na wadliwą serię ram Kross Bx, oraz ze względu na niekorzystny zapis w karcie gwarancyjnej brzmiący: "MTB XC Tego rodzaju rowery, a w szczególności układ hamulcowy zostały zaprojektowane do obciążenia maksymalnego nieprzekraczającego 96kg (rower + rowerzysta + bagaż) przy czym waga rowerzysty wraz z bagażem nie może przekraczać 80kg." - nie polecam tego wyboru.
Jak widzisz pod ten zapis gwarancji się łapiesz co może byc podstawą do odrzucenia naprawy gwarancyjnej  - musisz być tego świadomy.
http://www.forumrowerowe.org/topic/133516-rama-pęknięta-rama-kross-level-b6/

Osobiście doradzę Agang Gangsta 7.29 z ramą 19" (jeżeli chcesz podam namiary na sklep za 3 349zł)

Napisano

Tym bardziej jeśli się utyrałeś aby zarobić trochę grosza nie kupuj nic co ma wspólnego z Krossem. Propozycja @afly jest bardzo ciekawa zarówno pod względem osprzętowym, hamulców i powietrznego widła. W tym B7 nic godnego uwagi nie ma zaczynając na g...ch hydraulikach i na kowadle z przodu kończąc.

Napisano

Hmm, ze względu na wadliwą serię ram Kross Bx, oraz ze względu na niekorzystny zapis w karcie gwarancyjnej brzmiący: "MTB XC Tego rodzaju rowery, a w szczególności układ hamulcowy zostały zaprojektowane do obciążenia maksymalnego nieprzekraczającego 96kg (rower + rowerzysta + bagaż) przy czym waga rowerzysty wraz z bagażem nie może przekraczać 80kg." - nie polecam tego wyboru.

Jak widzisz pod ten zapis gwarancji się łapiesz co może byc podstawą do odrzucenia naprawy gwarancyjnej  - musisz być tego świadomy.

http://www.forumrowerowe.org/topic/133516-rama-pęknięta-rama-kross-level-b6/

Osobiście doradzę Agang Gangsta 7.29 z ramą 19" (jeżeli chcesz podam namiary na sklep za 3 349zł)

Jak byś mogł to podejślij mi ink do tego sklepu. No tylko to są dodatkowe dwie stówki niestety. A takie może głupie pytanie napęd w tym rowerzy 2x10 to nie trochę za mało?

Napisano

Gdyby był to rower z kołami 26" i korbą 26/39T mogłoby być za mało. Obecie sam mam korbę z największym blatem 38T i bardzo rzadko korzystam z ostatnich dwóch przełożeń na kasecie - więc uważam, że w tej kwestii nie musisz się martwić, a napęd 2x10 ma ten plus, że nie ma efektu dublowania przełożeń jak w przypadku 3x10.
Link do sklepu wysłałem na PW.

Napisano

Ale kurcze w głowie mam już totalny mętlik. Czytałem o tych Krossach, kilka pękłą ale tak naprawdę pełno ludzi na nich jeździ i nic im się nie dzieje. Kross może trochę bardziej podoba mi się malowaniem no i ceną. Wiadomo że chytry traci dwa razy, ale tu nie chodzi o to że ja chcę pożałować na rower tylko poprostu tyle kasy mogę na niego przeznaczyć. Z początku rower miał być do 3 tyś, teraz przy tym Krossie limit podskoczył do 3100 i teraz doszedł jeszcze te agang ale chyba niestety jest on poza moim zasięgiem.    

Napisano

wiesz, ja bym się chyba bał :/

ze względu na wadliwą serię ram Kross Bx

chyba mało osób się na nie decyduje.

malowaniem no i ceną

bardziej ważny jest osprzęt i jakość ;)

nie bierz krossów 29, to tyle ode mnie :P

Napisano

Wyboru dokonujesz tylko i wyłącznie Ty. Jak napisałem ramy mają wadę fabryczną, albo trafisz na tą serię albo i nie, zapewne gwarancje Ci uznają, ale Kross nie zawsze działa dla dobra klienta.
Jest jeszcze jedna opcja, trochę oderwana od powyższych, ponieważ tutaj kwestia rozchodzi się o ramę, u jednych ten rower powoduje pozytywne u innych negatywne uczucia - Jamis Dragon Sport 29 (2 999zł)

Napisano

Tego co się dzieje nie wiesz :) Dokładniejsze dane maja sprzedawcy, którzy raczej się nimi nie podzielą z szaraczkiem z ulicy. 

Bardzo wielu zwykłych posiadaczy rowerów nie korzysta z forów rowerowych, z różnych powodów. Nie oznacza to jednak że ich opinia będzie znacząco inna od opinii w sieci. Poza tym nie wszystkie serie produktów tej firmy są trefne a rower za kwotę, którą chcesz wydać, nie jest najpopularniejszym w polu zainteresowań przeciętnego nabywcy.

Naście lat temu napopularniejszym "trendowym" rowerem był rower mtb, który sprzedawano i kupowano jako "naj" do wszystkiego. Obecnie świadomość ludzi jest jednak troszkę lepsza a zróżnicowanie oferty bardzo duże, więc 29er nie musi być Najlepszym Uniwersalnym Rowerem, stąd też nie zobaczysz na ulicach tylu posiadaczy serii B w porównaniu do polskiego Volkswagena - serii A.

Do tego istotne jest że wielu nabywców rowerów nie używa ich do tego, do czego zostały stworzone. W takim przypadku - np eksploatacja roweru mtb na szosie czy w miescie - ryzyko uszkodzenia jest dużo mniejsze, więc szansa na roszczenie gwarancyjne spada. 

Gdyby był to rower z kołami 26" i korbą 26/39T mogłoby być za mało.

To czy korba z taką kombinacją będzie wystarczająca czy nie zależy od warunków w jakich rower będzie faktycznie eksploatowany. Jeśli także na asfalcie albo autor dodatkowo mieszka na nizinach to 39 zębów będzie niewystarczające.  

Napisano

Wyboru dokonujesz tylko i wyłącznie Ty. Jak napisałem ramy mają wadę fabryczną, albo trafisz na tą serię albo i nie, zapewne gwarancje Ci uznają, ale Kross nie zawsze działa dla dobra klienta.

Jest jeszcze jedna opcja, trochę oderwana od powyższych, ponieważ tutaj kwestia rozchodzi się o ramę, u jednych ten rower powoduje pozytywne u innych negatywne uczucia - Jamis Dragon Sport 29 (2 999zł)

A gdzie go znalazłeś za taką cenę? Ja widziałem za 4tyś z groszami.

wiesz, ja bym się chyba bał :/

chyba mało osób się na nie decyduje.

bardziej ważny jest osprzęt i jakość ;)

nie bierz krossów 29, to tyle ode mnie :P

Jeśli chodzi o osprzęt w tym Krossie to jak za tą cenę to nie ma o co się przyczepić :P

Napisano

Jeśli chodzi o osprzęt w tym Krossie to jak za tą cenę to nie ma o co się przyczepić :P

:woot: 

Porównując chociażby z Agang 7.29 i przyjmując jego cenę jako 3 349zł, to ten Kross powinien kosztować nie więcej jak 2700.

Napisano

Dzięki za pomoc i wybicie mi Krossa z głowy. Wiadomo chciałęm wspomóc Polską markę ale coż, może za kilka lat jak odrobią dobrze pracę domową i poprawią ramy :/ Widzę że jednak trzeba będzie dołożyć do interesu co myślicie o Meridzie ja osobiście jestem jej fanem w domu stoją 4 z czego moje 2 (szosa i treking). Trzy meridy są już wiekowe i mają (9-12 lat) i trzymają się świetnie. I dlatego szukałem czegoś z Meridy znalazłem to   http://www.rowerymerida.pl/produkt508/big-nine-tfs-500-d-rower-merida.html co o niej myślicie mogę ją mieć za 3400. Ewentualnie jak nic nie znajdę w rozsądnej cenie to wrócę do kół 26 chociaż testowałem 29 i jak dla mnie to jest bomba :D

Napisano

Są jeszcze kółka 27,5", na 2014 będzie wiele nowych modeli rowerów z tymi kołami, może warto poczekać ?

Jeśli chodzi o czekanie to zwlekam już od zeszłego roku i nie widzi mi się czekać jeszcze rok. Bo forma jest tylko nie ma czym startować.

Napisano

Jeśli chodzi o czekanie to zwlekam już od zeszłego roku i nie widzi mi się czekać jeszcze rok. Bo forma jest tylko nie ma czym startować.

Na pewno nie rok, te modele już "na dniach będą w sprzedaży, skoro czekasz tyle, to jeszcze wytrzymasz ...

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...