Skocz do zawartości

[Lampka] warto?

uwekolarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@@BikoBiko, Porównanie XML z Q5 to (cytując klasyka) wielkie semantyczne nadużycie...  Z porównania niewiele wynika - tylko tyle, ze lampka na XML'u jest lepsza niż latarka na Q5 z zoomem. Godnie byłoby wziąć np chińskiego SkyRay'a na XML'u, oraz podobną latarkę z autorskim sterownikiem... Wtedy dopiero byłoby widać czy warto dopłacić czy nie.

Napisano

Dziś jak się uda zrobię jeszcze kilka fotek dla porównania.
Założyłem też lekko odblaskowy daszek do lampki na XML-u i zobaczymy jaki będzie efekt - pisałem już że lampka część światła gubi świecąc w powietrze.

(daszek i tak będzie docelowo z wypolerowanej blachy lub rury nierdzewnej (też wypolerowanej) żeby jeszcze więcej odbijać światło pod rower).

Napisano

Kolejna porcja zdjęć:

lampka z "daszkiem" lekko odbijającym światło pod rower

tmfg.jpg

Latareczka na Cree Q5  (ekspozycja: ISO 100,    f4.0,   czas 3,2 sek - na wszystkich zdjęciach identyczna)

Moc 100%

Odblaski co 20 metrów

b673.jpg

Lampka na XML-u

Moc 100%

kf0c.jpg

Lampka na XML-u

Moc 50%

xj36.jpg

Latareczka na Cree Q5

Moc 100%

0ea2.jpg

Lampka na XML-u

Moc 100%

awo9.jpg

Lampka na XML-u

Moc 50%

6hdm.jpg

Jak widać...  różnica jest KOLOSALNA...

Zdjęcia nie oddają oczywiście w pełni tego co widzi człowiek w rzeczywistości.
Na takiej lampce na XML-u spokojnie można pomykać po leśnych ścieżkach.

Napisano

A tak od siebie dodam, że cena tych lampek jeszcze trochę spadła. Kiedyś 3800lm chińskich ;) było za 150 zyli z wysyłką. Teraz już za 110 się znajdzie.

Kolega Comrat o ile dobrze pamiętam, również szukał lampki na allegro i to chyba ja otworzyłem mu oczy na chinole i jak widać zadowolony:) Jaką wersję kupiłeś, tzn ile LM chińskich? 1200?

Napisano

Na Aliexpress lamp w wersji 3xXML jest multum. Jeżeli nie są oszukane (swego czasu pojawiały się latarki niby z diodą xml, ale to nie był xml), to moim zdaniem warto. Przy cenie 40$/komplet. Super sprawa. Kupiłbym dwa, gdybym już nie miał oświetlenia.

Oczywiście jest pewne ryzyko. Nie wszyscy sprzedawcy na Aliexpress są uczciwi.

Napisano

comrat ustaw Q5 i XML na jednakowej granicy światłocienia i rób wtedy zdjęcia. Bo na obecnych masz ustawiona tak by Q5 oświetlała nawierzchnię, a XML do walenia po gałach.

Napisano

Witam.
Żeby nie zakładać nowego tematu, nadaje się taka latarka na rower?
 http://allegro.pl/latarka-led-ultrafire-rower-1800lm-uchwyt-aku-i3455667159.html
Jazda asfalt/teren po zmroku 30 km/h 
Wiem że ilości lumenów podane w aukcji można sobie miedzy bajki włożyc, ale czy generalnie da to zadowalającą ilość światła.
No i w podanej cenie miałbym cały komplet co tez nie jest bez znaczenia ;)

Napisano

186500 4000mAh - już to widzę... Realnie pewnie 3Ah - max. Skoro 3,5 godziny na takim ogniwie, to przez diodę idzie pewnie około 1A (z niedużym kawałkiem) - nie urywa... Trochę drogo jak na taką lampkę. Dokładasz parę gorszy i masz 2xSkyRay, na takiej samej diodzie. Dwie latarki szeroko rozstawione na kierownicy to bardzo dobra opcja.

Napisano

1800 lumenów z 1 diody? Hahaha.

Tyle w temacie. Dokładając to co pisze Kolega wyżej, prąd z aku do diody około 1 A to tych lumenków będzie tak poniżej 400 ( w idealnych laboratoryjnych warunkach). Dokładając do tego zerowe chłodzenie i zooma to z tych 1800 będzie jedno zero mniej. Nazwałbym to bzdurny kosztowny zestaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...