Skocz do zawartości

[Bloki] SPD w butach

diablik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam troszku dziwne pytanko :)

Otóż, jak wiadomo blok od SPD można przykręcic do buta wyżej/nizej na podeszwie. I tu pytanie - jak wysoko/nisko przykręcacie bloki? raczej bliżej palców cz w strone pięty?

ps

mam nadzieje, że skumacie pytanie :)

Jest pewna teoria na ten temat. W jej myśl bloki powinny byc na podeszwie przykręcone w miejscu odpowiadającemu miejscu w którym zginają sie palce stopy podczas chodzenia/stawania na palcach. Doświadczenie uczy, że przynajmniej w butach Shimano jest to właśnie to najbardziej wysunięte do przodu miejsce.

ha, właśnei chciałem założyć dokładnie taki sam temat :)

Tak więc ja mam butki SH 120s i mam blok przykręcony jak nabliżej środka stopy. Ale z tego co mówicie spróbuję przekręcić je bliżej palców. Może cos się zmieni.

Wydawało i się że jak je przykręcę pliżej osi stopy (czyli blizej środka stopy) to najlepiej będą się rozkłądały siły. Jakoś mi sie wydaje, że pedałując palcami traci się trochę siły. Ale nigdy ze mine orzeł z fizyki nie był

Zobaczymy.

SPD rulez

Jacek

• 2 lata później...

Witam - ja też dwa razy zakłądałem taki teamt i mi go zestrzelił mod. Myślałem że z powodu złego sformułowania tamatu. To wszystko przez tę wyszukiwarkę i wolno dizałające forum. Czy to tylko ja tak mam?

Generalnie dzięki za wyjaśnienia w spr. ustawienia bloków.

Przykręcając bloki eksperymentowałem przód-tył, prawo-lewo tudzież lekko pod kątem i po kilku dniach i przejechanych kilometrach w różnych warunkach doszedłem do położenia które jest dla mnie najwygodniejsze.

Okazało się też że moje strony prawa i lewa nie są lustrzanymi odbiciami, bo po zamontowaniu bloków symetrycznie w obu butach musiałem wprowadzić drobną korektę przód-tył i dopiero wtedy odczucia z obu nóg były takie same.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...