Skocz do zawartości

[napęd] Czy manetki XT SL-M780 będą kompatybilne z przerzutką SRAM X.9 type 2?

mike24

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie... czy posiadane przeze mnie manetki Shimano XT nadawać się będą do współpracy z przerzutką SRAM?

Uszkodziłem (pokrzywiłem) niedawno przerzutkę XT RD-M786 SGS, a wyprostowana nie działa już tak precyzyjnie, i chciałbym spróbowac zmiany na SRAM. Pytanie czy w takim układzie warto...

na pewno wymienię na próbę... tym bardziej, że manetka X.9 podobną spoko obsłuży przednią przerzutkę XT, którą zostawię :)

a dzwon nie wydawał się taki jak jego skutki... co prawda rower przeleciał mi nad głową, ale poza przerzutką nie ma na nim żadnego śladu, tak więc albo niefart, albo taka przerzutka... ;)

Powiem Ci że jednego XT połamanego już widziałem. A budowę X9 ma pancerną. Bardziej niż X0 który jest z karbonu :D. Wnioskuję że zjeżdżałeś w dół? Dobry patent zrobił Nicolai w Argonie. Dał przerzutki w środku piasty. Kup zwyczajnego Tourneya, przynajmniej nie jest szkoda jak się rozwali :D.

Ja w tym roku jeździłem na X9 i powiem szczerze że ogromnie zawiodłem się na Sramie. Co z tego że w suchych warunkach działa świetnie (może nawet nieco lepiej od XT - właśnie nieco, a nie wyraźnie lepiej), skoro w błocie, gdzie XT traci tylko trochę na dokładności, X9 przestaje działać w ogóle. Sworznie się zacierają, bo nie mają luzu roboczego jak XT i przerzutka przestaje zrzucać na cięższe biegi po zwolnieniu linki. Albo zrzuca z tak dużym opóźnieniem, że czasem dzieje się to dopiero po rozpoczęciu następnego podjazdu.

Dużo w tym roku jeździłem w błocie, i na Trophy, i na Bike Adventure i nie polecam Srama nikomu. Nie dość że osprzęt drogi, to bardzo szybko się zużywa (kółka przerzutki miałem okrągłe po 3000km) i nie działa jak trzeba w trudnych warunkach. 

No chyba że ktoś chce tylko polansować się po parku albo jeździć tylko gdy jest sucho, wtedy można brać. Ja w każdym razie zimą z powrotem zmieniam osprzęt na Shimano.

Sorry za dawkę jadu, ale zebrało mi się przez ten sezon, sporo się na tą przerzutkę nawkurzałem w tym roku :).

No fakt z kółkami jest taki że szybko żeby straciły choć ja to w tym sezonie zrzucałęm na wikszą ilość błota nisz zawsze. Co do problemów ze zrzucaniem to ja tego nie odnotowałem ale miałem takie szczęście że te błotne maratonowe masakry mnie ominęły bo akurat wypadały mi z kalendarza te imprezy. Ale fakt jest też taki że rame sobie zryłem ostro jak mi na jednym XC łańcuch zaczął zaciągać.

Natomiast przesiadałem się z slx'a i kultura pracy, szybkość zmian x9 w porównaniu z poprzednikiem bardzo na plus.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...