BananowyJohny Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam wszystkich! Sprawa wygląda tak potrzebuję damperka, dzięki któremu moje kolana nie dostaną tak w dupę jak na sztywniaku. Jestem po prawie roku lecznia i chce wrócić na przyszły sezon.Rama to duncon tosa inu. I jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli wg producenta rama ma dł montażową 215mm, a amorek ma 216mm to czy można ścisnąć ten 1mm?
tobike Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Od 1 mm nie powinien zawias oprzeć się o ramę. Co do kolan to chyba damper wcale nie odpowiada za ich pracę chyba że stoisz cały czas na stojąco? Musisz się zorientować z jakimi damperami była wypuszczana ta rama i jakie miały zaworowanie, jeśli jeździłeś już na fullu to miał byś łatwiejszą decyzję do podjęcia bo z czasem preferencje się zawężają.
Mod Team durnykot Napisano 28 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 28 Sierpnia 2013 chyba że stoisz cały czas na stojąco? Można nie stać na stojąco? Do tej ramy dedykowany był m.in Swinger na przykład. A propos długości - zmierz dobrze maksymalną długość montażową ( eyetoeye- od osi otworu do osi otworu ) w ramie w ustawieniu nie powodującym kolizji elementów ramy.
BananowyJohny Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Napisano 28 Sierpnia 2013 Od 1 mm nie powinien zawias oprzeć się o ramę. Co do kolan to chyba damper wcale nie odpowiada za ich pracę chyba że stoisz cały czas na stojąco? Musisz się zorientować z jakimi damperami była wypuszczana ta rama i jakie miały zaworowanie, jeśli jeździłeś już na fullu to miał byś łatwiejszą decyzję do podjęcia bo z czasem preferencje się zawężają. Rama była wypuszczona z Manitou Evolver ISX lub Manitou Swinger X6. Aha zapomniałem napisać, że jeżdże W FR i stywna rama przenosi większe pbciązenia. Właśnie nmw jak spisują się te amorki i czy coś innego dawało by rade.
Miens Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 To może bardziej powinieneś mieć SPD z większym luzem roboczym, jakieś atac czy cranki. Bo full raczej na pewno nie odciąży kolan.
Fenthin Napisano 28 Sierpnia 2013 Napisano 28 Sierpnia 2013 Ta, kliki mu na pewno pomogą jak rąbnie o ziemię po skoku... Może odrobinę czytania ze zrozumieniem? Full sam w sobie odciąża ciało, nie konkretny damper. Szukaj po prostu tego, co z tą ramą się zgrywa.
BananowyJohny Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Wielkie dzięki za rady!Czyli jak co to nie ma co się pchać w jakieś customy tylko kupować to sprzęt przewidziany przez producenta. Jeszcze raz dziękuje!
Mod Team Puklus Napisano 29 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 29 Sierpnia 2013 Można nie stać na stojąco? np w korku siedząc sobie No a ramę masz taką co bujać nie powinna, wiec platformy nie są ci specjalnie potrzebne a zmniejszają czułość dampera. Sprężynowy na pewno będzie czulszy od gaziaka jednak z jego ustawieniem pod wagę różnie bywa, tutaj gazownik ma wielki plus można i twardo i kanapowo jak kto woli.
BananowyJohny Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Mój wzrost wynosi 185cm.I tutaj pojawia się pytanie: Mogę załatwić tą rame tylko w rozmiarze 15,5" czy jest to wystarczające?Niżej załączam wymiary ramki. Zauważyłem, że jedyną różnicą poniędzy rozmiarami(15,5" a 17,5") jest dł ramy(ok. 2cm). Czy 15"5 nie będzie za niskie i czy większa sztyca zastąpi ewentualną różnicę wymiarową?
tobike Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Brakuje na tym rysunku wymiaru rury podsiodłowej, a wydaje się krótka, przy takim wzroście musiał byś stosować długie sztyce. Z rysunku ściągnięty wymiar podsiodłówki to około 40cm
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2013 No ja mam ramę 16" ale mój wzrost nie przekracza 175 i jest idealnie chyba, jednak sztyce mam 400 i mniejszej bym kupować nie polecał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.