Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jaki damper aby nie przekazywał dużych obciążeń na kolana

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Sprawa wygląda tak potrzebuję damperka, dzięki któremu moje kolana nie dostaną tak w dupę jak na sztywniaku. Jestem po prawie roku lecznia i chce wrócić na przyszły sezon.
Rama to duncon tosa inu. I jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli wg producenta rama ma dł montażową 215mm, a amorek ma 216mm to czy można ścisnąć ten 1mm?

Napisano

Od 1 mm nie powinien zawias oprzeć się o ramę. Co do kolan to chyba damper wcale nie odpowiada za ich pracę chyba że stoisz cały czas na stojąco? Musisz się zorientować z jakimi damperami była wypuszczana ta rama i jakie miały zaworowanie, jeśli jeździłeś już na fullu to miał byś łatwiejszą decyzję do podjęcia bo z czasem preferencje się zawężają.

• Mod Team
Napisano

chyba że stoisz cały czas na stojąco?

Można nie stać na stojąco?

Do tej ramy dedykowany był m.in Swinger na przykład.

A propos długości - zmierz dobrze maksymalną długość montażową  ( eyetoeye- od osi otworu do osi otworu ) w ramie w ustawieniu nie powodującym kolizji elementów ramy.

Napisano

Od 1 mm nie powinien zawias oprzeć się o ramę. Co do kolan to chyba damper wcale nie odpowiada za ich pracę chyba że stoisz cały czas na stojąco? Musisz się zorientować z jakimi damperami była wypuszczana ta rama i jakie miały zaworowanie, jeśli jeździłeś już na fullu to miał byś łatwiejszą decyzję do podjęcia bo z czasem preferencje się zawężają.

Rama była wypuszczona z Manitou Evolver ISX lub Manitou Swinger X6. 

Aha zapomniałem napisać, że jeżdże W FR :) i stywna rama przenosi większe pbciązenia. Właśnie nmw jak spisują się te amorki i czy coś innego dawało by rade.

post-164367-0-37508400-1377694190_thumb.jpg

Napisano

To może bardziej powinieneś mieć SPD z większym luzem roboczym, jakieś atac czy cranki. Bo full raczej na pewno nie odciąży kolan.

Napisano

Ta, kliki mu na pewno pomogą jak rąbnie o ziemię po skoku... Może odrobinę czytania ze zrozumieniem?

Full sam w sobie odciąża ciało, nie konkretny damper. Szukaj po prostu tego, co z tą ramą się zgrywa.

• Mod Team
Napisano

Można nie stać na stojąco?

np w korku :P siedząc sobie :P

No a ramę masz taką co bujać nie powinna, wiec platformy nie są ci specjalnie potrzebne a zmniejszają czułość dampera. Sprężynowy na pewno będzie czulszy od gaziaka jednak z jego ustawieniem pod wagę różnie bywa, tutaj gazownik ma wielki plus można i twardo i kanapowo jak kto woli.

Napisano

Mój wzrost wynosi 185cm.
I tutaj pojawia się pytanie: Mogę załatwić tą rame tylko w rozmiarze 15,5" czy jest to wystarczające?
Niżej załączam wymiary ramki. Zauważyłem, że jedyną różnicą poniędzy rozmiarami(15,5" a 17,5")  jest dł ramy(ok. 2cm). Czy 15"5 nie będzie za niskie i czy większa sztyca zastąpi ewentualną różnicę wymiarową?

post-164367-0-65841800-1377786717_thumb.jpg

Napisano

Brakuje na tym rysunku wymiaru rury podsiodłowej, a wydaje się krótka, przy takim wzroście musiał byś stosować długie sztyce. Z rysunku ściągnięty wymiar podsiodłówki to około 40cm

• Mod Team
Napisano

No ja mam ramę 16" ale mój wzrost nie przekracza 175 :D i jest idealnie chyba, jednak sztyce mam 400 i mniejszej bym kupować nie polecał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...